LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Charlotte Kallas skräck – endast pojkvännen och familjen fick veta

01 nov, 2023 
CHARLOTTE KALLA, FREDRIK KARSTRÖM
Charlotte Kalla la ner karriären för snart två år sedan.
Nu står det klart att hon levde med en rädsla – in i det sista.
”Jag hade aldrig upplevt något liknande.”, skriver hon i sin bok.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Lets Dance-Tobias besviken på Charlotte Kallas barnnamnBrand logo
Lets Dance-Tobias besviken på Charlotte Kallas barnnamn

Det var i mars 2022 som Charlotte Kalla, 35, meddelade att hon lägger ner. Under den långa karriären kammade hon bland annat hem en guldmedalj på 10 km fristil vid OS i Vancouver 2010. År 2008 belönades hon med Jerringpriset efter att ha vunnit tävlingen Tour de Ski och på Idrottsgalan 2011 utsågs hon till Årets kvinnliga idrottare 2010.

Hennes allra sista tävling blev, symboliskt nog, SM-veckan i Piteå som skulle bli hennes sista tävling, i det Norrbotten som hon tog sina första stavtag i som sjuåring.

– Nyfikenheten på livet utanför elitidrotten väger tyngre än det som en fortsatt satsning skulle innebära. Det jag kommer sakna allra mest är kicken av att vara i form, sa Charlotte Kalla då i ett pressmeddelande.

Annons

Charlotte Kallas hemlighet: ”Jag hade svikit dem”

Kalla hyllades enormt efter sitt sista lopp. Men det som ingen visste var att hon bar på en stor hemlighet. Hon levde nämligen med hotet att ett litet slarvfel hade kunnat leda till att hon stängdes av för gott. Anledningen skulle isåfall ha varit dopingbrott och i hennes nya självbiografi Skam den som ger sig berättar hon om just skammen.

”Jag hade svikit dem. Det var så oerhört pinsamt och jag såg framför mig vilka oerhörda konsekvenser det skulle bli om det kom en tredje prick”, skriver hon i boken.

Som elitidrottare har man en skyldighet att alltid vara tillgänglig för att göra dopingtester och det sker genom vistelserapportering. Man ansvarar själv för att ha ett fönster varje dag där man kan bli testad, men om man missar tre tester inom loppet av ett år blir det med största sannolikhet en avstängning i minst ett år.

Allt började den 4 maj 2021. Charlotte befann sig då i Stockholm för en pressträff men hade angett i rapporteringen att hon skulle vara hemma. Bara en knapp månad senare hände det igen.

Annons

Charlotte Kallas skräck – endast pojkvännen fick veta

Hon hade då missat att sätta rätt tid i protokollet och då stod det klart; en till prick i registret.

”Chocken kändes till och med fysiskt. Jag hade aldrig upplevt något liknande. En osynlig kraft slog mig så hårt att jag var tvungen att vika mig framåt”, skriver Charlotte Kalla om skräcken och fortsätter:

”Jag förstod precis hur nära jag var att rasera hela min tillvaro. Jag såg rubrikerna framför mig om jag slarvade en gång till: 'KALLA FAST FÖR DOPNING'. Det var så min karriär skulle sluta. Allt jag hade gjort skulle ifrågasättas. Bilden av min karaktär skulle krackelera. Priserna och medaljerna i skåpet jag just gått förbi skulle vara helt värdelösa.”

De enda som fick veta om Kallas rädsla var pojkvännen Fredrik Karström och hennes systrar. Men tränaren Magnus Ingesson, psykologen Thomas Nilsson, medieansvarige Torbjörn Nordvall och managern Olle Håkansson – personerna hon brukade vara öppen för – berättade hon ingenting för.

FOTO: Jonas Ekströmer/TT, Karin Törnblom/TT

Annons