Brita Zackari rasar mot Elisabet Höglund: ”Får mitt blod att koka”

Brita Zackari rasar mot Elisabet Höglund: ”Får mitt blod att koka”

Elisabeth Höglunds debattartikel i Expressen om #metoo-initiativet får programledaren Brita Zackari att se rött. "Det var så grovt att jag var tvungen att sätta mig ner och skrika rakt in i en kudde", skriver hon i sin blogg på Elle.se.

Kampanjen #metoo mot sexuella trakasserier och övergrepp har väckt stor uppmärksamhet i sociala medier och har såväl hyllats som kritiserats. En av de som stått för kritiken är journalisten Elisabet Höglund, 73, som i en debattartikel i Expressen menar att kvinnor själva bär en del av ansvaret och att ett nyp i rumpan “inte är det värsta som kan hända”.

Det är bara att nypa tillbaka. Det brukar jag göra“, skriver hon.

Hon menar vidare att kvinnor som publicerar lättklädda bilder på sig själva på Facebook inte har rätt att klaga när de blir exploaterade och trakasserade av män.

Min slutsats är: Vissa kvinnor bär faktiskt själva en del av ansvaret. Lägger du ut en nakenbild på dig själv, så signalerar du till omvärlden att det är okej att närma sig dig“, menar hon i sin debattartikel.

Texten har väckt upprörda känslor hos programledaren och radioprataren Brita Zackari, 35, som också bloggar ELLE.se. I ett blogginlägg med rubriken “Sluta bagatellisera våra berättelser om när män tagit för sig av oss” riktar hon skarp kritik mot Elisabet Höglunds debattartikel.

Det som får mig att brinna av är ändå inte det grövsta hon antyder, det om att kvinnor får skylla sig själva. Även om det är tröttsamt att en så sliten jävla klyscha inte dött än. Debatten om kläderna, alltså. Det är hemskt, men ändå rätt lätt att avfärda som ren och skär galenskap“, skriver Brita och fortsätter:

Det som får mitt blod att koka är när hon lyfter frågan om vad som är sexuella trakasserier EGENTLIGEN. Hon skriver att det är ‘..inte helt enkelt att definiera, men kvinnorna i den här kampanjen tycks inte bry sig om sådant analytiskt finlir. Jag kan knappt andas.

I själva verket analyserar kvinnor detta hela tiden och grubblar ständigt över huruvida övergreppen på något vis var deras fel, menar Brita. Detta eftersom ämnet fortfarande är så tabu att tala om.

Problemet är att alla tjejer som du sett som postat denna hashtag i dom flesta fall gått och hållit det där för sig själva i flera år. Problemet är att varje gång en tjej berättar nåt sånt så ska HON ifrågasättas, om det hon varit med om verkligen var nåt att tjafsa om. Är det nåt vi vet om övergrepp och våldtäkter och mäns våld mot kvinnor är det INTE att det pratas om och anmäls för ofta“, konstaterar Brita.

Läs hela hennes blogginlägg på ELLE här.

Läs också: Efter #metoo – nu öppnar tv-profilen upp om sina övertramp mot kvinnor

Läs också: Carina Berg bryter tystnaden om övergreppen: ”Jag var 14 och han 45”

Foto: IBL

Artikeln publicerades först på Femina.

 Text: Malin Karlberg

FRÅN FÖRSTASIDAN