Därför slutade Lasse Berghagen med Allsång på Skansen

Därför slutade Lasse Berghagen med Allsång på Skansen

Artisten Lasse Berghagen ledde Allsång på Skansen i tio år.
Men jobbet var allt annat än en dans på rosor, och framgångarna höll på att kosta honom det mesta.
Allsång på Skansen 2020
Slå på ljud

Lika självklart som att äta jordgubbar med mjölk under sommaren, lika självklart var det att se Lasse Berghagen, 75, i blå kavaj, äntra Sollidenscenen på Skansen varje tisdagssommar. Hans klassiker Stockholm i mitt hjärta har också blivit något många av oss förknippar just sommarmånaderna med.

Men efter tio år som programledare valde Lasse att tacka för sig. Ett minst sagt oväntat beslut med tanke på den succé som programmet blivit med Lasse som allsångsvärd.

I rutan var Lasse känd för sitt glada leende, men bakom kulisserna fanns något annat som tittarna inte fick ta del av. I sin podcast En blandning av sött och salt, som han hade tillsammans med svärsonen Olof Röhlander, berättade han förra året om den verkliga anledningen till att allsångsäventyret tog slut.

Enligt Lasse kunde SVT inte förstå varför han valde att lämna jobbet. Men Lasse menar att uppmärksamheten blev för stor.

– Från början kunde jag gå ut och skriva autografer och gå omkring och prata med folk. De sista åren, då var det säpovakter och ambulanser där. Det blev för stort. Det passade inte mig, sa han i podcasten.

Lasse Berghagens ord till hustrun Eva

Även om Lasse hade några fantastiska år med Allsång på Skansen förklarar han att det blev för mycket för honom att klara av.

– I och med att det var så mycket folk kände jag att det nästan blev kvävande. Jag kände att min frihet höll på att försvinna. Jag kunde inte gå åt nåt håll utan att ha vakter med mig, säger han.

Lasse är glad att han trots allt hade modet att sluta. Han minns särskilt sitt sista program och avtackningen. Tanken var att han skulle firas med en fest. Men Lasse beslutade sig för att lämna tidigt och i stället bege sig hem till lägenheten. Väl där insåg han att han glömt nycklarna och därför satte han sig på bakgården. Därifrån kunde han höra hur de fortfarande festade på Skansen.

Till sist kom hustrun Eva hem. Och Lasse minns vad han sa till henne när de satt vid köksbordet.

– Då kom jag ihåg att jag sa: ”Jag är så glad att jag överlevde”.

Att Lasse Berghagen, trots allt, har en fin relation till programmet påmindes tittarna om förra året. Lasse var då i publiken när plötsligt arvtagaren Sanna Nielsen valde att överraska honom på bästa sändningstid.

Alla artister, tillsammans med publiken, stämde upp i en medleyhyllning till den tidigare programledaren, och efteråt fick han en stor bukett röda rosor av Sanna. Lasse kunde då inte hålla tillbaka tårarna.

– Jag blir lite rörd, inte så lite heller, sa han i programmet.

FOTO: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN