Därför väljer William Spetz att komma ut som gay

Därför väljer William Spetz att komma ut som gay

William Spetz förstod redan i mellanstadiet att han var homosexuell, men höll sin läggning hemlig fram till gymnasiet. I en intervju med tidningen QX berättar han nu om hur han kom ut och varför han väljer att komma ut offentligt i sin nya show.

Sedan i höstas har Melodifestivalen-programledaren och skådespelaren William Spetz, 20, spelat sin egenskrivna föreställning ”Mormor jag vet att du är i himlen, men har du tid en timme?”. I uppsättningen kommer William för första gången ut offentligt som homosexuell. I en ny intervju med tidningen QX berättar programledaren nu varför han valde att berätta om sin läggning just under sin show.

– Det skulle inte vara en komma-ut-pjäs, det skulle vara precis som det varit under min uppväxt: Ett kapitel, precis som allt det andra i mitt liv. Jag ville ju göra en grej av att inte göra en grej av det. Jag förstår vikten av att komma ut men det måste finnas varianter på hur man gör det. Inget är rätt eller fel. Jag hade mått bra av att se det här sättet när jag var 15 och allt kändes så stort. Att det liksom bara vävs in som en del i allt, säger han i intervjun.

LÄS OCKSÅ: Hör Williams Spetz’s känsliga hyllning – till sin mormor

William Spetz kom ut för första gången när han gick i gymnasiet, trots att han redan i mellanstadiet förstod att han gillade killar. Under åren däremellan höll han sin läggning hemlig för andra.

– Jag gick i mellanstadiet och såg Desperate Housewives. I en scen kollade jag på Eva Longoria och blicken vandrade över på trädgårdsmästaren hon var otrogen med. Där och då gick det upp för mig. Och det var inget ”åh nej”, utan jag accepterade att det var okej att jag i smyg kunde kolla på klipp med trädgårdsmästaren och gilla killar. Men jag fick aldrig skaffa pojkvän eller bli bög. Jag kunde ju inte vara bög och börja sjuan, det skulle vara omöjligt, säger han till QX.

William Spetz.

Ett tag under högstadiet skaffade William till och med en flickvän, men förhållandet blev kortvarigt. När han började gymnasiet valde han att öppet komma ut som homosexuell för sina vänner och familj. Och det blev friktionsfritt, precis som han hoppats på.

– Det var nervöst, men det gick bra. Även om det av någon anledning var svårt att säga det högt i början. När jag berättade för min bästis Linda så kunde jag liksom inte ta orden i min mun, så jag skrev ner orden på ”anteckningar” i mobilen och bara satt tyst. Vi satt och väntade på bussen. Hon var så fin och idag skrattar vi ganska mycket åt min plötsliga dövstumhet som uppstod. Jag hade lika gärna kunnat komma ut genom teckentolk, säger han i intervjun.

LÄS OCKSÅ: Lisa Ajax om romansen med artisten: ”Vi träffas utanför”

Foto: IBL

FRÅN FÖRSTASIDAN