Carola Häggkvist om rädslan: ”Security öppnar paketen...”

Exklusivt för Hänt: intervju med Carola Häggkvist
NU GRATIS

I en lång intervju med Hänt pratar Carola Häggkvist om:
✔︎ Därför bor hon inte ihop med sin kärlek Jimmy
✔︎ Relationen till exet Runar: ”Vi behöver inte...”
✔︎ Stalkers vid huset: ”Stått och tittat in”

Lika förknippad som Carola Häggkvist, 52, är med den hatade och älskade Melodifestivalen, lika mycket har hon mutat in begreppet jul i och med sina älskade julkonserter och ett antal älskade julskivor.

Nu har hon gett några stämningsfulla julkonserter i en dragig, men mysig lada i Steninge slottsby strax norr om Stockholm, samma ställe hon nyligen bosatt sig på. Och det är naturligtvis orsaken till att hon har valt just Steninge.

– Det här känns väldigt rätt. Jag har gjort långa turnéer och haft förmånen att få göra det i 35 år över hela Sverige. Min ambition nu är att kunna vara på ett och samma ställe. Vill man lyssna på mig så åker man dit, säger Carola till Hänt.

Anledningen till hennes så kallade ”down shifting” är att hon passerade den magiska 50-årsgränsen för två år sedan och känner att hon vill ta det lite lugnare.

– Nu vill jag försöka att inte utsätta mig för så pressade situationer i jobbet. Jag har jobbat stenhårt under åren, nu vill jag sakta ned.

Carola betonar att julen är magisk för henne och att den har en alldeles speciell plats i hennes hjärta.

– Julen är en tid av gemenskap och där vi får stanna upp. För mig betyder den att jag ställer fram krubban och tänder ett ljus. Jag kanske sätter på en härlig låt, till exempel ”Silent Night” med Bing Crosby.

Lyssnar du på dina egna julskivor?

– Nej det har jag nog aldrig gjort, säger Carola med eftertryck.

Carola Häggkvist med dottern Zoe.

Sångerskan har som sagt tagit sitt pick och pack och dottern Zoe, 9, och kärleken Jimmy Källqvist, 47, och flyttat in i ett stort hus inne i Steninge slottspark. Ett beslut hon tog efter att ha blivit mer eller mindre övertalad av slottsherren och kungavännen Per Taube.

– Jag älskar att vara här! Det finns hela tiden nya stråk att upptäcka och att få uppleva årstiderna härute är fantastiskt. Jag som älskar att fotografera går bananas ute i naturen.

Blir du igenkänd och får uppmärksamhet ute på Steninge? Det är ju inte lika anonymt som att bo mer centralt i Stockholm?

– Jag har haft någon som stått och tittat in, det var precis när jag hade flyttat dit. En del män får för sig att jag är deras kvinna. Men jag är van vid det sedan 1983… Det är en handfull män som skriver konstiga brev och skickar konstiga paket, men jag har security som öppnar paketen och det har varit flera med konstigt innehåll.

Blir du rädd?

– Nja… Eller jag är orädd av mig, men jag vill inte heller vara dumdristig. Vi har sett till att vi har väldigt bra skydd på huset. Vi kommer att vidta ännu fler åtgärder och jag funderar på att skaffa hund också, säger Carola.

Carola Häggkvist med Jimmy Källqvist.

Något det skrivits om är det faktum att Carola och Jimmy inte bor under samma tak. Och så ska det förbli, enligt sångerskan.

– Jag bor bara i ett temporärt hus just nu, jag har tänkt bygga mitt drömboende på en tomt här intill. Det blir i så fall en ateljé, gästhus och studio och så vill jag ha en pool.

Tillsammans med Jimmy då?

– Det vore toppen, men inte ännu.

Är han seg på att fria?

– Haha! Det är nog inte han som är seg utan det är snarare jag som bromsar. Jag står ändå på mig om det som jag anser borde finnas i en relation. För ska man in under samma tak så… Det är bättre att bygga det innan, för mig är det som att gifta sig när man flyttar ihop.

Det låter nästan som att det är något som fattas?

– Jag vill inte gå in på exakt vad som ska till, men jag märker att jag inte är ensam om att ha det så här. Jag är projektledare i mitt liv, men ska det till tvåsamhet så vill jag känna att han också kan gå före och ta initiativet. Det går små steg framåt…

Skulle du själv kunna fria?

– Ja, det skulle jag nog. På ett sätt är det växeldragning där också, mannen bör se att kvinnan är redo. Vi öppnar upp för att vi är redo och jag kan säga att jag har rullat ut den där röda mattan många gånger. Jag tycker det är kul att överraska och göra roliga saker. Men när jag frågar ”var är din matta då”, då bara ”okeeeej…”. Han håller på att sticka på den, haha!

Vi får hoppas han blir klar med den.

– Ja, precis. Tack, säger Carola och skrattar.

Carola Häggkvist framför Steninge slott.

Vi har noterat på sociala medier att din dotter Zoe är duktig på att sjunga och dansa. Kommer hon att gå i dina fotspår?

– Hon är en modern tjej som kollar på YouTube. Hon har alltid varit spexig, men hon kör hip hop, gymnastik och spelar gitarr. Men intresset svänger. Ibland vill hon bli sjuksköterska eller bli läkare för att hjälpa andra till att hålla på med smink och hår.

Hur är relationen mellan Zoe och din son Amadeus?

– Jag berättade för Amadeus att jag skulle adoptera när han var tolv och ett halvt ungefär. Han sa ”hur ska det gå, du har ju ingen pappa i huset? Blir jag pappa då?”. Jag förklarade att han var hennes bror, men det var lite känsligt då. Nu har de växt ihop, han säger att det inte har kunnat bli bättre.

Vad fint sagt!

– Ja, han började ju fundera, kanske på min uppmärksamhet för honom. Men det är ju så att som föräldrar så vidgas hjärtat, det blir större. Titta, här finns det ett till rum i hjärtat som jag inte visste fanns.

På tal om Amadeus, hur är din relation till Runar idag?

– Vi behöver inte längre ha någon större kontakt. Nu har Amadeus fyllt 18… Jag fixade både studentfesten, köpte bilen och så vidare, men jag känner att det är min sons far och man önskar ju hans bästa. Jag hoppas att han mår bra och att det ska gå bra för honom.

Carola Häggkvist och Runar Sögaard gifte sig hos Livets Ord i Uppsala den 26 maj 1990.

🎤 🎤 🎤

Namn: Carola Maria Häggkvist

Född: 8 september 1966 i Hägersten

Familj: Särbon Jimmy Källqvist, sonen Amadeus, 20, dottern Zoe, 9.

Karriär: Vann Melodifestivalen 1983 med ”Främling”, vann även 1991 med ”Fångad av en stormvind” som hon också vann hela Eurovision Song Contest med. 2006 vann hon Mellon igen med ”Evighet”.

Aktuell: Julkonserter i Steninge och nya singeln ”Let it in”.

🎤 🎤 🎤

Visste du att…

Under en kort period i början av 80-talet sjöng Carola i hårdrocksbandet Stand By.

Den berömda senapsgula byxdressen hon hade när hon vann med ”Främling” gav hon bort till en utställning i Jönköping.

Ovan nämnda byxdress kom för övrigt från In Wear.

Carola är den första skandinaviska popsångerska som uppträtt i Kina. Det skedde inför 600 miljoner tv-tittare 1992.

Carolas särbo Jimmy Källqvist tidigare var tillsammans med sångerskan Petra Marklund.

Jimmy Källqvist och Petra Marklund i juni 2009.

FOTO: IBL/TT

SENASTE NYTT!