TRENDAR JUST NU!Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Edvin Törnblom

Carola Häggkvist om barndomstiden – lämnades till barnhem

15 dec, 2019 
AvAgnethe Alm
Carola Häggkvist.
Carola Häggkvist blev som nyfödd bortlämnad av sina föräldrar till ett barnhem. Där fick hon bo i över en månad.
I Carolas advent talar hon ut och förklarar att hon än idag vet ytterst lite om hur hon tillbringade sin första tid i livet.
– Mamma och pappa ville inte prata om det, förklarar hon.
Annons
Carola Häggkvists ord om dottern Zoe – efter succénBrand logo
Carola Häggkvists ord om dottern Zoe – efter succén

Carola Häggkvist, 53, har varit i rampljuset sedan hon var tonåring och har sedan dess fortsatt vara aktuell på en massa sätt. Bland annat har hon setts tävla i Melodifestivalen ett flertal gånger och i TV4:s Så mycket bättre har hon varit med i två säsonger. Dessutom är hon just nu aktuell i det helt egna programmet Carolas advent på TV3, där hon bjuder in andra kända personer till sitt hem i Steninge slottsby.

I programmets tredje avsnitt gästas Carola Häggkvist av Plura Jonsson och Uno Svenningsson och tillsammans bygger de pepparkakshus och sjunger och äter. Under tiden samtalar de, och i kvällens avsnitt talar Carola om att hon fick en svår start i livet. När hon var spädbarn lämnades hon nämligen bort till ett barnhem, eftersom hennes mamma drabbades av en förlossningspsykos.

– Jag var faktiskt på barnhem en liten sväng när jag var liten. Mamma fick en sådan här mammapsykos, så hon lämnade bort mig i över en månad, berättar hon i programmet.

Annons

Carola Häggkvist förklarar att hon idag inte minns något från tiden på barnhemmet, men konstaterar ändå att det var ”lite speciellt” och ett trauma för hennes mamma.

Det var först när Carola var äldre som hon fick veta om att hon lämnades till ett barnhem. Men några detaljer kring tiden där har hon inte fått höra.

– Det var ju någonting som jag fick höra när jag var lite äldre att mamma hade lämnat bort mig när jag var nyfödd, men som hon inte ville prata om. Hon hamnade helt enkelt i en sådan mammapsykos då man inte riktigt kan ta till sig barnet, och det låter ju väldigt svårt och sorgligt. Men sedan så tog de hand om mig, säger hon.

Carolas relation till föräldrarna

Under livets gång har Carola Häggkvist tänkt tillbaka på sin tid på barnhemmet och spekulerat kring hur det var där.

– Jag har inte vetat vad det har varit, för mamma och pappa ville inte prata om det. Vad var det för personal? Var det några troende människor? Ett tag tänkte jag ”var jag lämnad till ett kloster kanske?”, att de hade bett för alla barnen där. Vad hände? Jag vet inte.

Men trots den svåra starten fick Carola och hennes föräldrar ett starkt band, berättar hon.

– Min uppväxt med mina föräldrar har varit så viktig och så stark. Vi var en dynamit-familj. Vi var en överlevar-familj. Jag förstår idag att den egentligen var ännu mer speciell än vad jag kunde förstå då.

Carolas advent finns på Viaplay och visas även söndag kl. 20:00 på TV3.

 FOTO: TT/Magnus Sandberg, TT/Johan Jeppsson

Annons