Gravida Carina Bergs oro efter läkarens besked under NIPT-testet

Carina Berg

Foto: TT

Carina Berg bryter nu tystnaden om den kamp hon genomgått under graviditeten.
Detta efter att ha fått ett ovisst besked vid NIPT-testet.
– Det här var så ovanligt att det knappt gick att googla, det här som de misstänkte, säger Carina Berg i podcasten Berg & Gynning – hittar sig själva.

Det var i slutet av oktober som Carina Berg, 43, och maken Erik Berg, 32, avslöjade att de väntar sitt andra gemensamma barn. Carina har även sonen Holger, 11, från en tidigare relation så bebisen i hennes mage blir nu hennes tredje barn.

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

Carina Bergs okända kamp efter beskedet under NIPT-testet

På sociala medier har Carina delat med sig av uppdateringar gällande graviditeten och lyckan är total. Vad hon däremot inte tidigare berättat är att det länge var ovisst gällande hur bebisen i magen egentligen mådde. I ett nytt avsnitt av podcasten Berg och Gynning – hittar sig själva talar nu Carina ut om den tunga tid hon och maken genomgick i privatlivet efter att ha fått ett oklart besked under NIPT-testet.

Inte nog med att Carina är gravid så väntar nu även nära vännen och poddcast-kollegan Carolina Gynning, 42, också sitt tredje barn.

– Hur kan det här vara möjligt Berg? Vi har skrattat åt det här så länge men så har vi inte fått berätta för er. Jag ville ju göra mitt NIPT-test som det heter. Först gör man ju KUB:en. För er som inte vet då så kan man få testa lite så att barnet inte har några konstiga kromosomfel och så där, säger Carolina i podcasten innan Carina avslöjar att hennes resultat inte kom att visa vad hon hoppades.

LÄS MER: Carina Bergs första bild på sonen Holger

– Det var ju också alles gut för mig sen gjorde man NIPT:en. Det var ju nicht gut för mig. Det var därför jag väntade till vecka 20 innan jag kunde berätta om min lilla bebis, säger Carina.

För att få ett konkret svar efter beskedet vid NIPT-testet gick man vidare med fostervattenprov. Tiden innan Carina fick veta hur läget låg till var tuff.

– Då ringde jag ofta till dig och grät, säger Carina till Carolina.

– Jag har nog aldrig någonsin hört dig så ledsen. Jag förstår ju varför du var det men aldrig så i upplösningstillstånd som du var då. För det var ju så jäkla dåligt det som läkaren hade sagt till dig, säger Carolina.

Ovissheten mellan provresultaten: ”Antingen är ditt barn dödssjuk”

Carina förklarar att läkarna misstänkte ett fel som hade kunnat innebära att bebisen inte hade överlevt.

– Då hade det varit katastrof. Det barnet hade ändå nog inte klarat sig men det var så konstigt ju. Man är verkligen i händerna på de här diagnoserna man får eller man får några olika siffror och man får ett bekymrat ansikte så försöker man förstå vad betyder allt det här. Så gör man royal misstake och går hem och googlar. Men det här var så ovanligt att det knappt gick att googla, det här som de misstänkte. Det var så konstigt läge för det stod mellan att antingen är ditt barn dödssjuk och kommer nog inte klara sig eller så är det helt friskt. Det var lite utav ett limbo där kan man säga.

Till slut fick Carina svar att testerna inte visade på något avvikande utan allt var frid och fröjd och lyckan kunde fortsätta.

LÄS OCKSÅ: Carolina Gynnings sorg efter missfallet – kampen med Viktor Philipson

LÄS OCKSÅ: Tilde de Paulas chock – efter Pernilla Wahlgrens miss i tv