Därför lämnar Peter Jihde TV4 – hemliga samtalet avgörande

I går kom bombbeskedet – Peter Jihde lämnar TV4 för att gå till konkurrenten MTG, där TV3 bland annat ingår. Nu öppnar den populära programledaren upp om den spektakulära övergången.

Ett av TV4:s främsta ansikten utåt, Peter Jihde, 46, lämnar kanalen till förmån för MTG, där bland annat TV3 ingår. Efter totalt 18 år på kanalen är det slut för denna gång, och hos TV3 ska han bland annat jobba vidare med ”Diabetesgalan”, som han ledde i TV3 i slutet slutet av 2017. Tilde, Jihdes mångaåriga ”Nyhetsmorgon”-partner, tog emot beskedet med sorg och fällde tårar när Jihde berättade om den kommande flytten.

Nu berättar Peter Jihde om det avgörande samtalet med broder Niklas Jihde, 41, som är programledareankare i MTG:s sportsändningar, för hans slutgiltiga beslut att lämna TV4 till förmån för konkurrenten.

– Nicke var den första jag frågade om lov innan jag pratade med mina chefer på TV4. Jag ville att han skulle veta och ville se hans reaktion, och den var positiv, säger Peter Jihde till Expressen.

Nu blir alltså bröderna Jihde kollegor på MTG, och det finns stor chans att de båda kommer jobba ihop – förutom att jobba med diabetesrelaterade projekt, som ju är Peter Jihdes hjärtefråga, kommer han även att jobba med sportprojekt, säger han.

Broder Niklas välkomnar övergången.

– Han kollade hur jag skulle reagera. Jag uppskattar att Peter frågar mig, vi är på hans hemmaplan i yrket, i och med att jag kom in så sent. Jag blev lite häpen först, säger han.

Efter samtalet till brorsan berättade Peter om beslutet för sina chefer på TV4.

– Jag berättade först i dag för TV4:s ledning, mina chefer. Sedan direkt berättade jag för Tilde. Jag har förklarat hur jag tänkte, och att hon var en av de stora faktorerna som höll mig kvar på TV4.

Tilde ja. Hon berättade i går i TV4:s livesändning om sin tårfyllda reaktion på beskedet.

– Jag bölade ögonen ur mig, sade Tilde de Paula Eby och fortsatte:

– Jag började gråta om jag ska vara ärlig. Det förvånar mig inte att han väljer att sluta på topp. Han är i ständig rörelse.

Under onsdagen la hon även upp ett Instagram-inlägg där hon hyllar sin kollega och radarpartner i ”Nyhetsmorgon”.

503 Service Unavailable

“Vän. Morgonkompis. Och en urkraft i Tv-snickeri! Ständigt framåtlutad. Drivande i @nyhetsmorgon:s utveckling till Sveriges största morgonprogram”, skriver hon till bilden och fortsätter:

“Ja. Jag grät när han berättade att han bestämt sig för att lämna för en ny utmaning. Men jag gläds för hans skull. Och jag gratulerar MTG”.

SE OCKSÅ: Peter Jihdes karriär i bilder

Nu blir Peter kollega med sin bror Niklas Jihde, som jobbar som programledare för flera av MTG:s sportproduktioner.

Peter Jihde har, med sitt karaktäristiska engagemang, lett ”Nyhetsmorgon” under många år i TV4.

... Ofta tillsammans med sin radarpartner Tilde de Paula Eby.

Peter Jihde visar upp sin 90-talspage från hans första tid på TV4 Sporten.

Peter Jihde värvades under uppmärksammade former till SVT 2001. Där ledde han, bland annat, kanalens tyngsta sportsändningar. OS, till exempel.

LÄS OCKSÅ: Chockbeskedet: Därför lämnar Peter Jihde TV4 – Tilde i tårar

LÄS OCKSÅ: Efter chockbeskedet – Tildes hårda krav på Jihdes ersättare i TV4

Foto, IBL, SVT, TV€