Bingolotterna slut på lagret inför uppesittarkvällen

Bingolotterna är slut på lagret.

Tommy Holl/TT, Mathias Otterberg
Föra året såldes över fyra miljoner lotter till Bingolottos uppesittarkväll.
Inför den här julen verkar intresset vara lika stort och på Folkspels lager har lotterna tagit slut.
– Det har varit slut sedan sex eller sju dagar tillbaka, säger Mikael Kjellström, affärsområdeschef, till Hänt.

Det lackar mot jul och för många är det en stark tradition att da'n innan doppareda'n titta på Bingolottos uppesittarkväll. Förra året såldes över fyra miljoner lotter.

I år kommer den stora kvällen ledas av både Lotta Engberg och Stefan Odelberg, och intresset verkar inte har stanna av. Tvärt om.

På Folkspel, bolaget som organiserar Bingolotto, är lotterna slut på lagret.

– Vi har ett rekordintresse för årets uppesittare. Och det finns en logik till att det blir på detta sättet. Uppsittaren har varit stor i flera år. Det var gigantiskt förra året och nu blir det ännu större. Just nu har vi slut på lagret och vi kommer inte få in några fler lotter, säger Mikael Kjellström, affärsområdetschef på Folkspel.

LÄS MER: Därför dubblas priset för Bingolotter – TV4:s svar om förändringen

Därför trycks inte fler lotter

Anledningen till att det inte trycks upp fler lotter är att antalet bestäms redan i maj. I år var det ungefär fem miljoner. Istället jobbar nu Folkspel och Bingolotto för att fördela lotter mellan föreningar.

– Det finns lotter hos butiker och föreningar, givetvis. Någon frågade mig hur många lotter jag trodde att vi hade sålt, och det borde vara ungefär två miljoner lotter nu. Vi räknar med att det blir minst kring fyra miljoner, säger Mikael Kjellström.

Det finns också digitala lotter, men även där är det ett begränsat antal.

Uppmaningen: Köp lotter i tid

Nu uppmanar Bingolotto sina tittare att i god tid köpa lotter och inte vänta tills sista dagen. Detta främst för att undvika trängsel i butikerna.

– Ett för att du är säker på att du får dem, och två för att du gör det på ett så pandemisäkert sätt som möjligt, säger Mikael Kjellström.

För det brukar nämligen vara så att de flesta lotterna säljs sista dagarna.

– Så funkar ju folk, att man köper sista dagen. Därför hoppas vi att folk sprider ut det så att det inte blir trängsel. Föreningar har också varit bra på att sprida ut försäljning och göra det på ett coronasäkert sätt.

Det rekordstora intresset kommer egentligen inte som en överraskning.

– Det är inte konstigt, det är ju en tid där folk inte kommer att vara ute och resa. Man kommer vara hemma på ett annat sätt. Vi har ju en situation där vi är glada att vi kan ha de här stora kvällarna. säger Mikael Kjellström.

Förutom uppesittarkvällen är en annan stor Bingolotto-sändning nyårsafton. Mikael Kjellström säger att de sålde ungefär 1,4 miljoner lotter i fjol. I år tror han att det kommer säljas betydligt mer.

– Där tror jag att vi kommer ha en helt annan situation. Det är inte många som kommer gå på stora fester i år. Det innebär att det kommer vara väldigt stort intresse även då, säger Mikael Kjellström som uppmanar tittare att även där vara ute i god tid.

– Köp i tid även till nyårsafton. Det är rekordintresse, säger han.

Bild: Tommy Holl/TT, Mathias Otterberg

Läs också: Ingvar Oldsbergs svåra hälsokamp – egna orden om konstanta smärtan

Läs också: Ullareds-Gunnel Hyvönens lycka efter storvinsten på Bingolotto