LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Allt du vill veta om Anders Lundin – familjen och karriären

18 apr, 2020 
Anders Lundin med familj
Anders Lundin dyker upp som gästcoach under lördagen i Stjärnornas stjärna 2020.
En folkkär programledare som är saknad i tv-rutan.
Vem är egentligen Anders Lundin när han inte syns till på tv? Hur ser hans familjeliv och karriär ut?
Hänt svarar.
Annons
Jessica Anderssons stökiga uppväxtBrand logo
Jessica Anderssons stökiga uppväxt

Den tredje säsongen av Stjärnornas stjärna är igång och artisterna kämpar vecka för vecka med att få vara kvar i tävlingen. Kampen handlar om att vinna tittarnas stöd när de varje vecka tolkar olika genrer som de vanligtvis inte är vana vid.

Programleder gör Petra Mede för tredje säsongen i rad. I tävlingen finns även en jury bestående av Jan Gradvall och Kishti Tomita. Men varje vecka gästas även programmet av en gäst-domare, en känd person som anses ha kunskap inom veckans gällande genrer.

Denna vecka är veckans tema ”visa och country” och gästas då av två personer: SVT-profilen Anders Lundin, 61, och countrysångerskan Alexzandra Wickman.

Men vem är egentligen Anders Lundin när han inte syns i rutan? Hur ser familjelivet ut? Hänt svarar.

Anders Lundins familjeliv

I över 16 år har Anders Lundin varit gift med frun Kerstin Ryhed Lundin, som faktiskt stått som körsångare i bandet i Allsång på Skansen.

Annons

Anders föll för något speciellt hos Kerstin – hennes hår och leende.

– Hon hade ett sådant leende och stort, yvigt hår. Någon blick som gjorde att jag blev väldigt intresserad, har Anders Lundin sagt.

Tillsammans har Kerstin och Anders barnen Adrian och Matilda Ryhed-Lundin.

Anders och Kerstin Ryhed Lundin med barn på röda mattan
Anders och Kerstin tillsammans med barnen Adrian och Matilda Ryhed-Lundin på premiären av ”LasseMajas Detektivbyrå: Det första mysteriet” på Rigoletto i Stockholm, 2018. FOTO: Karin Törnblom/TT

Anders Lundins långa meritlista – Allsång på Skansen, ”Nöjd” och mycket mer

Redan år 1987 debuterade Anders Lundin inom film i kortfilmen Artisten. Och det blev inte vilket film som helst, utan 1988 fick den The British Academy Film Award för bästa kortfilm. Ingen dålig start för Anders med andra ord.

Sedan dess har det flutit på bra för Anders Lundin som sedan hoppade på programledarjobbet i humorprogrammet Glädjetåget i Sveriges Radio P3 år 1990-1993.

Annons

Men att underhålla barn visade sig Anders vara en riktig fena på, då han medverkat i barnprogram som Björnes magasin, Bullen och andra succéprogram.

Som om ”peaken” inte kunde gå upp mer? År 1999 blev Anders Lundin folkkär av hela Sverige då han ledde musiktävlingen Melodifestivalen och sedan Expedition Robinson. Att leda ett program på en öde ö passade Anders som handen i handsken, vilket ledde till att ha fortsatte att leda Robinson till ända 2004.

När man tror att Anders låg på toppen så klättrade han lite högre. År 2004 tog han över SVT:s succéprogram Allsång på Skansen, efter tidigare programledaren Lasse Berghagen, och ledde det fram till år 2010.

Anders Lundin på Allsång på Skansen
FOTO: Naina Helén Jåma/TT

Anders har även varit programledare för släktforskningsprogrammet Allt för Sverige sedan starten 2011.

Annons

Förutom programledaryrket har Anders Lundin även skrivit en hel del musik genom åren, bland annat tillsammans med Lars In de Betou. En av de mest kända låtarna under titeln Känsliga bitar är superhiten Nöjd som då och då dyker upp i barnprogram och sjungits en hel del i Allsång på Skansen.

Musiken är inte heller lagd på hyllan, utan hösten 2019 släppte Anders ett helt nytt album. Det var programledarens andra soloalbum som heter Här är jag nu och innehåller visor på svenska.

FOTO: Karin Törnblom/TT, Mattias Ankrah MAN/TT

Annons