Bonde söker fru – så gick det sen: Lycka och livskriser

Jan-Olof Hansson, Karl Petter Bergvall och Per-Jörgen Östling har alla varit med i Bonde söker fru.

De var med i Bonde söker fru och blev rikskända.
Här berättar åtta folkkära deltagare från Bonde söker fru hur de lever i dag.
✔︎ Har träffat en ny kärlek efter programmet: ”Nu är jag mest ökänd...”
✔︎ Livskrisen: ”Jag har haft ett jävla helvete i mitt liv sedan jag var med i Bonde söker fru”
✔︎ ”När jag såg henne tänkte jag: ”Oj, det här kommer aldrig funka!”

Lycka – och livskriser. Deltagarna i Bonde söker fru har verkligen haft olika öden efter programmet.

◼️ ◼️ ◼️

Erik Nilsson var med i Bonde söker fru 2018. Nu är han ihop med Alicia.

Erik Nilsson i Bonde söker fru 2018 och med Alicia 2019.

✔︎ Hönsbonden Erik – efter pausen: ”Alicia och jag kilar stadigt nu”.

Namn: Erik Nilsson
Ålder: 27
Jobbar som: Hönsbonde
Bor: Skåne
God egenskap: Glad och ärlig
Dålig egenskap: Kort tålamod
Var med i Bonde söker fru: 2018

Hur lever livet med dig, Erik?

– Jo, det är väl hyfsat bra. Allt flyter på. Det är mer att göra än vad jag hinner med, men det går bra.
Vi spolar tillbaka tiden till sommaren 2018. På gården hade du ett flertal uppvaktande tjejer, och i sista avsnittet åkte du på kärleksresa till Estland med Alicia Holmgren, 24. Där gnistrade det till mellan er. Vad hände sedan?

– Varken Alicia eller jag är sådana som flyger rätt upp i luften på någon kärleksraket. När programmet var över stod vi där och tänkte att vi ville känna efter lite extra innan vi dundrade vidare. Man vill ju inte bli sårad eller dra förhastade slutsatser. Sedan – när vi hade tänkt lite till – kom vi fram till att det inte fanns någon anledning att INTE satsa på det hela, så 27:e december flyttade hon in hos mig!
Så ni kilar stadigt, numera?

– Japp!
Är du och Alicia barnkära?

– Ja, det får man väl säga att vi är, men vi tar det lite mañana. Så småningom, kanske…
Har du kvar alla fåglar?

– Ja, jag har fler än vad jag hade innan.
Snackar vi tusentals?

– Nej, det gör vi absolut inte! Men vi börjar närma oss 1000.
Sitter Alicia sysslolös?

– Nej, hon utbildar sig till brandman. Just nu är hon inne på sin andra termin, så hon har ett och ett halvt år kvar. Det behövs hela tiden fler brandmän. Synd bara att de har så jävla dålig lön!
Du var omåttligt poppis när programmet sändes i tv, men sedan dalade kändisskapet. Gjorde du ingenting för att hålla dig kvar i hetluften?

– Nej, och jag var inte med för att bli känd. Det där med kändisskap har jag överhuvudtaget inte tänkt på.
Hur ofta blir du igenkänd, numera?

– Varje dag, men folk har svårt att sätta fingret på vart man träffats. ”Visst har du spelat hockey? Visst har du varit med på jakten? Visst har du jobbat med något byggprojekt?” (Skratt). Det är lika roligt varje gång…
Vad väntar runt hörnet?

– Bra fråga. Jag har jävligt många planer och idéer. Nu ligger fokuset på att försöka utveckla gården – och i framtiden vill man nog köpa något större!

◼️ ◼️ ◼️

Marcus Andersson deltog i Bonde söker fru 2015

Marcus Andersson 2015 och 2019.

✔︎ Marcus Andersson: ”Jag har haft ett jävla helvete sedan jag var med i ”Bonde söker fru”

Namn: Marcus Andersson
Ålder: 41
Jobbar som: Lantbrukare inriktad på kött och maskinstall
Bor: Odensbacken i Örebro
God egenskap: Positiv
Dålig egenskap: Jävligt dålig på att passa tider
Var med i Bonde söker fru: 2015

När du var med i Bonde söker fru 2015 gjorde du det oväntade: du skickade hem alla dina uppvaktande brevskrivare eftersom du kände att det inte på något sätt klickade. Vad hände sedan?

– Alla åkte hem. Sedan gick vi ut och sökte nya tjejer och så kom det sju till gården. För mig blev det som en nytändning. Jag och Isabell åkte på resa ihop och vi hängde ihop ett tag efteråt, men det räckte inte hela vägen. Känslorna fanns inte där.
Vad har hänt sedan dess på tjejfronten?

– 2016 träffade jag Daniella, en tjej nerifrån Nässjö. Vi hängde ihop en stund, men det blev inte heller rätt. Till saken hör – och det här har jag aldrig tidigare berättat – att jag haft ett jävla helvete i mitt liv sedan jag var med i Bonde söker fru. Det har verkligen inte varit roligt. Farsan åkte på cancer när han var 58 år. Vi fick det bekräftat där på vintern precis när bondesäsongen var slut. Sedan var det fullt fokus på sjukdomen. 2017 gick han bort. Sedan dess har jag haft fullt upp med att strukturera om verksamheten. Det har varit sorg och hela skiten. Har skurit ner rejält i verksamheten. Förut var vi 14 anställda, nu är det fyra kvar.
Hur har din pappas bortgång präglat dig?

– Jag har insett att det finns annat i livet än att jobba. Sedan pappa gick bort har jag nästan blivit en annan person. Jag ser helt annorlunda på saker. Därav att jag inte träffat någon. Det har haft att göra med mig själv och dela den här biten. Jag tror inte att någon människa kan sätta sig in i hur det varit… Pappa var den jag träffade mest i hela livet. Vi träffades varenda dag. Det har blivit en extrem tomhet. Jag har dejtat lite, men det är dumt att försöka gå in i tvåsamhet när man hela tiden har tankarna på något annat. Jag har inte varit mottaglig för kärlek.
Känns det fortfarande så?

– Nej, nu börjar jag må bättre. Det har ju gått två år sedan pappa gick bort. Jag börjar få framtidstro igen. Förut tog jag bara en dag i taget.
Vilken typ av tjej är du på jakt efter?

– Det har med kemi att göra. Det ska bara rulla på av sig självt. Sedan en positiv och glad tjej… Ingen gnällspik!
Har du någon strategi när det gäller hur du ska få tag i den rätta?

– Nej, det har jag väl egentligen inte. Bäst vore om man bara springer på varandra i vardagen. Det brukar bli bäst. Sedan finns det nätdejting. Det höll jag på med förut men det brukar inte leda någonstans. Det blir mest lekstuga.
Vad får man som flickvän om man blir hop med dig?

– Då får man en kille som är ödmjuk och omtänksam, positiv och glad. Romantisk kan jag också vara – om det får komma från mig själv.
Blir du nostalgisk när du tänker på Bonde söker fru?

– Ja, det blir jag. Jag har fått tre fantastiska vänner: Stefan, Pontus och Daniel. Vi kommer hålla ihop resten av livet. Vi ses ett par gånger om året har det så jävla roligt när vi ses. Härnäst ska vi hem till Daniels skidanläggning och klappa älgar!

◼️ ◼️ ◼️

Per-Olov Johnsson var med i Bonde söker Fru 2011 och är tillsammans med Susanne Ytterborn

Per-Olov Johnsson 2011 och tillsammans med Susanne Ytterborn 2019.

✔︎ Per-Olov Johnsson: ”En sur gammal bonde…”

Namn: Per-Olov Johnsson
Ålder: 60
Jobbar som: Skogs- och köttbonde
Bor: Frökärr utanför Karlsborg
God egenskap: Planerar väl så att saker blir gjorda
Dålig egenskap: Alltför envis
Var med i Bonde söker fru: 2011

Inte ett öga var torrt när lantisen Per-Olov Johnsson, 60, och storstadsbon Susanne Ytterborn, 59, möttes i Bonde söker fru. Året var 2011 och för Hänt redogör Per-Olov i detalj vad som hände den där dagen för åtta år sedan:

– Jag minns det som igår. Första gången jag såg Susanne var på Sundbyholm. Hon kom gående över en parkering och var på väg upp till sitt boende på slottet. Efter alla brev som jag hade läst var hon något av en favorit, men när jag såg henne tänkte jag: ”Oj, det här kommer aldrig funka!” Hon såg så bestämd ut. Inte alls som jag hade förväntat mig, med det ändrades snart. Tur det! Det visade sig nämligen att hon var väldigt lättsam och rak på sak. Vi kände båda två en stor öppenhet, säger Per-Olov som tackar sin lyckliga stjärna för att han var med i Bonde söker fru. Kärleken till Susanne håller nämligen fortfarande i sig, avslöjar han.

– Vi gifte oss 2012 och har det väldigt bra. Tycker att det är så häftigt att man som sur gammal bonde kan träffa någon på det här sättet. Tänk att jag lyckades! Det blir så när två personer som gillar varandra möts. Det blir liksom bra, avrundar Per-Olov glatt.

◼️ ◼️ ◼️

Fredrik Holm i Bonde söker fru 2011. Nu är han ihop med Therese Hall.

Fredrik Holm 2011 och Therese Hall 2019.

✔︎ Fredrik Holm: ”Idag är vi som vilken småbarnsfamilj som helst”

Namn: Fredrik Holm
Ålder: 32
Jobbar som: Fårbonde
Bor: Gotland
God egenskap: Trevlig
Dålig egenskap: Jävligt duktig på att skjuta upp saker
Var med i Bonde söker fru: 2011

Vad minns du från sommaren 2011, Fredrik?

– Det är svart – alltihop. Jag har förträngt rubbet. Nej, men vad fan ska man säga? Det hände hur mycket som helst den där sommaren. Det var väldigt intensivt och många frågor från produktionen, typ: ”Vad känner du för den och den, hur tänker du nu, varför gör du så här?” I verkliga livet – om man träffar någon – så känner man vad man känner. Då behöver man inte precisera varför man känner som man gör. Där och då skulle man sätta ord på allt. Till slut blev man nästan känslomässigt störd. Kanske inte labil men splittrad. Det var en så konstig situation. Man blev knäpp till slut, säger Fredrik till Hänt.
Men så fick du känslor för Therese Hall?

– Ja, och jag kände redan när jag fick brevet att det var något speciellt med henne. Plötsligt handlade det inte om vad hon skrev utan på vilket sätt hon formulerade sig.
Vem tog initiativet till den första pussen?

– Therese. Hon var på fyllan på gruppdejten. Det var ett smart drag. Jag är tafflig, nämligen. För mig var det bra att hon tog första steget. Det var klockrent.
Hur ser ert liv ut idag?

– Det ser ut som för vilken småbarnsfamilj som helst, egentligen. Det är fullt upp, säger Fredrik som är pappa till Algot, 6, Olle, 4, och Frans, 2.

Fredrik Holms barn Algot, 6, Olle, 4, och Frans, 2

Fredrik Holms och Therese Halls tre barn.

◼️ ◼️ ◼️

Per-Jörgen Östling var med i Bonde söker fru 2009

Per-Jörgen Östling 2009 och 2019.

✔︎ Per-Jörgen ”Pekka” Östling: ”Jag har haft en släng av psykisk ohälsa”

Namn: Per-Jörgen ”Pekka” Östling
Ålder: 41
Jobbar som:  Mjölkbonde
Bor: Gammelsträng i Hälsingland
God egenskap: Snäll
Dålig egenskap: Jäkligt envis
Var med i Bonde söker fru: 2009

Per-Jörgen Östling, 41, eller ”Pekka” som han kallades för i tv-rutan, var utan tvekan 2009 års populäraste bonde. Han fick rekordmånga brev och intresset för honom blev allt större. Han fick hundratals sms, brev och nattliga telefonsamtal. För Hänt minns han med blandade känslor tillbaka på sin tid som hyllad tv-kändis.
Fick du storhetsvansinne till slut av all hysteri?

– Nej, jag fick nog. Det blev helt enkelt för många som hörde av sig. Jag blev jätteless! Jag tror inte att det går att föreställa sig hur det är att gå från okänd till superkänd på så kort tid. För mig var det fruktansvärt overkligt. Jag visste att det skulle bli stort, för det hade folk förberett mig på, men jag kunde aldrig fantisera om att det skulle bli så där stort. Samtidigt var det roligt med all uppskattning och allt beröm. Det höjer självförtroendet. Sedan är det förstås så att inte alla älskar en…
Hur kändes det när folk skrev på nätet att du var en idiot?

– Vad folk skriver på nätet räknas liksom inte. Det kan jag leva med sju dagar i veckan. Däremot gör det ont om någon skickar ett vanligt brev.
Lever ditt kändisskap kvar?

– Ja, när någon som du ringer, (skratt). Det händer någon gång om året. Annars känner jag mig nästan som en vanlig Svensson. Däremot får jag reaktioner när jag träffar nya människor. Folk kommer ihåg…
Hur har du förändrats sedan Bonde söker fru-tiden?

– Jag vet inte om jag ändrats så mycket. Man har väl gått tillbaka till det normala.
Vad är det värsta som hänt dig sedan 2009?

– Jag har haft en släng av psykisk ohälsa. Det har varit en kombo av allt möjligt. Det gör en negativ, man är inte så positiv. Det är svårt att se framåt.
Ser du framåt nu?

– Ja, det gör jag.
Och vad är det bästa som hänt dig?

– 2009 var jag ganska ny som bonde. Nu är jag rutinerad. Det ger en väldig trygghet. Tryggheten är det bästa.
Händer det något på tjejfronten?

– Det är inte helt dött…
Har du någon strategi när det gäller att hitta en flickvän?

– Ja, att bara vara den jag är.
Kan du tänka dig att göra comeback i Bonde söker fru?

– Nej, jag har inget behov av att vara med där. Jag har vuxit upp!
Vad gör du när du inte mjölkar kossor?

– Gud, vad gör jag? Det är bara gårdsgrejer. Det är ens intresse. Man ägnar sig åt sin hobby. Jag är nöjd med att ha det så. Jag trivs med livet!

◼️ ◼️ ◼️

Jan-Olof ”Janne” Hansson i Bonde söker fru 2009.

✔︎ Jan-Olof Hansson: ”Nu är jag mest ökänd”

Namn: Jan-Olof Hansson
Ålder: 47
Jobbar som: Köttbonde
Bor: Järvsö
God egenskap: Flitig
Dålig egenskap: Hett temperament
Var med i Bonde söker fru: 2009

Egensinnige Jan-Olof ”Janne” Hansson, 47, var 2009 års stora stjärna i Bonde söker fru. Han tog tv-publiken med storm men fick inte riktigt till det med gårdsdejterna. I slutvalet stod det mellan de uppvaktande tjejerna Åsa Blom och Anette Danielsson. Jannes val föll på Åsa och efteråt var Anette uppenbart ledsen:

– Jag är så klart besviken och går härifrån med en liten sten i hjärtat. Jag är inte säker på att han valde rätt, sa ratade Anette i programmet.

När vardagen kom insåg dock både Janne och Åsa att det inte kändes rätt.

– Känslorna fanns inte där, förklarade Janne vars liv sedan dess fortsatt på Järvsögården som blev rikskänd 2009.

– Det har väl inte hänt så mycket – sedan jag träffade Cina. Vi träffades efter programmet. Det var väl kring nyår, ett halvår efter. Vi träffades väl hemma hos bekanta. Hon kommer från Järvsö hon också. Man hade väl känt igen henne sedan tidigare. Järvsö är inte så stort, säger Janne till Hänt.

– Cina och jag har varit sambor i några år. Vi har ett bra liv, fortsätter köttbonden.

Han minns Bonde söker fru-eran som en rolig och spännande tid.

– Jag skulle inte vilja ha det ogjort. Det var väldigt annorlunda mot vad jag är van vid.
Blir du fortfarande igenkänd på gator och torg?

– Det händer, men nu är jag mest ökänd, skrockar Janne.

◼️ ◼️ ◼️

Hanna Johansson var med i Bonde söker fru 2008. Nu är hon ihop med Lenny.

Hanna Johansson 2008 och med Lenny 2019.

✔︎ Hanna Johansson: ”Jag har gått över till andra sidan”

Namn: Hanna Johansson
Ålder: 33
Jobbar som: Redovisningsekonom
Bor: Hus i Lidköping
God egenskap: Lojal
Dålig egenskap: Ställer lite för höga krav på mig själv – jag blir liksom inte nöjd
Var med i Bonde söker fru: 2008

Hanna Johansson var den jordnära och 22-åriga mjölkbonden från Falköping som sökte kärleken i Bonde söker fru 2008.

– Jag är envis, ko-galen och roligt knäpp. Det är mest ett plus i kanten om jag träffar någon. Jag tar det inte för givet, för så lätt är det ju faktiskt inte, sa Hanna inför sin tv-debut.

När inspelningen var över var Hanna fortfarande singel – men sedan dess har det hänt mycket i hennes liv, avslöjar hon för Hänt:

– Ja, livet har verkligen förändrats! Då var jag mjölkbonde. Nu kan man säga att jag gått över till andra sidan. Jag hjälper mjölkbönder med det ekonomiska – som redovisningsekonom. Jag fick inte nog av kossorna men jag kände att jag behövde testa något annat innan jag blev för gammal. Idag driver min bror företaget i stället för mig. En praktiskt lösning, konstaterar Hanna och tillägger att hon flyttade till Lidköping 2017.
Hur trivs du i storstan?

– (Skratt). Lidköping är ingen storstad, men den ligger vid Vänern – vid vattnet. Bara det är lyxigt! Jag trivs jättebra!
Har det hänt något på pojkvänsfronten?

– Ja, en hel del. Jag har en ring på mitt finger och jag väntar på den andra. Lenny heter han. Han dök upp på ett dansgolv i Skara. För ett tag sedan köpte vi hus ihop.
Såg Lenny dig i Bonde söker fru på den gamla goda tiden?

– Nej. Han hävdar i alla fall att han inte gjorde det.
Hur känns det nu när du blickar tillbaka på din medverkan i Bonde söker fru?

– Det känns som att det var väldigt, väldigt länge sedan. Det var en rolig tid. Jag växte som människa. På den tiden var det pinsamt att vara med i Bonde söker fru, men så här i efterhand kan jag skratta åt det.

◼️ ◼️ ◼️

Karl-Petter Bergvall var med i Bonde söker fru 2007.

Karl-Petter Bergvall 2007.

Karl-Petter: ”Idag har Jonna och jag två barn”

Namn: Karl-Petter Bergvall
Ålder: 36
Jobbar som: Gris- och fårbonde
Bor: Ramsta gård i Säffle – precis som tidigare
God egenskap: Arbetsvillig
Dålig egenskap: Kan vara rätt trumpen ibland
Var med i Bonde söker fru: 2007

Efter sin medverkan i Bonde söker fru 2007 förvaltade Säfflekillen Karl-Petter Bergvall, 36, sitt kändisskap på bäst tänkbara sätt. Inom den närmaste treårsperioden var han med i Let’s dance, Kändisdjungeln och Fångarna på fortet. Livet lekte för Karl-Petter – och det har det fortsatt att göra, avslöjar han för Hänt:

– Allt är på topp, säger han glatt.
Vad minns du från tiden när du var med i Bonde söker fru?

– Så här i efterhand var jag extremt omogen. Jag hade inte haft något förhållande och jag visste inte riktigt vad jag sökte och ville ha. Men det ena ledde till det andra. Slutresultatet blev ändå väldigt bra. Under tiden som Bonde söker fru sändes fick jag nämligen ett Facebookmeddelande från en tjej som hette Jonna Larsson. Vi började träffas och på den vägen är det. Idag har vi två barn ihop, Victor, 5, och Siri, 1.
När Expressen häromåret frågade Karl-Petter om han saknade rampljuset, svarade han:

– Nej, jag tänker på det någon gång men det är aldrig så att jag känner att jag skulle vilja hålla på med det där i stället. Jag trivs på landet och i synnerhet nu när vi fått barn så är är det väldigt mysigt att vara hemma på kvällarna med familjen.

FRÅN FÖRSTASIDAN