LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Björn Skifs stora sorg efter Pugh Rogefeldts bortgång – nu berättar han

01 maj, 2023 
Jonna Lawaetz
Under måndagmorgonen möttes vi av beskedet att artisten Torbjörn ”Pugh” Rogefeldt har dött efter en lång tids sjukdom. Nu berättar vännen och artistkollegan Björn Skifs om den stora sorgen.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Sonen Anton bryter tystnaden om Tommy Körbergs nära döden upplevelse: ”Orolig”Brand logo
Sonen Anton bryter tystnaden om Tommy Körbergs nära döden upplevelse: ”Orolig”

– Det har varit väldigt jobbigt under de här åren, jag har varit hos honom hela tiden, säger hans sambo Borit Hallin, till Dagens Nyheter.

Pugh Rogefeldt drabbades av obotlig nervsjukdom

Pugh debuterade med albumet Ja, dä ä dä 1969, vilket var ett av de första rockalbumen på svenska.

Han har sedan dess kastat sig mellan olika musikgenrér som progg och rock. Pugh har under sin långa karriär givit ut ett tjugotal album och 1990 bildade han bandet Grymlings tillsammans med bland andra Magnus Lindberg och Mikael Rickfors.1978 ställde han också upp i Melodifestivalen med Nattmara.

Annons

Sista gången Pugh stod på scenen var under en konsert på Cirkus 2019. Det efter att en läkarundersökning visat att han utvecklat kortikobasal degeneration, CBD – en ovanlig och obotlig nervsjukdom som bland annat kan påverka tal, rörelseförmåga, minne, balans och förmågan att svälja.

I december 2021 gick familjen ut med att Pugh drabbats av den obotliga nervsjukdomen.

– Det har under en väldigt lång tid blivit allt värre för honom. Redan under konserten på Cirkus kunde Tobbe inte längre spela gitarr och efter det blev hans tal- och rörelseförmåga långsamt allt sämre. Till slut nu kunde han inte tala alls, säger sambon Borit Hallin till Dagens nyheter och fortsätter:

– Han tyckte att det var jättejobbigt i början, men han accepterade situationen senare.

Björn Skifs stora sorg efter Pugh Rogefeldts död

Beskedet om Pughs död lämnade en hel bransch i sorg. Till Aftonbladet har flera av hans vänner och kollegor berättat hur de minns Pugh.

Annons

– Vi jobbade ihop en hel del, framför allt under Grymlings-tiden. Jag kände honom inte så väl innan jag satte ihop bandet. Han var inte alls vad jag trott. Jag trodde han var en sprallig bohem och gjorde som han ville. Men sen när vi skulle börja inspelningarna kom han och valde ut en hörna i studion där han la upp sina flöjter och munspel i rätt tonarter, mandoliner och gitarrer. En väldig ordning. Han var en ordningsmänniska, säger Mikael Rickfors.

Även artistkollegan Björn Skifs minns Pugh med värme och hur han förändrade den svenska musikbranschen genom att vara en av de första att göra rock på svenska.

– Det är en stor förlust verkligen det är en pionjär inom rockmusiken på svenska. Jag kommer minnas honom som en fri fågel som skrev och sjöng jättefina saker. Det är verkligen en förlust på för svensk musik. Han visade att det gick att sjunga rocklåtar även på svenska. Det var ju nytt på den tiden. Men det gick ju jättebra. Då fick man tänka om lite grann: Just det vi har ju ett eget språk också. Vi behöver inte bara härma engelsmännen och amerikanare, säger Björn till tidningen.

FOTO: FREDRIK SANDBERG / TT, Karin Törnblom/TT

Annons