Anna Brolin är höggravid: "9 saker du inser när du har varit nykter i 9 månader"

Anna Brolin blir mamma vilken dag som helst. Nu berättar hon om insikterna hon fått efter att ha levt helt nykter i nio månader.

TV4-profilen Anna Brolin och maken Jesper Rodhborn blir när som helst föräldrar till sitt första barn. Graviditeten, som Anna givetvis genomgått utan att dricka en droppe alkohol, har fått henne att inse både ett och annat.

Jesper Rodhborn och Anna Brolin blir föräldrar vilken dag som helst. Foto: Stella Pictures

Jesper Rodhborn och Anna Brolin blir föräldrar vilken dag som helst. Foto: Stella Pictures

 

På sin blogg skriver hon insikterna – en del bra – andra betydligt sämre. Här är hennes egna ord:

1. Fräschören

Snacka om att kroppen känns fräsch. Helt utrensad på gift. Samtidigt landar insikten om att en sådan här period nog borde vara bra för de stackars organen även utan en växande krabat inuti kroppen…

Via: Giphy.com

Via: Giphy.com

2. Dagen efter-proffs

Baksmällans icke existens är väl den allra största vinningen. Trots att timmen kan bli sen en lördagkväll vaknar man upp fräschast i stada på söndagen. Huvudvärk och ångest känns som svunna tider man inte gärna välkomnar tillbaka.

3. Kan extraknäcka som lucköppnare

Att ständigt ha svar på alla andras eventuella minnesluckor har sina fördelar, för alla inblandade.

anna-brolin

Foto: TV4 (OBS: Montage)

4. Att tala är silver – att tiga är guld

Detta gäller framförallt efter 01.30, någon form av magisk gräns när det handlar om att adressera den där gravida nyktra personen som fått nog av att höra saker på repeat. Har blivit något form av proffs på att ducka konversationer framåt småtimmarna.

5. Största fällan för att bli “avslöjad”

Det är otroligt mycket laddning bakom att välja bort alkohol. Alldeles för mycket om man frågar mig. Jobbar man mycket helger har jag tidigare ofta varit ute nykter vilket man omgående får ställas till svars för. Kopplingen till graviditet går på någon form av automatik. “För varför väljer man annars bort det, liksom”. Borde finnas en större acceptans mot att få välja helt alkoholfria kvällar utan att bli ifrågasatt.

6. Sliskighetsspecialist

Att be om alkoholfria drinkar på diverse barer innebär ganska ofta att du sitter där med en paraplydrinkskopia från 80-talets glansdagar där bartendern i princip tömt baren på socker.

Via: MTV

Via: MTV

 7. Dubbelt upp för partnern

Att inledningsvis i graviditeten smussla med vindrickandet på subtilt sätt omgiven av mindre middagssällskap kräver sin precision med glasbyte från sin respektive. Timing is everything här. Byta vid rätt tidpunkt och dessutom för partnerns del få i sig dubbel mängd utan att verka misstänkt påverkad.

8. Självinsiktsdjävulen

Efter totalnyktra studier på krogen till fullo förstå vidden av hur man själv nog beter sig efter 01.30, eller nog har betett sig genom tiderna, får det att börja klia i fingrarna efter att plocka fram någon skämskudde i efterhand.

Via: Giphy.com

Via: Giphy.com

9. Det finns mycket att göra på den alkoholfria hyllan på Systembolaget 

De där söta, sliskiga försöken till vinliknande smaker är inte substitutet som söks. Efter att ha finkammat sortimentet har jag dock hittat en sort som slår det mesta. Ett mousserande vin som avalkoliserats som en del i processen vilket innebär att det smakar ytterst likt ett vanligt torrt mousserande. Och jo det hördes ett rejält hejarop när detta lanserades i början av juni. Dessutom går all vinst till välgörenhet. Lägg God Dryck nr 1 på minnet aka Goda Bubblor och man kan bokstavligen känna njutning inför, under och även efter (pga brist på baksmälla) plus att man på köpet gynnar exempelvis SOS barnbyar och barncancerfonden.

Via: Giphy.com

Via: Giphy.com

Läs mer:

Marcus Birro bekräftar relationen med Sverigedemokratens fru

Lotta Engberg slängde ut maken efter snedstegen: “Hon är urförbannad”

Sam och Jessica blev ihop som tioåringar – nu hyllas hans otroliga frieri av miljoner människor