Hänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möter
LÄS MER:Pernilla WahlgrenAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarna
Festis marknadsföring banner

Björn Skifs, 76, nya besked om hälsan – tvingas ta hjälp: ”Sämre”

20 apr, 2023 
Björn Skifs och Pernilla Skifsm
Hänt möter Björn Skifs – han är en av våra mest framgångsrika musiker genom tiderna och nu fyller den folkkära artisten 76 år.
✔︎ Sanningen om hans mående efter sjukshustiden
✔︎ Lyckan med frun Pernilla: "Vi är hemmaugglor"
✔︎ Så lever Björn Skifs barn Oliver och Jonathan
✔︎ Hörselproblemen som ledde till hörapparat: ”Fanns en skräck”
✔︎ Festandet med kungen: ”Skålade”
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Uno Svenningssons ord om Björn Skifs: "Fantastisk"Brand logo
Uno Svenningssons ord om Björn Skifs: "Fantastisk"

Björn Skifs har stått på scenen i över 60 års tid. Han har nått milstolpar som de flesta bara får drömma om. När Hänt når honom vankas det födelsedagsfirande, i dagarna fyller Björn nämligen 76 år. Solen skiner och glädjen över vårvärmen är stor.

– Jag har precis varit ute och känt på vädret och har kommit fram till att idag blir det mycket häng utomhus, säger en sprudlande Björn.

Du blir 76 år på torsdag, hur känns det?

– Ja, jäklar det blir jag. Jösses amalia vilka siffror va?

Hur firar ni den stora dagen?

– Det kommer att bli lugnt, jag jobbar på kvällen. Det kommer bli lite fika med familjen och inga andra saker. Det blir nog bra.

Sanningen om Björn Skifs hälsa efter plötsliga blodtrycksfallet

Just nu är Björn aktuell med sin show En värld av Skifs som går på Hamburger börs under våren.

Annons

– Det är fantastiskt. Det har förlängts flera gånger, vi spelade hela hösten och så kom det en vår också. Det är fantastiskt att folk kommer, fast det är kärva tider så vill de ut och roa sig, säger han.

Efter 60 år på scenen har Björn i nuläget inga planer på att lägga ner. Hälsan är nämligen på topp.

– Förutom lite små krämpor och så där så mår jag bra. Man är inte 22 längre, det har man ganska tydligt känt. Man går på sina hälsokontroller och försöker sköta om sin skröpliga gamla kropp.

Björn Skifs
Foto: TT

Hösten 2016 höll det däremot på att gå riktigt illa för Björn. Han kollapsade då i hemmet efter att ha uppträtt på Skansen tillsammans med Tommy Körberg.

– Jag fick ett blodtrycksfall kan man säga. Jag ramlade omkull, slog mig ordentligt, fick hjärnskakning och låg på sjukhus i en vecka, sa han till TV4.

Annons

Det visade sig att Björn hade ordentligt högt blodtryck vid tillfället, men idag är läget mer under kontroll.

– Det där får man hålla koll på, sitt blodtryck. Det har inte varit några dramatiska kullerbyttor på länge nu. Det blir lite yrsel och då ska man gå och sätta sig tror jag, säger Björn som inte märkt av blodtrycket sedan händelsen.

Utöver blodtrycket har även Björns hörsel spökat på senare dar. Idag lever han med hörapparat.

– De är så bra de här apparaterna, det är klart att det är jobbigt att man alltid ska behöva ha de med sig men så länge det finns hjälpmedel på det här sättet så går det bra. På scenen har man in-ear så det funkar bra, säger han och fortsätter:

– Det var ett tag där det blev sämre och sämre men sedan dess har det stagnerat och det håller sig. Men det går att vrida upp volymen på hörapparaten så det påverkar mig inte.

Annons

Fanns det en oro för att du skulle förlora hörseln helt?

– Det är klart att det fanns en skräck och oro för att tappa hörseln. Då skulle jag helt plötsligt inte ha något jobb och inte kunna få förmånen att musicera. Men det har som sagt gått bra, jag har ju hjälpmedel så jag klarar mig så bra så.

Björn Skifs om kärlekslyckan med frun Pernilla: ”En trygghet”

Sedan 1988 är Björn gift med kärleken Pernilla Skifs, 58. Makarna träffades på Cirkus i Stockholm två år tidigare och kärlek uppstod vid första ögonkastet. Än idag är tacksamheten över att han fann sin Pernilla enorm.

– Det är fantastiskt. Det är en trygghet verkligen, som är svår att värdera nog. Att ha en käraste som samtidigt är ens bästa vän, som man kan lita på i alla väder. Man växer ihop och det är fantastiskt verkligen.

Firar ni fortfarande bröllopsdagar och sånt där?

– Ja, men det händer. Vi är inte så mycket för att kalasa och fira överhuvudtaget men visst uppmärksammar vi sådana saker. Datum när man träffades och datum när man gjorde det och det. Då kanske vi går ut och käkar på stan, annars är vi mycket hemmaugglor, både hon och jag. Vi trivs bäst hemma.

Annons

Vad tror du är nyckeln till att ni lyckats hålla ihop alla dessa år?

– Det gäller att vara flexibel och smidig. Inte bara hålla på sitt och säga hur det ska vara. Vara lite öppen.

Björn Skifs och Pernilla
Björn och Pernilla Skifs gifte sig för 35 år sedan. Foto: TT

Det skiljer 18 år mellan Björn och Pernilla men åldersskillnaden menar han inte märks alls.

– Det var nog mest i början som andra människor uppmärksammade det och tyckte det var lite väl uppseendeväckande. Det är ju 18 år mellan oss men det har vi inte tänkt på, på urlänge. Hon har vuxit ikapp mig för länge sedan

Vad tyckte ni om att andra hade åsikter om det?

– Det var bara fånigt. Kärleken har inga åldrar och inga sådana regler. Det har aldrig varit några problem för oss.

Hur är det med henne?

– Pernilla har just nu något ryggskotts-liknande. Det är ju iallafall sådant man vet går över med tiden men det är jobbigt när det varar.

Annons

Aj då, har hon jätteont?

– Hon har haft. Nu kanske det börjar lätta men hon går på behandlingar. Men annars är det en pigg och rask dam.

Så lever Björn Skifs söner Oliver och Jonathan idag

Pernilla och Björn har tillsammans sönerna Oliver, 34, och Jonathan, 31. Under årens gång har barnen synts med sina föräldrar i rampljuset och idag har de båda vuxit upp och har nu egna karriärer.

– Barnen mår bra. De har sysselsättning och jobb som de trivs med. Det är härligt att se. Den yngre är animatör och jobbar med 3D-animation, inom film, bilder, reklam och spel. Den andra han tragglar och försöker leva på sin konst, så han gör tavlor.

Kreativa jobb valde de båda två, vad betyder det för dig?

– Ja, verkligen och lite osäkra är de också. Man är verkligen frilans. När tiderna är osäkra så blir tillvaron lite shaky. Men det har gått bra, det har gått jättebra.

Vad betyder det att få vara pappa till dessa två?

Annons

– Det är livet det. Det är det viktigaste som finns, det är de som gäller. Att man sen också kan vara stolt över dem och det de gör och hur de är, det är lyckan.

Björn Skifs med sonen Oliver
Björn Skifs med sonen Oliver. Foto: TT

Familjen träffas så ofta de kan men än har Björn inga barnbarn, det är däremot något som han längtar efter.

– Det har inte blivit så men vi lobbar väl för det så vi får se vad som händer. Jag var ju själv ingen purung ungdom när jag blev pappa heller så på det sättet är det ingen brådska.

Men det finns en liten längtan?

– Vi ser fram emot det både jag och Pernilla förstås. Men inget tjat ska det vara.

Framtidsplanerna efter storslagna karriären – skålandet med kungen

Efter ett hektiskt jobbår väntar nu en helt ledig sommar för Björn. Han har nämligen bestämt sig för att ta ett långt sommarlov med hustrun.

Annons

– Vi ska på en resa i slutet på maj, tillsammans med våra bästa vänner. Så då åker vi på en resa ner till Italien. Det låter inte dumt va?, säger han.

Vad är du mest stolt över med din karriär?

– Det får man väl säga är att jag fortfarande får hålla på. Att folk fortfarande kommer och vill komma. Sen finns det väl enstaka saker som man är extra stolt över.

Ditt framträdande på kronprinsessans bröllop måste vara en av de största meriterna?

– Jo naturligtvis, sen är det också förstaplatsen på USA-listan och det enda med det andra. Men i stort är jag mest stolt över uthålligheten i karriären.

– Jag är inte så mycket för nostalgi på det viset. Det är roligare med grejer som händer nu eller ska hända. Men det är kul att ha varit med.

Har du och Agnes jobbat något mer ihop sedan dess och har ni kontakt?

– Nej, jag tror inte ens vi har setts sedan dess. Det var låtskrivarna som ville att det skulle vara vi två så det var inget tal om något fortsatt samarbete.

Björn Skifs och kungen
Björn Skifs och kung Carl Gustaf. Foto: TT

Kronprinsessan Victorias bröllop är däremot inte det enda tillfället som Björn träffat kungligheterna. Han och kung Carl Gustaf har setts flertal gånger.

Annons

– Vi har råkat ses en del. På den tiden när vi gjorde Badrock på Öland och så där, varje sommar förr i tiden. Då var de alltid där och stod i Slottsruinens fönster och kollade på våra konserter. Sen brukade vi ses där efter och lite så. De kom förbi då, hälsade och skålade. Men vi har inte umgåtts på det viset.

Men ändå, skåla lite med kungen är inte illa?

– Jajamen det får man göra. De gör ett bra jobb den kungliga familjen, det tycker jag.

I nuläget vet Björn inte vad som sker framöver i karriären, men än lägger han inte ner.

– Sjunga går att göra så länge man lever.

Däremot finns planer på att sakta men säkert börja tappa ner.

– Det kanske är dags att pensionera sig men det kommer nog bli en försiktig pensionering då.

Känner du att den känslan av att det är dags att trappa ner har kommit?

– Inte på riktigt har den kommit men jo, att det är dags att lite smått trappa ner, det kan jag känna. Finns ju mycket annat kvar i livet som man vill hinna med.

FOTO: TT

Annons