LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Allan Svenssons gripande öde – nu bor han på vårdhem: ”Jag lider av minnesförlust”

12 jun, 2024 
Loke Westberg
Linus Norberg
Han är en av våra mest folkkära personer.
I dag lever Allan Svensson, 73, långt bort från rampljuset – på ett vård- och omsorgsboende.
– Jag lider av minnesförlust, berättar han för Hänt.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Gabriel Odenhammar om missbruket efter Sunes jul och Svensson, SvenssonBrand logo
Gabriel Odenhammar om missbruket efter Sunes jul och Svensson, Svensson

På 1990-talet blev han brevbäraren ”Gustav Svensson” med hela svenska folket. Svensson, Svensson är en av de största publiksuccéerna i svensk tv-historia och sågs som mest av över tre miljoner tittare.

Allan Svensson hade en av huvudrollerna och blev omåttligt populär, men det stora genombrottet som skådespelare fick han långt tidigare, bland annat för roller i Hedebyborna och som Sune Bengtsson i Hassel.

Totalt har 73-åringen ett otroligt cv där han medverkat i över 100 filmer och tv-serier, och även hyllats som regissör. På 90-talet satte han nämligen upp pjäsen Det susar i säven där bland andra Ingvar Hirdwall, Peter Harryson och Peter Haber medverkade.

Men sedan Allan Svenssons roll som polischefen Thomas Hartman i Maria Wern-filmatiseringarna 2021 har han inte synts till alls.

Annons

De tre senaste åren har han levt långt utanför rampljuset och när Hänt pratar med 73-åringen berättar han att han har flyttat in på ett vård- och omsorgshem strax utanför Stockholm.

– Ja, jag bor här permanent, säger Allan med lågmäld röst.

Sedan tillägger han:

– Jag lider av minnesförluster.

Vad vill du säga till alla som saknar dig i tv-rutan?

– Jag mår bra, det är okej med mig, säger han och berättar att han hörs med gänget från Svensson, Svensson lite ”då och då”.

– Det händer att man lyfter luren eller får något samtal, men det är inte så ofta.

Sonen Daniel och hans fru Linda berättar för Hänt att Allan främst har problem med närminnet, och gläds när familjen hälsar på.

– Han har fortfarande starka åsikter kring livet och samhällsfrågor. Han är enormt kunnig inom andra världskriget och förhörde barnbarnet Tilde inför ett prov, hälsar Daniel och Linda.

– Vi försöker hälsa på honom med barnbarnen Isolde och Tilde, vilket han uppskattar. Allra gladast blir han när vi tar med vår hund Enzo.

FOTO: TT

Annons