Parets tragedi – förlorade båda tvillingdöttrarna på två år

Efter döttrarnas mardrömslika död har de haft svårt att gå vidare. Nu hjälper ”Sofias änglar” familjen att gå vidare.

I kvällens ”Sofias änglar” på Kanal 5 får vi träffa Camilla, 34, och Andreas, 35, från Upplands-Väsby. 2010 fick de barn för första gången – de efterlängtade tvillingdöttrarna Saga och Nova.

– Att bli förälder är det största man kan vara med om. Och sen när det kommer två på en gång. Ja, det var galet, berättar Camilla.

Då döttrarna var ett år gamla fick hon och Andreas dock veta att de båda led av en allvarlig sjukdom – Dravels syndrom.

– Dravels syndrom är en följddiagnos på en genmutation och den visar sig främst genom en massa epilepsianfall av olika sorter, förklarar Andreas.

Camilla minns då de fick beskedet:

– Jag sa till neurologen att det kan ju inte vara möjligt. Mina friska flickor. De gör vad vanliga ettåringar brukar göra. Och då sa hon: ”Ja, men det är så det är med det här syndromet. Det är normal utveckling det första året och sen börjar det.”

Trots att de såg ut att vara helt friska led tvillingarna av en hemsk sjudom.

Det dröjde inte länge innan hennes och Andreas liv blev till en mardröm:

– När Nova och Saga var tre och ett halvt år ungefär, fick Saga först en infektion och Nova följde tätt efter. Jag vet inte varför faktiskt men av någon anledning så kollapsar Novas lungor totalt.

– Du och jag lade oss ner vid Nova och sjöng “Trollmor” och sen somnade hon in, flikar Andreas in.

Som om inte det vore nog, dog även Saga två år senare efter att ha fått hjärtstillestånd vid ett kraftigt epilepsianfall.

Läs också: Bonde-Sigrids plötsliga familjetragedi: ”De betydde allt för mig”

– När ambulansen kommer ser vi på ambulansföraren att det här ser inte bra ut… Vi ringde in nära och kära som fick komma och säga hejdå. För då visste vi att det inte skulle bli något mera. De fick även vara med när vi stängde av respiratorn, fortsätter Andreas.

– Jag vet att jag viskade till henne: ”Du ska till Nova nu”, minns Camilla tårögd.

Sorgen efter att ha förlorat bägge döttrarna har varit svår att hantera för Camilla och Andreas.

Det första levnadsåret syntes inga tecken på att något skulle vara fel.

Nova och Saga älskade varandra lika mycket som föräldrarna älskade dem.

Först var det Nova som drabbades av en svår infektion 2014 då hon var 3,5 år.

Det sista Camilla gjorde innan Nova slutade andas var att läsa ”Trollmor” för henne.

Sedan gjorde föräldrarna allt för att Saga skulle få ett bra liv.

Hon drabbades av hjärtstillestånd efter ett kraftigt epilepsianfall.

Det sista Camilla viskade till Saga innan respiratorn stängdes av var att hon skulle få träffa Nova.

Tvåårige sonen Milo som föddes innan Saga gick bort är enda orsaken att föräldrarna orkat fortsätta.

De senaste åren har Camilla och Andreas isolerat sig i sin sorg.

Tack vare ”Sofias änglar” får familjen slutligen en välbehövlig nystart.

Hon berättar om saknaden och försöker trösta sig med att flickorna i alla fall är tillsammans i graven. Strax innan Saga dog fick de dock även sonen Milo, 2, och det är han som gjort att föräldrarna nu orkat gå vidare:

– Alltså utan Milo är jag ingenting. När vi känner oss låga, då kommer han med sitt stora leende och vill busa och leka och plockar tillbaka en till här och nu. Han har våra liv på sina axlar brukar vi säga. Stackars tvååring. Men det enda han behöver göra är att finnas. Vi har inga andra krav på honom.

Camilla förklarar hur deras liv påverkats av döttrarnas död, och menar att även mindre problem med sonen ofta kan leda till jobbiga känslor.

– Det är svårt att förstå att Milo är ett friskt barn. Så fort han får en febertopp får vi panik. Jag kan nog känna att jag inte räknar med att få ha honom kvar, hur sorgligt och absurt det än låter. Vår statistik säger att det inte går bra… Vi vill vara hemma för att vi inte riktigt orkar med att vara bland folk, så vi har levt på väldigt lite energi och pengar i så många år. Det har inte gått att jobba heltid, ibland inte alls.

Andreas håller med:

– Den energin som inte sätts i jobb för att överleva, det är ju i Milo. Det finns absolut ingen energi att göra något åt huset. Man är glad om man lyckas städa.

Båda två är oerhört tacksamma då ”Sofias änglar” nu kommit till undsättning. Dels får de hjälp att renovera radhuset. Dessutom blir familjen bjuden på en resa till Bali.

– Det här betyder så mycket för våran relation. Vi har haft tid att stanna upp lite, säger en tacksam Camilla i slutet av programmet.

Läs också: Tårar i ”Sofias Änglar” om handikappade Cornelia

Foto: Kanal 5

SENASTE NYTT!