Anna Anka förlorade barnen – orden om nya situationen

Anna Anka har inte träffat sina barn på flera år efter att hon förlorade vårdnaden om dem.
Nu berättar hon om hur hon tvingats gå vidare, och om den nya situationen som uppstått.
– Det är det sjukaste jag varit med om, säger hon i Framgångspodden.

Anna Anka slog igenom stort när hon var med i realityserien Svenska Hollywoodfruar i TV3. Men bakom kulisserna har hon det senaste decenniet gått igenom sitt livs kamp. 2010 skilde hon sig från dåvarande maken Paul Anka, och inte lång tid efteråt inleddes en vårdnadstvist om den gemensamma sonen Ethan. För drygt två år sedan kom beskedet från domstolen att exmaken fick enskild vårdnad om sonen.

– Det finns en domstolsorder som säger att jag ska träffa min son och att det är upp till mig och Paul när jag ska träffa mitt barn. Men anledningen från början var att han inte ville att jag ska ha kontakt med min son, säger Anna Anka i Fördomspodden och fortsätter:

– Han vet att det här barnet är det enda som betyder något för mig, då kände han det som ett sätt att kontrollera mig, att ”om jag tar det mest värdefulla från henne så har jag henne under kontroll”.

Anna Anka har sedan tidigare även förlorat sin äldsta dotter Elli, som nu hunnit bli 17 år. Hon bor sedan 5,5 år tillsammans med sin pappa Lou Yeager, efter att han anklagat den svenska tv-profilen för att ha misshandlat dottern – anklagelser som Anna Anka friats från.

Tv-profilen har tidigare berättat för Hänt att hon inte har haft kontakt med dottern på nästan sex år, detta av oro för hur Ellis pappa ska reagera.

– Rädslan att bli anklagad igen för falska anklagelser är anledningen till varför jag inte vågar ta någon kontakt, berättade Anna Anka för Hänt ifjol.

Anna Ankas ord om att leva utan barnen

Samtidigt har den svenska tv-profilen tvingats leva vidare sitt liv utan att ha kontakt med sina barn, i Framgångspodden berättar hon om hur hon tagit sig igenom mardrömmen. Bland annat har hon gått i terapi, och idag säger hon sig vara tacksam för att allt hänt. Anna säger att hon inte ens känner något hat över det längre:

– För att jag fick lära mig att det är fördelar med att jag förlorade barnen. När fördelar och nackdelar är lika så känner du inte de här känslorna för då är du neutraliserad, säger hon.

Det kan låta ofattbart, men Anna Anka beskriver hur läkarens ord hjälpt henne att gå vidare och se framåt:

– När han läkaren sa ”Anna, ge mig fördelarna med att du inte har ditt barn” och när han sa det ville jag bara slå honom! ”Hur kan du sitta och säga att det är några fördelar med att jag inte har mina barn, är du helt knäpp?”. Så sa han till mig, ”hörde du inte, ge mig 100 fördelar med att du inte har ditt barn, jag sitter här tills gjort det”, säger han till mig. Så sitter jag där, jag bara gråter, jag tänker att det är det sjukaste jag varit med om! Att jag ska sitta här och skriva fördelar om att jag inte har mina barn. Det går emot allt vi är lärda som människor.

Anna Anka med barnen Ethan och Elli. Foto: Privat

Trots tårarna och den konstiga situationen gav hon det en chans, och nu menar hon att det tankesättet lärt henne mycket som person.

– I alla fall, när jag såg alla de här fördelarna och varför det här hade hänt, det här med barnet, det var för att jag skulle fokusera på mig själv, att jag skulle växa i livet för jag var stilla. Jag var jävligt bekväm.

Anna Anka och David Johansson

Anna Anka med nya fästmannen David Johansson.

”Tacksam att jag fick 12 år med mina barn”

Anna Anka tror idag, efter timmar av terapi och flera liter tårar, att det som skett har en mening även för framtiden.

– Jag fick lära mig att vara tacksam att jag fick 12 år med mina barn, för det fanns ingen garanti att bara för att jag hade de här barnen skulle de inte vara med mig resten av livet. Sen fick jag också lära mig att det är temporärt, bara för jag haft dem 12 år, sen är det en period när jag ej har dem. Jag skulle utveckla mig själv, jag skulle starta det här företaget och göra min purpose, för det hade jag aldrig kunnat gjort eller fått tillfälle eller möjlighet till om jag fortfarande varit i den här bekväma situationen jag var i innan alla de här tragedierna hände, säger hon och fortsätter:

– Så allt ledde till  att jag fick en spark i baken för att jag skulle komma igång. För jag var för bekväm och skulle göra något med mitt liv och den resan jag skulle göra för att växa som människa. Och det är jag otroligt tacksam för, även om det varit tusentals tårar och smärta.

Anna Anka har tidigare berättat för Hänt att hon aldrig gett upp hoppet om att återförenas med barnen. Nästa år fyller dottern 18 år och blir därmed myndig. Då hoppas Anna Anka att de kommer kunna träffas igen.

– Då är hon myndig och får själv bestämma vilken relation hon vill ha med mig. Då kan inte hennes far hindra vår relation mer, berättade Anna Anka för ett år sedan och fortsatte:

– Två år till, sen kan inte hennes pappa påverka kontakten mellan oss. Jag längtar så det gör ont.

FOTO: TT