Därför lämnade Runar Sögaard och Carola Häggkvist Livets ord

Runar Sögaard om Livets ords ilska mot Carola Häggkvist
NU GRATIS

Carola Häggkvist och Runar Sögaard blev tillsammans ansiktet utåt för frikyrkorörelsen Livets ord – men lämnande. Nu berättar han för Hänt om sanningen bakom utträdet.

Runar Sögaard i en exklusiv intervju med Hänt om ilskan efter Livets ord.

Runar Sögaard

Carola Häggkvist, 53, hade precis gjort en jordseger då hon 1987 föll pladask för den norske pastorn Runar Sögaard, 52, under en kristen konferens i Norge. Kärleken kom snabbt och redan samma år förlovade sig det nyförälskade paret. Vid tiden för förlovningen var Runar och Carola Sveriges absolut hetaste par och fyllde rubrikmeter efter rubrikmeter på kvällstidningarnas löpsedlar.

Inte minst på grund av deras starka engagemang i församlingen Livets ord. Runar och Carolas kärlek blev en sinnebild för den svenska frikyrkorörelsen och än idag förknippas såväl Runar som Carola med den explosion som kyrkovärlden fick i början av 90-talet.

Men kärleken höll inte hela vägen och plötsligt sprack bröllopsplanerna.

– Vi ilade i väg för fort. Kom överens om att lägga ned allt i stället. Var det äkta och rätt skulle det få blomma fram. Och det gjorde det, sa Carola tre år senare då det återigen vankades bröllop.

Och tillslut blev det av. I maj 1990 lovade Carola och Runar varandra evig kärlek inför Livets ords förstepastor och grundare Ulf Ekman. För att bevittna unionen fanns över 4 000 gäster på plats i Livets ords kyrka i Uppsala.

”Det är orättvist i så många avseenden”

Anledningen till att Carola valde att söka sig till den frikyrkliga rörelsen är något som artisten själv kommenterat många gånger. Vid tidpunkten letade Carola efter vad hon själv kallar ”feeling”.

– Det var väckelse där, det var flow, det var kraft, sa Carola om saken då hon medverkade i TV4-programmet Så mycket bättre 2014.

Carola Häggkvist och Runar Sögaard

Carola Häggkvist och Runar Sögaard gifte sig 1990 under stor pompa och ståt.

Men glädjen i den nyfunne församlingen dog snabbt. Efter ett uppmärksammat ljudklipp i P3, där Carola sägs skrika under en djävulsutdrivning med Livets ord, höjdes kritiska röster mot församlingen. Framförallt gällde kritiken det auktoritära styret och en obarmhärtig syn på sjukdom och fattigdom. Och bara några år efter bröllopet kom beskedet att Runar och Carola tillsammans valde att lämna församlingen.

– Jag har ett helt kapitel i boken som är ägnat åt varför vi lämnade. Jag har också tagit ett otroligt kraftfull uppgörelse med hela skandinaviska frikyrkligheten. Det kändes betydelsefullt att de det till dem tusentals människor som har farit illa eller blivit kategoriserade på ett sätt om har varit otroligt felaktigt, svarar Runar på frågan kring varför han och Carola lämnade och fortsätter:

– Det är inte bara olyckligt, det är orättvist i så många avseenden.

Piken mot Livets ord-grundaren

I intervjun med Hänt berättar Runar att det finns delar inom den frikyrkliga rörelsen som han önskar att de ansvariga en dag kommer att be om ursäkt för. Bland annat menar han att Livets ords grundare, Ulf Ekman, som för ett par år sedan lämnade sin egen församling för att konvertera till katolicismen tillsammans med sin fru, har deltagit i många människors psykiska lidande.

– Hela den kyrkliga världen har ett otroligt stycke att gå. Både för att göra upp för sig och be väldigt väldigt många människor om förlåtelse. Att det aldrig gjordes från exempelvis Ulf Ekman är en katastrof. Alla människor som for illa under de där åren, de har aldrig fått en upprättelse.

Tilläggas ska dock att Ulf Ekman i och med sitt urträde ur Livets ord valde att ta avstånd från sin tid i församlingen.

Ilskan mot Carola: ”Inte glada alls”

Carola och Runars eget val att lämna den kritiserade församlingen blev ingen dans på rosor. Efter att under många år varit ansiktet utåt för den nya rörelsen blev en chock då de tillsammans valde att lämna.

Har du fått en ursäkt eller upprättelse för det ni utsattes för eller var det bara ilska då ni lämnade?

Carola Häggkvist, Runar Sögaard och sonen Amadeus.

Carola Häggkvist och Runar Sögaard har sonen Amadeus, 22, tillsammans.

– Ja alltså de blev ju inte glada, alls. Carola och jag var ju offentliga personer och vi var ju på något sätt galjonsfigurer för kristligheten. Så det var inga glada miner det inte.

Runar berättar dock att flera från församlingen har hört av sig i efterhand för att be om förlåtelse – något han också givit dem.

– Vissa personer har i efterhand tagit kontakt och bett om ett väldigt ärligt och uppriktigt förlåt. Då är jag den första att förlåta eftersom det talar om storhet hos en människa när man erkänner och inser sina misstag och har modet att gå till dem som drabbats och säga att man hade fel, säger Runar Sögaard.

FOTO: TT

SENASTE NYTT!