Camilla Läckberg ryter ifrån efter påhoppet på Instagram

Camilla Läckberg gör pr för sin bok

Som en av Sveriges mest framgångsrika författare är Camilla Läckberg van vid påhopp och kritik.
Men den här gången får hon nog.
"Snacka om att ha noll koll", skriver hon.

Camilla Läckberg, 45, är civilekonomen som bytte karriär och blev Europas deckardrottning. Med böcker som sålts i över 22 miljoner exemplar i 60 länder, och utmärkelser som SKFT:s pris Årets författare och Folkets litteraturpris, är hon en av Sveriges mest framgångsrika författare idag. Men trots det verkar det finnas folk där ute som fortfarande tvivlar på hennes skicklighet som författare – och mer än gärna även berättar det för henne.

Nu sätter Camilla ner foten mot ännu ett påhopp.

Starkt påhopp

På hennes story på Instagram visar hon upp en screenshot på en kommentar från en anonym person på internet. Personen påstår indirekt att Camilla inte riktigt förtjänar den framgång hon har nått, och därför inte heller den credd hon har fått som författare.

“När hon hade en blogg så skrev hon en gång om hur det gick till när hon hade skrivit färdigt ett bokmanus. Hon hade ett helt team bakom sig som korrekturläste och gav henne feedback på manuset, och sedan fick de andra ifall de ansåg att något inte var bra. Hon är framgångsrik, men hon har också många människor bakom sig som inte nämns”, säger den anonyma personen bakom kommentaren.

Till bilden står det också:

“När man VERKLIGEN vill trycka till Läckberg, men inte fattar att det är så författarskap och boksläpp funkar för alla jämt…”.

Nu sätter hon ner foten

Men trots att hon tog upp kommentaren på stories, räckte det inte som svar för Camilla. Strax därefter publicerade hon nämligen också ett inlägg, för att ge svar på tal till kommentaren, och där kom en betydligt längre förklaring.

“Tog upp det här på stories, men det är värt ett eget inlägg. Snacka om att ha noll koll på bokutgivning och författarskap. Så här funkar det – Alla författare har en förläggare. Och en redaktör (eller fler.) Deras roll är att ge feedback, stötta, korrekturläsa, diskutera innehåll, dramaturgi, karaktärer och berättarlinjer. Med mera. Författarskap är på ett sätt ensamt, men på ett sätt ett teamwork. Och jag har förmånen att ha jobbat – och jobbar, med fantastiska människor som gjort mina böcker bättre, och mig till en bättre författare”, skriver hon.

I inlägget passar hon även på att tacka alla kollegor, vänner och familj för all hjälp och stöd hon har fått på vägen genom åren. Hon berättar att alla har spelat och spelar en viktig roll i hennes böckers slutresultat, då de läser och ger feedback på det hon skrivit. Tillslut avslutar hon med att återigen förtydliga att hon inte är ensam med att ha hela den här processen bakom sig vid ett boksläpp.

“Ett manus passerar MÅNGA ögon innan det når er. Så ser det ut för alla författare”, skriver hon.

FOTO: TT