SVT-legendaren har gått bort – blev 78 år

SVT- och TV4-profilen Bo Holmström har avlidit. Stjärnreporter, med lång bakgrund inom journalistiken, blev 78 år. Dödsfallet bekräftas av hans dotter: – Han gick och la sig på natten, men vaknade aldrig mer, säger Kajsa Holmström till Expressen.

SVT-profilen och programledaren Bo Holmström har gått bort. Han blev 78 år gammal. Holmström är känd för att ha rest världen runt som reporter, för både SVT och TV4, under flera decennier. Han dog natten till fredagen på Trosagården, vårdhemmet där han tillbringade sin sista tid i livet, uppger Expressen.

Annons:
Mirakeltanningen nu i Sverige – bli perfekt brun utan kladd – just nu 20% rabatt med kampanjkoden ”idol”

Så sent som förra året tvingades Bo Holmström att amputera sit enat ben, och levde sista året i rullstol.

– Att jag kör rullstol är en kombination av att jag har dålig blodcirkulation, vilket beror på den där jäkla rökningen som jag inte har lyckats göra mig av med helt, och diabetes som jag dragits med i många år. Jag fick ett sår på ena foten och det utvecklades efter ett år till kallbrand. Då var det bara att välja: antingen kapa benet eller lägga sig i graven. Det var de sista dagarna i juni som läkarna sade att de var tvungna att ta bort benet, berättade Bo Holmström för Expressen förra året.

Det är hans dotter Kajsa Holmström som bekräftar att pappan nu har avlidit.

– Han gick och la sig på natten, men vaknade aldrig mer. Han var ensam när han gick bort, men om det var av ålder eller någon sjukdom vet vi inte. Han somnade i alla fall in med förvissningen om att han skulle träffa alla sina barn till sin födelsedag i nästa vecka, säger hon till Expressen.

Bo skulle fyllt 79 den 18 oktober i år, och under hans sista tid uppvaktades han av barn och barnbarn. Kajsa Holmström berättar att Bo var stolt över sin karriär och sina barn, men att hans dåliga hälsa plågade honom under de sista åren.

– Han var väldigt nöjd med sitt liv. Han kände sig väldigt färdig med sitt liv. Och kunde inte leva längre det liv han ville leva, så det känns bra att han var nöjd med sitt liv, säger hon.

Bo Holmströms journalistiska gärning var grann, och det var bland annat han som rapporterade från det uppmärksammade Norrmalmstorgsdramat 1973 och från ockupationen av den Västtyska ambassaden 1975, där hans ”Lägg ut! Lägg ut!” kommit att bli en klassiker.

Bo Holmström belönades 2007 med Stora journalistpriset med motiveringen ”För att han i decennier bedrivit journalistik på hög nivå, alltid med egen röst och tillbakalutad skärpa”. Han vann dessutom hederspriset på Kristallen-galan 2015.

LÄS OCKSÅ: SVT-profilen har gått bort – blev 58 år

LÄS OCKSÅ: Tom Pettys dolda sjukdom – kan ha orsakat stjärnans död

SENASTE NYTT!