Bonde söker fru-Sigrid fick skador för livet av bröstförstoringen

Sigrid Bergåkra från "Bonde söker fru" valde att operera brösten efter att ha fött tre barn. Men implantaten orsakade skador för livet.

För åtta år sedan kände hästbonden Sigrid Bergåkra, 43, från “Bonde söker fru”  att hon ville få tillbaka sin gamla kropp efter att ha fött döttrarna Cecilia, 15, Emilia, 12, och Olivia, 9. Hon valde därför att förstora brösten.

– Jag lät sätta in små implantat, mest för min egen skull. Det var ingen som såg att jag hade opererat brösten när jag hade kläderna på, men jag ville få tillbaka min gamla kropp, berättar lantbrukaren i Expressen.

Men Sigrid hade oturen att få så kallade PIP-implantat, gjorda av billigt industrisilikon, som bland annat kopplats samman med ökad cancerrisk. Implantaten går dessutom lättare sönder och om silikonet läcker ut kan det orsaka infektioner och smärta.

skarmavbild-2016-12-14-kl-15-12-02

Sigrid Bergåkra drabbades av ledgångsreumatism på grund av bröstimplantaten.

I Sigrids fall var det inte cancer hon drabbades av, men en annan ack så otrevlig och dessutom kronisk åkomma. Hon fick ledgångsreumatism och tvingades därför göra ytterligare en jobbig och smärtsam operation.

– Sjukdomen triggades i gång av implantaten. Jag valde att plocka ut implantaten, men skadan var redan skedd. Jag hade fått en kronisk, reumatisk sjukdom och hade 23 leder som var inflammerade, förklarar Sigrid.

Från början märkte hon inte av det utan reumatismen kom långsamt smygande:

– Det blev värre dag för dag. Det var som att jag var åksjuk eller hade ätit någonting olämpligt och blivit förgiftad. Illamåendet stegrades och jag fick obehagliga trötthetskänslor, hög puls och hög sänka.

Sjukdomen går i dag i skov och Sigrid orkar inte lika mycket som förr. Dessutom kan hon bli trött och irriterad av att ha ont.

– Jag kan inte lyfta tunga matkassar eller hjälpa barnen att få på dem deras kläder lika bra som förr. Ibland vill jag nästan skrika rakt ut av frustration över att min kropp gör att jag snubblar eller inte får upp syltburkar… Jag ångrar så att jag gjorde den där bröstoperationen och att jag inte ville se ut som en trebarnsmamma gör, berättar Sigrid.

Bilden: Sigrid Bergåkra, 43 år, hästbonde från Söromåsen i Hälsingland. Sigrid är entreprenör, trebarnsmamma och har tidigare arbetat som modell. Hon reser gärna, både inom hästsporten och privat. Är en god vän med både Malin Baryard-Johnsson och Peter Stormare. Tävlar på elitnivå i hästhoppning. XPBE Pressträff med de nya deltagarna i TV-programmet Bonde söker fru 2016 på TV4. Drottningholm, 2016-09-26. (c) Patrik C Österberg / IBL IBL

Nu vill hästbonden varna andra tjejer för att operera brösten.

Hon berättar öppet om sin sjukdom i förhoppning om att kunna hjälpa andra som drabbas av ledgångsreumatism. Samtidigt vill Sigrid varna unga tjejer för att göra bröstoperationer.

Foto: TV4, IBL

SENASTE NYTT!