LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Därför splittrades Ronny och Ragge – efter cancerbeskedet

04 maj, 2021 
Peter Settman och Fredde Granberg blev Ronny och Ragge med hela svenska folket. Men plötsligt splittrades den folkkära duon, nu berättar de om den tragiska anledningen.
Annons
Dogge anklagas för att fejka – sanningen om mötet med världsstjärnan: ”Ser ut som en tomte”Brand logo
Dogge anklagas för att fejka – sanningen om mötet med världsstjärnan: ”Ser ut som en tomte”

Det är nu över 30 år sedan Peter Settman och Fredde Granberg kom på idén att göra sketcher som handlade om två biltokiga raggare.

Ronny spelades av Settman och Ragge spelades av Granberg, och snabbt stod det klart att figurerna gjorde succé hemma i tv-sofforna.

– Vi satt inte och analyserade, vi körde ju bara. SVT Växjös nyhetsteam var bokade för att göra sketcher med oss på tisdagar så då drog vi bara ut och filmade. Ibland prickade vi helt rätt och ibland blev det jättefel. Men där låg lite av charmen, säger Fredde Granberg till Expressen.

Berättelserna om Ronny och Ragge gick med andra ord från att vara ett inslag i SVT:s Gerilla TV – laijv till att släppa ett album som sålde platina. Sommaren 1993 gav sig raggarna ut på en sommarturné där de slog flera folkparksrekord och lockade mer publik än Rocktåget.

Annons

Peter Settmans oro över Ronny och Ragge

Åren mellan 1991 till 1993 var med andra ord riktiga guldår för duon, och deras fans blev helt lyriska så fort de tog plats på en scen. Men nu i efterhand har Settman och Granberg berättat för Expressen att just den aspekten kan ha varit det som gjorde att de ville trappa ner.

– Vi kommer att fastna i det här. Vi kommer fastna i de här gubbarna om inte vi bestämmer. Det var vi som kom på dem och då måste det vara vi som säger att nu finns de inte längre. Det kan inte vara pengarna eller publiken som styr, säger Peter Settman.

Ronny och Ragge
Ronny och Ragge gjorde succé

De började helt enkelt tappa kontrollen över vem det är som faktiskt bestämmer över Ronnys och Ragges karaktärer.

– När något blir så där populärt blir det till slut som att publiken äger din karaktär. Folk garvade oavsett vad vi gjorde, det gör att man nästan kan få ett förakt för sin egen karaktär. Publiken skrek lika mycket oavsett om vi ansträngde oss eller bara gick ut och sket i det.

Annons

Därför splittrades Ronny och Ragge

År 1993 var dock sagan om Ronny och Ragge över, efter att duon tagit ett gemensamt beslut. Bara tre år senare, år 1996 kom dock ett bakslag för Fredrik Granberg – han hade drabbats testikelcancer. Det blev slutet för duons täta samarbete.

– Jag var borta i ett år med behandlingar och när jag kom tillbaka kändes allt annorlunda. Vi märkte att vi ville göra lite olika grejer. Det var inget maffigt bråk, det var mer att ”nu är det dags att göra något annat”, säger Fredde Granberg.

FOTO: Cornelia Nordström/EXP/TT, Roger Tillberg/TT

Annons