Claes Elfsbergs gripande ord om sista tiden med dottern Hanna

Claes Elfsbergs dotter Hanna gick bort bara 30 år gammal.
Nu berättar han hur han minns den sista tiden på sjukhuset.
– Allt var kaos, säger han i Skavlan.

Programmet Skavlan har alltid stjärnspäckade gäster på plats med olika historier att berätta.

Denna vecka får Fredrik Skavlan besök av skådespelaren Noomi Rapace, som är aktuell i filmen The Secrets We Keep, och nyhetsankaret Claes Elfsberg, vars liv förändrades för alltid när han förlorade sin dotter Hanna.

Det var i februari 2018 som Claes Elfsbergs var med om det otänkbara. Hans dotter Hanna, som då nyligen hade fyllt 30 år, somnade in efter att ha kämpat mot cancern under drygt ett år.

Den stora saknaden och sorgarbetet är något Claes berättar om i SVT-serien Sorgen och jag. Serien har premiär den 22 oktober i SVT och i trailern till programmet berättar Claes om en gripande händelse.

– Min dotter ringde till mig och skrek vid tre olika tillfällen. Första gången när hon fick reda på att hon hade fått cancer. Sen ungefär åtta månader senare när hon fick beskedet att hon fått tillbaka cancern efter en lång behandling. Och tredje gången när hon just fått beskedet att cancern hade spridit sig i hjärnan och doktorn hade sagt att hon hade en vecka kvar att leva, säger Claes Elfsberg i trailern till sin dokumentär.

Idén till dokumentären kom till när han sökte professionell hjälp med sitt sorgarbete. Programledaren hörde då av sig till sin arbetsgivare SVT med sin programidé, och kanalen nappade och serien var igång.

I Skavlan berättar Claes om serien och dotterns bortgång. Han får frågan vad han minns från den sista tiden innan Hanna gick bort, varpå han svarar att han inte minns allt.

– Jag kommer inte ihåg så mycket, det var kaos. Jag flyttade in hos henne på sjukhuset. Hennes man var redan där och bodde i samma rum som Hanna.

Personalen lät mig sova i soffan på dagrummet när det blev timmar över att sova något.

Hanna fick sedan så mycket mediciner att han inte kunde prata med henne, utan bara vaka.

– Allt var kaos och det var förfärligt. Sen blev Hanna sjukare och sjukare och till sist var hon inte så kontaktbar länge då hon fick så mycket mediciner.

– Det var en konstig vecka som sagt.

Sista samtalet med dottern

Han berättar även om det sista samtalet han förde med Hanna, innan hon blev okontaktbar.

– Ja, det kommer jag ihåg. För jag kommer ihåg att jag insåg hon väldigt snart skulle bli mycket sämre så jag kommer ihåg att jag bad om att få prata med henne ensam.

– Jag ville säga något som var viktigt för mig att jag skulle ha sagt. Så det kommer jag ihåg väldigt, väldigt väl, säger han i Skavlan.

LÄS OCKSÅ: Claes Elfsbergs barn svårt sjuka: "Har gråtit väldigt mycket"

LÄS OCKSÅ: Simon Skölds ord till Camilla – efter viktuppgången

FOTO: SVTPLAY/SVT

SENASTE NYTT!