ExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivt
LÄS MER:Pernilla WahlgrenAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarna
Festis marknadsföring banner

Bolibompa-profilerna försvann från rampljuset – det gör de i dag

04 dec, 2023 
Under flera år var de barnens bästa kompisar i tv-rutan.
Än i dag händer det att de folkkära Bolibompa-profilerna Ylva Hällen, Johan Anderblad, Sara Edwardsson och Henrik Ståhl blir igenkända av människor som minns dem från sin barndom.
Men vad gör egentligen de fyra programledarna i dag efter att de försvunnit från det populära barnprogrammet och hur ser dras liv ut?
Vi har svaret!
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Idolfinalisterna Saga och Cimberlys galna vad: ”Fan vad sjukt”Brand logo
Idolfinalisterna Saga och Cimberlys galna vad: ”Fan vad sjukt”

Det ikoniska barnprogrammet Bolibompa i SVT har funnits sedan 1987 och är förknippat med barndom för många i flera generationer.

Som barn satt man bänkad klockan 18.00 när programmet började och genom åren lärde man sig att älska populära karaktärer så som Björne, Pingu och Bolibompadraken.

Ylva Hällen, Johan Anderblad, Sara Edwardsson och Henrik Ståhl är fyra personer som är starkt förknippade med SVT-programmet och har alla varit programledare, några av dem i över 20 år.

Trots att ingen av dem i dag jobbar kvar som programledare för Bolibompa så jobbar flera utav dem fortfarande med barnkultur och alla fyra har fortfarande kontakt.

Bolibompagänget Henrik Ståhl, Ylva Hällen och Sara Edwardsson.

Faktum är att de gamla Bolibompa-vännerna ska starta en ny podcast tillsammans där de ska prata om nostalgi. De har till och med börjat spela in avsnitt med inget är släppt ännu.

Annons

– Jag har kontakt med ganska många faktiskt, vi står varandra rätt nära. Jag och Sara som var Supersnällasilversara, vi delar kontor. Ett litet rum där vi smattrar på med våra idéer, säger Ylva Hällen till Hänt.

Men hur ser egentligen livet ut i dag för barnprogramledarna? Här är svaet:

Ylva Hällen, 51:

Ylva Hällen.

Ylva Hällen, 51, var programledare för Bolibompa i 20 år. Från början var det en ren slump att hon fick just det jobbet.

– Jag jobbade på krogen då och drömde om att bli konstnär men sen fick jag tips om att Bolibompa hade en audition och jag tyckte det lät kul att se hur det ser ut på tv-huset. Det här var ju år 2000, det är så himla länge sen. Då fick jag jobbet och det var rätt otippat. Men jag insåg att i Bolibompa kunde jag typ göra allt jag älskar att göra. Jag kunde rita, måla, skapa. Man var programledare och skrev sina egna manus så det var bara komma på allt, säger Ylva.

Annons

I dag har hon slutat som programledare men är fortfarande tacksam över vad programmet har betytt för henne.

– Jag hade jobbat på himla länge, jag älskade att göra tv och gör gärna tv fortfarande men jag behövde vara fri. Jag vill gärna göra olika saker.

Ylva Hällen har efter sin tid i rutan bland annat skrivit flera barnböcker i bokserien Ylvania och har också varit manusförfattare till SR:s julkalender.

– Sen 2016 har jag skrivit olika böcker. Jag sa upp mig då också från SVT när jag började skriva mer och mer. Så det håller jag på med och så jobbar jag också på barnradion. Jag gör alla möjliga uppdrag då jag gillar att variera mig.

Ylva har två söner på 17 respektive 19 år. Hon bor i söndra Stockholm och är skriven ensam på adressen.

Så sent som för ett år sedan avslöjade hon för Aftonbladet att hon träffat kärleken. Hon och pojkvännen, som fortfarande är anonym, har dock ett distansförhållande, vilket tär en del på relationen.

Annons

– Jag älskar den mannen. Men vi bor lite för långt ifrån varandra. Det är ett distansförhållande, vilket är lite jobbigt. Särbo, fine. Men distans, nja, det är inte hundra. Man längtar lite för mycket. Det är inget fel att längta, men det är ännu roligare att ses. Så det drar ändå ner det. Jag älskar en man, som älskar mig. Men som sagt, vi ses alldeles för lite, och det är massa tonårsbarn och man ska få till livet. Det är svårt. Det är typ sju mil mellan oss, så det är inte så att man bara ”jag piper över, vi ses en stund”. Det finns inte, har hon sagt till Aftonbladet.

Johan Anderblad, 64:

Johan Anderblad.

Johan Anderblad, 64, var programledare för Bolibompa i över 20 år. Han och plastkaninen Pipen blev en del av många svenska barns liv i flera generationer. Johan som då var 31 år, jobbade från början på P3:s ungdomsredaktion och det var en slump att han började på just Bolibompa.

Annons

– Jag minns det som i går. Det var första gången de hade den här typen av programledare för barn och då var det jag och Anders Lundin som turades om att köra varannan vecka, berättar Johan Anderblad till Expressen.

Plötsligt blev Johan Anderblad igenkänd på stan av barn som sprang fram till honom på gatan, något som var helt nytt för honom.

Under årens lopp gick programmet Bolibompa från att ha varit en liten garderob – till en stor studio med fast kamera. Programledare kom och gick, men Johan Anderblad blev kvar.

– Som sagt så har jag aldrig haft någon plan. Mitt liv har varit mycket så här ”en termin i taget”. Och så blev det här, jag var frilans hela tiden och de frågade mig efter varje termin om jag ville ha ett nytt kontrakt. Så blev det 20–25 år till slut. Men det ångrar jag inte, det var bara en jätterolig grej som jag ville fortsätta med och i och med att jag kunde göra andra saker emellan kände jag mig heller aldrig låst, berättar han för Expressen.

Annons

Johan Anderblad var programledare för Bolibompa fram till 2014. Då gjordes programmet om helt och han kände då att han inte hade någon lust att fortsätta med det nya formatet. Det blev helt enkelt naturligt att gå vidare.

Trots att han slutat som barnprogramledare så fortsatte Johan Anderblad arbeta med tv några år till. Bland annat gjorde han Johans fordon som är ett faktaprogram för barn. Efter sin tv-karriär har 64-åringen också varit Sveriges läsambassadör och är också barnboksförfattare till serien om Bojan. I dag är han ofta ute i landet med sina böcker och är med i TV4:s Nyhetsmorgon då och då.

– Små barn känner igen mig, inte från Bolibompa utan från Johans fordon. Sedan är det deras föräldrar, som är mellan 30 och 40, som vill ta en bild och berättar att de växte upp med mig. Men det är även folk i min generation, som satt och kollade med sina barn, berättar Johan Anderblad fö Aftonbladet.

I dag bor Johan Anderblad i södra Stockholm och är gift med frun Katarina.

Sara Edwardsson, 52:

Sara Edwardsson.

Redan 1998 började Sara Edwardsson som programledare för Bolibompa. Men från början gick Sara musikallinje på gymnasiet och tänkte söka in till scenskolan då hon ville bli skådespelare. När hon en dag stod på scenen råkade SVT vara där och de frågade henne om hon ville bli programledare för programmet Musikbyrån. Efter lite tvekan sa Sara till slut ja och hon var på Musikbyrån i två år. SVT gillade henne och frågade om hon skulle kunna tänka sig att över barnprogrammet Bolibompa. Hon hade bara tänk att köra ett halvår då hon ville bli skådespelare, men hon trivdes så bra och det blev istället flera år på Bolibompa.

Annons

Men hon har också gjort andra saker för SVT så som Supersnällasilversara och Stålhenrik och julkalendern Superhjältejul.

Men det är inte det enda hon har gjort. Efter att hon slutade på Bolibompa har man kunnat se Sara Edwardsson i Solsidan och hon gjorde också under en tid rösten till den digitala assistenten Siri. 2022 var hon också, tillsammans med Ylva Hällen, manusförfattare till SR:s julkalender Bergvaktarens hemligheter.

Supersnällasilversara (Sara Edwardsson) och Ståhlhenrik (Henrik Ståhl).

– Det är en del av min karriär som varit lite av en milstolpe som manusförfattare. Det är skitkul, det har varit så kul att göra, har Sara tidigare sagt till Aftonbladet.

Men trots att hon älskar sitt jobb så avslöjar hon att det inte är det mest välbetalda.

Som frilansare så jobbar man jättemycket och tackar ja till alla stora och små uppdrag, och det var väldigt längesen jag hade något uppdrag som är välbetalt, faktiskt. Jag jobbar med barnkultur, goddamnit, säger hon till tidningen.

Annons

Sara bor i dag väster om Stockholm med sin man Robert Gehring som hon varit tillsammans med i 23 år.

– Han är min trygghet och klippa. Plus att vi har mycket gemensamt, han är också besatt av tennis, bara en sån sak. Det är toppen, och om kärleken också innefattar barnen så är det underbart att ha två stora barn som jag kan ha en fin relation med, har hon sagt till Aftonbladet.

Sara har också två stora barn som är 17 och 20 år gamla.

Henrik Ståhl, 48:

Henrik Ståhl.

Även Henrik Ståhl, 48, är en känd profil när det kommer till programmet Bolibompa som han var programledare för under flera år. Även han har synts i SVT-serien Supersnällasilversara och Stålhenrik och i mitten av 00-talet tillsammans med Sara Edwardsson. Även han var med i julkalendern Superhjältejul 2009.

Annons

I dag är han 48 år gammal och har fortsatt att jobba en del med tv, men det är inte hans huvudsyssla.

– Jag är mest dramatiker och författare i dag. Men poddar och Instagram är mina stora scener nu, har Henrik Ståhl sagt till Expressen.

Henrik Ståhl har även hunnit med att skriva och ge ut två böcker samt biofilmen Ensamma i rymden. Han gör också humoristiskt material på Instagram och han brinner också för sin podcast Somna med Henrik.

– Jag hjälper folk att somna, man behöver inte lyssna på den, jag bara babblar. Jag håller mig precis på gränsen mellan intressant och ointressant, den hjälper många. Jag har själv jättesvårt att somna men lätt att somna när andra pratar, och på den vägen är det, säger Henrik Ståhl till Expressen.

I dag bor Henrik i Älta och är sambo med Nina.

Han berättar att han fortfarande blir igenkänd från sin tid på SVT.

– Det händer hela tiden att folk minns sin barndom. Många tror att jag är nån kompis eller bror till någon klasskompis, typ, säger Henrik Ståhl till Expressen.

FOTO: Pontus Lundahl/TT/Knut Koivisto/CARL-JOHAN SÖDER CJS/Roger Tillberg/TT/Instagram

Annons