LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Carl Jan Granqvists funktionsnedsättning – nu får han hjälp

24 mar, 2024 
Carl Jan Granqvist har grav dyslexi.
Nu berättar han för Hänt hur det försvårat för honom under årens lopp.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Så lever Tre Kronor skådespelaren Ing-Marie Carlsson idagBrand logo
Så lever Tre Kronor skådespelaren Ing-Marie Carlsson idag

Carl Jan Granqvist, 77, är högkaktuell i tv-succén Seniorsurfarna och snart är det dags för Seniorsurfarna – återträffen. I det programmet kommer vi få se Carl Jan och många fler kända ansikten, som till exempel Marianne Mörck, 74, och Siw Malmkvist, 87.

Till vardags är Carl Jan vinkännare och gästgivare och är väldigt folkkär bland svenska folket. Hans glada jargong och smittande skratt är nog få som kan motstå.

När Hänt når honom berättar han att hälsan är på topp!

– Ja men jag mår toppen! Jag vaknar pigg och går och lägger mig trött, säger Carl Jan och skrattar.

Carl Jan Granqvist om dyslexin – så hjälper telefonerna honom

Men något som alla kanske inte visste om är att Carl Jan har dyslexi och i och med sin medverkan i Seniorsurfarna har han kunnat bli mycket mer självgående.

Annons

– Nej alltså vad som underlättar för en dyslektiker är ju att, när man smsar och sådär, så rättar den ju till och snyggar till texterna. Så egentligen är det en stor glädje för en dyslektiker, säger Carl Jan om mobilernas och teknologins utveckling.

Han fortsätter:

– Jag är ju starkt dyslektiker, men jag har ju lärt mig leva med det och kan även skriva böcker och formulera mig och sådär. Så det är trots en grav dyslexi faktiskt, säger han och tillägger:

– Men det funkar jättebra. Du vet, när man skriver mycket mail och sådär så finns ju många meningar kvar. Så de kommer upp och så klipper man bara ihop. Det där är ju jättefiffigt.

Så levde Carl Jan innan telefonerna kom

Med andra ord har mobiltelefonerna hjälpt Carl Jan mycket. Men det gick bra även innan dess också som tur är.

Hur levde du innan telefoner?

– Jag har ju alltid haft glädjen att ha en sekreterare vid min sida. Nu kan jag till viss del göra mer saker själv.

Annons

Men att bli någon Tiktok-kändis eller skapa reels på Instagram är inget som Carl Jan har på sin agenda. Anledningen; han hinner helt enkelt inte.

– Ja, de flesta använder väl det här som att stärka det sociala umgänget genom att dela med sig av filmer. Men det gör jag ju inte. Mitt liv är så stressigt så jag hinner aldrig göra sådana här saker, säger Carl Jan och fortsätter:

– Alltså jag har ju väldigt mycket inkommande mail och dessutom väldigt mycket uppdrag så att dagarna svishar iväg. Men jag har ju en väldig nytta av att den här tekniken finns och att den är så lätttillgänglig i telefonen. Alltså jag har ju oftast inte med mig någon dator, för allt det där funkar ju i telefonen. Så telefonen är ju som en hel datamaskin.

FOTO: Karin Törnblom/TT, SVT Play

Annons