TRENDAR JUST NU!Melinda JacobsAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastet

Claes Elfsberg om döda dottern Hannas sista ord

02 sep, 2020 
AvLeif Schulman
Claes Elfsberg och dottern Hanna.
Två och ett halvt år efter dotterns död – nu bryter SVT-ikonen Claes Elfsberg tystnaden och berättar om Hannas sista ord.
Annons

Claes Elfsberg, 71, var i 45 år omtyckt ankare för Rapport och Aktuellt i SVT. Men som pensionär har han tvingats genomlida en förälders värsta mardröm.

Claes Elfsberg med hustrun Monica samt dottern Hanna.
Claes Elfsberg med hustrun Monica och dottern Hanna 2002 och hur Hanna såg ut som vuxen. Hanna var utbildad sångpedagog och musiklärare.

Det har gått två och ett halvt år sedan Claes Elfsbergs dotter Hanna dog i cancer 30 år gammal. Två och ett halvt år av sorg och saknad, och terapi.

– Man vänjer sig lite vid tanken, men sorgen finns där och min dotter finns med mig hela tiden, berättar Claes Elfsberg för Aftonbladet.

Sorgearbetet och terapin ledde till programidén om en miniserie, Sorgen och jag, som kommer i SVT i höst.

– Min dotter ringde och skrek till mig tre olika tillfällen. Första gången när hon fick reda på att hon hade fått cancer. Sen ungefär åtta månader senare när hon ringde och hade fått beskedet att hon hade fått tillbaka cancern efter en lång behandling. Och tredje gången just när hon hade fått beskedet att cancer hade spridit sig i hjärnan och doktorn hade sagt att hon hade en vecka kvar att leva, berättar Elfsberg i tv-dokumentären.

Annons

Hanna hann gifta sig innan hon dog

Hanna Elfsberg var en glad, utåtriktad och musikalisk tjej, som jobbade som musiklärare. Hon fick diagnosen livmoderscancer våren 2017, behandlades och opererades. Tyvärr kom cancer tillbaka på annan plats och ny behandling sattes in. Sedan gick det explosionsartat.

– Det tog bara åtta dagar från det att Hanna fick beskedet att det fanns en spridning uppe i huvudet och ryggraden till dess att hon var borta, berättade Elfsberg senare i Expressen.

Under sin sjukdomstid hade Hanna också gift sig.

– Hannas man är finsnickare och han gjorde en fantastisk sak som en kärleksgåva. Han byggde Hannas kista, berättade Elfsberg för Expressen sommaren efter begravningen.

– Efter det sista beskedet när jag satt och pratade med henne så sa hon vid ett tillfälle bland annat att: “Pappa, nu kan inte ens du hjälpa mig”.

Annons