LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Börje Salmings okända sjukdom – slog till under semestern

24 jan, 2018 
AvHanna Svärd
I kvällens säsongspremiär av ”Renées brygga” är hockeylegendaren Börje Salming en av gästerna. I programmet berättar han om något han inte pratat om offentligt tidigare – ett hjärtfel som kunde ha kostat honom livet.
Annons

Ikväll är det premiär för nya säsongen av Renées brygga. I premiäravsnittet gästar artisten Nano Omar, konstnären Stina Wollter och hockeylegendaren Börje Salming programledaren Renée Nyberg. Precis som i de tidigare säsongerna öppnar kändisarna upp för djupa samtal och inte sällan kommer sådant upp som det inte pratats om i media tidigare.

Det här avsnittet är inget undantag. Börje Salming som skulle varit med i programmet redan förra året fick då ställa in på grund av sjukdom – som visade sig vara ett okänt hjärtfel. I programmet berättar han för första gången om hur han plötsligt fick problem med hjärtat under en semesterresa på Seychellerna där han också gift sig. När Börje Salming och hans fru tog en löprunda efter en veckas avkoppling, reagerade kroppen på ett märkligt sätt.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

– Då fick jag… det började bränna i halsen som in i bomben när jag hade sprungit ett tag. Jag kände “vad fasiken är det här för något”, berättar han.

Annons

Först trodde han att det var magen som strulade, men efter ett läkarbesök upptäcktes ett fel med ett av hans kranskärl, vilket var nära att leda till en hjärtattack. I programmet frågar Renée Nyberg om hur händelsen påverkat honom det senaste året, vilket får Börje Salming att öppna upp om känslorna.

– Man får lite ångest, man kommer ju lite närmare döden på något sätt. Det är där man tänker på. Var det så här det skulle sluta?, säger han.

Han berättar också om hur hans familj tog det och om hur han själv fick sig en tankeställare efter att sjukdomen slagit till under en period då han mådde så pass bra.

– De var jättenervösa, de visste ju inte vad det var. Man tänker att nu har man gift sig och gjort allting och ska leva livet och då smäller det till. Man får sådana tankar, säger han.

Renée Nyberg som under förra året inte visste mer än att Börje Salming behövde ställa in sin medverkan på grund av sjukdom, berättar själv och hur hon reagerade starkt på hans historia.

– Jag blev väldigt berörd av hans historia. Som spelare har han alltid varit en av mina stora idoler men som människa är han en ännu större förebild. Börje är en av de modigaste och finaste personer jag mött, säger hon.

”Renées brygga” sänds ikväll, onsdag klockan 21 på TV4.

Foto: TV4

Annons