svt

Bo Holmströms sista svåra tid i livet – tvingades amputera benet

Bo Holmström

Bo Holmström blev 78 år och prisades för sin framgång som journalist. Under hans sista år var det tufft och Holmström fick genomgå en fruktansvärd sjukdom.
Anne-Lie Rydés chock – om ex-makens plötsliga död
0:42

Efter reklamen: Anne-Lie Rydés chock – om ex-makens plötsliga död

(0:42)

Slå på ljud

Den framgångsrika och prisbelönta journalisten Bo Holmström gick bort 2017. Han prisades för sina otroliga scoop som journalist och hans bortgång var en sorgsen dag.

Vid 78 års ålder meddelade hans familj att Bo hade somnat in under natten den 13:e oktober 2017.

Många minns honom för hans karriär som journalist och för citatet ”lägg ut, lägg ut!som Holmström ropade till kontrollrummet när det exploderade på den ockuperade västtyska ambassaden år 1975 i Stockholm.

Bo Holmströms framgångsrika karriär som journalist

Holmström påbörjade sin karriär som journalist när han under sin tid i värnplikten då han fick sitt första uppdrag som journalist när han var volontär på Östgöta correspondenten. Därefter vände han sig till Journalistinstitutet för en utbildning och startade starkt på Aktuellt.

När Bo var igång som journalist jobbade han länge på SVT och gick sedan över till TV4. Under hans tid på SVT rapporterade han om Norrmalmstorgsdramat 1973 och ambassadockupationen från Diplomatstaden i Västtyskland 1975.

Efter hans tid på TV4 och SVT tilldelades han Stora journalistpriset år 2007 och fick hederspriset på Kristallen år 2015.

Bo Holmströms sista tid i livet - tvingades amputera benet

Bo utsattes för flera farliga situationer när han jobbade ute på fältet, men somnade lugnt in dagen då han gick bort.

Däremot var hans sista tid tuff. År 2016 fick han amputera sitt högra ben på grund av kallbrand och tillbringade sina sista dagar på ett vårdboende.

Dödsorsaken har fortfarande inte fastställts, men kallbrand kan vara ett resultat av diabetes, som Bo led av.

Bo berättade i dokumentären Leva utan att dö, som var hans sista intervju, att det var hans diabetes som var skurken:

– Det blev över 50 år i detta ytterst omväxlande yrke som journalist. Jag har varit med på konflikter, krig, revolutioner och jag har sett människor skjutas och sprängas i bitar. Aldrig någonsin blivit skadad eller träffad. Men diabetesen knäckte mig, sa han då i dokumentären.

FOTO: Aftonbladet/TT och TT

FRÅN FÖRSTASIDAN