LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Lagen stoppar Älskar, älskar inte-Lars, 82, från att skaffa barn

21 okt, 2023 
ÄLSKAR ÄLSKAR INTE
Älskar, älskar inte-profilerna Lars och Fiona har länge varit öppna med att de vill skaffa barn.
Men nu kan det bli den svenska lagboken som sätter stopp för planerna.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Cathrine om Evangellos behöv att vara otrogenBrand logo
Cathrine om Evangellos behöv att vara otrogen

Lars, 82, från Blekinge och Fiona, 42, från Uganda, blev rikskända efter sin medverkan i Älskar älskar inte. För några år sedan hade Lars inte en tanke på att någonsin leva med en kvinna igen, men efter att ha hittat Fiona på nätet blev han fast.

Paret chattade under en längre period och när Lars berättade för sin familj att han träffat Fiona kom förslaget upp direkt; ”Ni måste söka till Älskar älskar inte”.

Sagt och gjort och resten är historia. Lars åkte ner till Fiona i Uganda och idag är paret gifta och bor i Karlshamn i Blekinge. Fiona har dessutom fått uppehållstillstånd och nu är hennes plan att lära sig svenska, skaffa ett jobb och om två år, när visumet går ut, får de ta ett nytt beslut om var de vill bo.

Annons

Lars om att skaffa barn med Fiona – därför tror han att det är för sent

Redan innan paret hade träffat varandra i verkligheten berättade Lars om den stora drömmen att få barn tillsammans med Fiona, men att det fanns en viss oro över att han skulle vara för gammal.

– Ja, det får bli som det blir. Hon är inte gravid än och det beror väl på mig. Det verkar nästan som att det är för sent. Det är väl det när man är i min ålder, man får väl acceptera det, att man är ju ingen ungdom längre. Men man vet ju aldrig. Jag pratade med en läkare som sa att det räcker med en spermie, så det är väl det jag får förlita mig på, säger Lars till Hänt.

Lars berättar för Hänt att han märker en viss skillnad när det kommer till honom och Fiona. Fiona har ju så mycket mer energi än honom och just nu lägger hon fullt krut på att lära sig svenska så att hon kan få ett jobb här.

– Hon har ju så mycket energi i sig, så hon kan ju inte leva som jag gör, som en pensionär. Hon kan ju inte hålla på och storstäda varje dag, hon behöver ju göra slut på energin va, säger Lars till Hänt.

Annons

Lagen stoppar Lars och Fiona från att skaffa barn

Fiona vill alltså gärna ha lite mer att göra. Men om det blir ett jobb eller ett barn återstår att se. Paret har varit inne på om IVF hade kunnat vara ett alternativ – om det inte hade varit för lagboken...

– Jo... Fiona tog ju upp det. Men det är ju någonting som i min ålder då, så tror jag inte att man får göra det i den allmänna sjukvården. Då får man nog vända sig till privat och då kostar det för mycket. Det tillåter inte min pension, säger Lars och tillägger:

– Det är ju lite olyckligt.

Enligt Karolinska universitetssjukhuset finns det en hel del krav man behöver uppfylla för att få skaffa barn med hjälp av IVF.

  • Kvinnans ålder ska vara under 40 år vid varje behandlingstillfälle, gäller även vid andra och tredje behandlingen. Med behandlingstillfälle menas start med mediciner. Detta gäller alla typer av behandlingar (även spermiedonation, äggdonation).
  • Partners ålder ska vara under 56 år.

Tyvärr verkar dessa regler alltså sätta käppar i hjulen för både Lars och Fiona.

FOTO: Discovery+

Annons