LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Äntligen hemma-profilen Björn Christiernsson kommer ut som transsexuell

29 jan, 2023 
Jonna Lawaetz
Lee Christiernsson.
Äntligen hemma-profilen Björn Christiernsson har länge burit på en stor hemlighet.
I en stor intervju med QX berättar kommer hon ut som transsexuell och berättar att hon genomgår en transition för att bli Lee.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Hyllningen till Sven Wollter – barnen talar ut: ”Tungt och vackert”Brand logo
Hyllningen till Sven Wollter – barnen talar ut: ”Tungt och vackert”

Under 20 års tid var bygg-och inredningsprogrammet Äntligen hemma, en självklarhet på TV4. Målet med programmet var att inspirera och motivera människor att själva kunna fixa till sina hem.

Genom åren fick tittarna följa en rad olika personer som visade svenskarna att det inte var så svårt att göra om hemma, bland andra inredarna Elsa Billgren och Lulu Carter samt växtexperten Anders Stålhand.

Björn Christiernsson kommer ut som transsexuell i QX

En av de medverkande som fick extra mycket uppmärksamhet var snickaren Björn Christiernsson, (nu, Lee Christiernsson) som genom sin charmiga personlighet fick hela Sverige på fall. Hon blev otroligt igenkänd och hamnade på listor över Sveriges sexigaste killar. Men under sin machofasad bar hon på en stor hemlighet. I en ny intervju med tidningen QX berättar Lee att hon är transsexuell och att hon just nu genomgår en transition.

Annons

– Det kommer ta ytterligare ett år med mina mediciner innan jag kan se de riktigt stora förändringarna, innan muskelmassan försvinner och hela jag blir mindre, säger hon och fortsätter:

– Muskler är snyggt, men det ska ju vara proportionerligt med den kropp man vill ha. Jag behöver inte ta 120 kg i bänkpress längre.

I intervjun berättar Lee att hon fortfarande presenterar sig som Björn och det är okej att benämna henne som "han", hon har heller inga problem med att prata om sitt liv som "Snickar-Björn". Tvärtom så är det en del av hennes gamla liv som hon vill ska få leva kvar.

Hon menar att i dagsläget befinner hon sig i ett sorts ingenmansland, en övergång, där pronomen och namn inte är så viktigt. Men någon gång under 2023 kommer det att bli Lee.

Snickar-Björn om att trycka undan känslorna att något var "fel"

Lee berättar för QX:s Anders Öhrman att hon alltid vetat att hon var annorlunda och att det var något som var "fel" då hon hade ett stort intresse för kvinnligt mode, skor och smycken.

Annons

– Jag hängde i mammas garderob när ingen såg och jag har traumatiska minnen från högtider då jag bara var sex år och behövde klä upp mig i byxor med pressveck, gubbskjorta, en töntig väst och lackskor, det var det värsta jag visste. Jag ville inte kopplas ihop med de andra gubbarna. Jag gjorde visserligen inget anspråk på att ha klänning, men jag förstod ju att det var annorlunda att känna som jag gjorde, berättar Lee för QX.

I över 40 år har Lee tryckt undan känslorna och hållit det hemligt. Lee var under många år gift med en kvinna och tillsammans fick de två barn. 2018 valde de att separera eftersom Lee uppger att hon behövde hitta sig själv.

– Det är säkert en transsexuell som myntat det uttrycket, säger Lee och skrattar.

– Min fru behövde den enkla okomplicerade kärleken som jag inte kunnat ge. Vi hade en öppen dialog och hon sa ”du är väl transsexuell, det är väl inget mer med det”. Men trots att hon sa det kunde jag inte ta in det. Att jag, Snickar-Björn, som gjort en karriär på att vara händig machokille skulle vara transsexuell, det var omöjligt att acceptera.

Björn om stödet från familjen – väldigt förstående

Lee berättar att det såklart var tufft att berätta för barnen om hennes transition. För att göra det hela lättare bokade hon ett hotell till henne själv, ex-frun och deras två döttrar. Hon visade döttrarna bilder på tre kända transpersoner, Tone Sekelius, Caitlyn Jenner och dåvarande skolministern Lina Axelsson Kihlblom och slutligen en bild på sig själv. Sedan berättade hon som det var.

Annons

– De blev självklart både chockade och jättesorgsna, men vi hade ändå två fina dygn på hotellet, säger hon och fortsätter:

– Det var skönt att vara hemifrån, att känna den värsta sorgen någon annanstans än hemma, och få lämna kvar chocken och känslan på hotellet.

När familjens chock hade lagt sig hittade de tillbaka till varandra och idag är barnen engagerade i Lees förvandling och har till och med varit med och bestämt namnet Lee.

– Vi hade en omröstning hemma, och Lee vann. Jag gillar det, det är ett namn som varken är för feminint eller för maskulint och det passar bra på mig som ickebinär.

Övriga familjen skrev Lee ett mejl till: mamma, pappa, syster och bror. Alla var väldigt förstående och relationen till hennes mamma och syster har vuxit sig starkare sedan hon kom ut. Även Lees bror och pappa har visat stor förståelse för situationen.

FOTO: Gustav Mårtensson/Aftonbladet/TT, INSTAGRAM

Annons