LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1
Festis marknadsföring banner

Vem är Jan ”Harpo” Svensson i Så mycket bättre? Här är allt vi vet

04 maj, 2021 
AvMimmi Fouchenette
Jan "Harpo" Svensson på QX-Galan 2018, Jan "Harpo" Svensson 1974.
Artisten Jan "Harpo" Svensson är klar för Så mycket bättre 2021.
Han är mest känd för sin världshit Moviestar.
Men vem är Harpo?
Visste du om att han är jättestor i Tyskland?
Läs mer om artisten här!
Annons
Så långa är de svenska kändisarnaBrand logo
Så långa är de svenska kändisarna

Jan "Harpo" Svensson är artist och han slog igenom med låten Honolulu 1973. Hans mest kända låtar är Moviestar, Sayonara och Horoscope som alla hamnat på topplistorna i Sverige och övriga Europa. Harpo har också haft en turné tillsammans med ingen mindre än artisten och låtskrivaren Ted Gärdestad.

Jan "Harpo" Svenssons fru och deras hästgård i Halmstad

Jan "Harpo" Svensson föddes den 5 april 1950 i Stockholm. Harpo och hans fru Carina Svensson, 74, äger en hästgård tillsammans som ligger utanför Halmstad. Där föder de upp travhästar. Harpo syns inte till i Sverige särskilt mycket idag, men han syns desto mer i Tyskland där han också fick de största framgångarna.

Harpo om hästolyckan

Den 19 augusti 1980 var Harpo med om en väldigt allvarlig olycka när han satt i en tävlingssulky bakom sin häst Starter. Under uppvärmningsvarvet satte hästen framhovarna i marken och sparkade med bakhovarna. Hovarna träffade Jan i ansiktet så att han blev blind på ena ögat och han förlorade luktsinnet.

Annons

I en intervju med SVT från 2019 fick Harpo frågan om han var medveten om hur nära han var på att förlora livet under olyckan.

– Nej, inte riktigt kanske, men på sätt och vis, och det gör att jag betraktar livet på ett annat sätt. Att varje ögonblick är skört och att livet är en gåva att få, säger Harpo.

Jan "Harpo" Svenssons musikkarriär och medverkan i Så mycket bättre

Harpos största hit är som sagt Moviestar. Låten blev världskänd och låg högst upp på Svensktoppen och toppade singellistorna i Norge, Schweiz, Nya Zeeland, Nederländerna och Österrike.

Under veckan stod det klart att Harpo är klar för årets säsong av Så mycket bättre. Några av de deltagarna som också ska vara med i programmet är: Moonica Mac, 31, Daniel Adams-Ray, 37, Melissa Horn, 34, Thomas Stenström, 33, Viktor och Gustaf Norén, 35 och 40, Andreas Matsson, 54, Cherrie, 29, Casper Janebrink, 51, Siw Malmkvist, 84, Maxida Märak, 33 och Peter Jöback, 50.

Annons

När Jenny Alvesjö avslöjade i Nyhetsmorgon att Harpo skulle medverka i Så mycket bättre 2021 berättade artisten hur det kändes att återigen jobba i Sverige.

– Det ska bli roligt, jag har inte jobbat så mycket i Sverige, säger han i TV4:s Nyhetsmorgon.

Artisten berättade också hur det har varit för honom under pandemin och varför han tackade ja till Så mycket bättre.

– För det första så har jag inte jobbat någonting, alla spelningar som jag gjort förra året är inställda och även i år i sommar. Så jag är faktiskt ledig, vilket jag tycker känns skönt i och för sig. Men det börjar bli segt att vara ledig.

FOTO: Karin Törnblom/TT, Bonnierarkivet

Annons