LÄS MER:Pernilla WahlgrenAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarna
Festis marknadsföring banner

Björn Borgs beslut med hustrun väcker stark ilska: ’’Djupt oroande”

15 mar, 2024 
Maria Broberg
Björn Borg ska släppa sina memoarer nästa år.
Författaren är hans fru Patricia Borg.
– Åh, herregud. Hjälp, säger David Lagercrantz till Expressen.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Allt om Björn BorgBrand logo
Allt om Björn Borg

Björn Borg, 66, är en av Sveriges största idrottsmän genom tiderna. Under sin karriär vann han hela elva grand slam-titlar.

Tidigare i veckan kom beskedet att sportprofilen släpper sin självbiografi under 2025. Och den som kommer skriva självbiografin är faktiskt Björn Borgs fru, Patricia Borg, 54.

Ett beslut som upprör stjärnförfattaren David Lagercrantz, 61.

– Åh, herregud. Hjälp, säger han till Expressen.

David Lagercrantz om Björn Borgs beslut: ’’Vansinnig konstruktion’’

David Lagercrantz har skrivit ett flertal böcker, däribland Zlatans självbiografi Jag är Zlatan, samt Det som inte dödar oss som är den fjärde boken av Stieg Larssons Millenium-serie.

I en intervju med Expressen är David väldigt skeptisk till det faktum att Björn Borgs fru ska skriva hans självbiografi.

– Hon kanske har en dold talang, jag känner inte Patricia. Men det är en helt vansinnig konstruktion att låta sin fru skriva sin bok med den lojaliteten. Det måste finnas en sprängkraft med någon som kommer utifrån. Detta är djupt oroande. Du måste få in någon som kommer från en annan värld och som kan konfrontera och öppna upp. Det måste vara en krock. Det känns som livsfarliga lojalitetsfällor kommer hämma boken, säger David till tidningen och fortsätter:

Annons

– Det kanske blir fantastiskt. Men det låter inte bra. Om man ska skriva en av världens bästa sporthistorier så måste man ha en av världens bästa skribenter. Det vet jag inte om hon har visat. Det ska nästan vara en skribent i Borg-klass.

Därför är David Lagercrantz kritisk mot Björn Borg: ’’Hål i huvudet’’

Att Björn Borgs fru skriver hans självbiografi tycker Lagercrantz verka vara helt vansinnigt och han är även kritisk till förlaget, Nordstedts, som ger ut boken.

– Man ska som författare akta sig för att dissa saker. Men jag tycker det låter som en livsfarlig och vansinnig konstruktion. Det är hål i huvudet att låta frun göra det. Hans fru är ju hopvävd med honom och ängslig för deras situation. Du måste ha någon som höjer blicken. Det låter som en helt galen konstruktion måsta jag säga. Nu skäller jag på mitt förlag här, men det låter helt knasigt.

Norstedts försvarar Björn Borg: ’’Ser ingen sådan risk’’

Nordstedt har nu svarat på kritiken och går till försvar för Patricia Borg som valet av författare rapporterar Expressen.

Annons

– Vi har träffats ett tag. Vi är i gång, säger Gunilla Bergmark, förläggare på Norstedt.

Gunilla ser däremot ingen risk med att Björn Borgs fru ska skriva biografin.

– Nej, jag ser ingen sådan risk. Jag tror att det finns en enorm trygghet snarare i att kunna berätta allting.

Patricia Borg är ännu ingen publicerad författare men det är inget som oroar Gunilla Bergmark.

– Jag har förstås läst mycket av det materialet hon har skrivit tidigare. Hon har redan påbörjat arbetet och det känns jättebra.

FOTO: JACOVIDES-MOREAU / BESTIMAGE/TT, Jeppe Gustafsson/Shutterstock/TT

Annons