hänt exklusivt

Allan Svenssons krav för Svensson Svensson-inspelningen: ”Ingen annan”

Allan Svensson

Hänt möter Allan Svensson. På 1990-talet blev han brevbäraren Gustav Svensson med hela svenska folket i Svensson, Svensson och än idag är tv-serien en riktig julklassiker.
✔︎ Verkliga stämningen bakom kulisserna under inspelningen
✔︎ Relationen till Suzanne Reuter idag – 30 år efter succén
✔︎ Jultraditionen som följt Allan genom hela livet

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Lars Lerins sorg i familjen – första julen utan mamma: “Tomhet”
0:45

Efter reklamen: Lars Lerins sorg i familjen – första julen utan mamma: “Tomhet”

(0:45)

Slå på ljud

Tv-serien Svensson, Svensson hade premiär 1994, serien kom snabbt att bli populär och än idag är det ett stående inslag i tv-tablån under julafton.

I serien spelar Allan Svensson, 71, brevbäraren Gustav Svensson som lever tillsammans med hustrun Lena (Suzanne Reuter, 70), och barnen Lina (Chelsie Bell Dickson, 31) och Max (Gabriel Odenhammar, 39).

Allan Svensson om Svensson, Svensson – föreslog Suzanne som sin fru

I en intervju med Hänt berättar nu Allan om hur han ser tillbaka på vad Svensson Svensson-tiderna gjorde för hans karriär.

– Grejen med hela mitt yrkesliv egentligen är att det har varit väldigt varierade grejer. I början av min karriär ville jag gärna göra något komiskt, jag fick väldigt bra roller på tv, film och teatern. Det var dramatiska men jag har alltid gillat att vara rolig. Så det dröjde faktiskt enda fram tills Svensson, Svensson kom, säger Allan och fortsätter:

– Då slog det ju till. Det var det första komiska jag gjorde på tv och gud vad glad jag blev då. "Äntligen" kommer jag ihåg att jag sa när de ringde. Då frågade de vem jag tyckte skulle spela min fru. Suzanne Reuter sa jag, det finns ingen annan. Och det fick jag ju rätt i.

Han förklarar att produktionen inte hade kol på Suzanne men att han själv visste att hon var perfekt för jobbet. Efter att ha bett producenten lita på hans omdöme blev det just Suzanne som fick ta sig an rollen.

Allan och Suzanne i Svensson, Svensson

Allan och Suzanne i Svensson, Svensson. Foto: TT

Inte nog med att slutresultatet av inspelningarna blev succé så hade skådespelarna dessutom väldigt kul tillsammans under tiden de arbetade.

– Vi har alltid haft roligt ihop, allting föll på plats. Svensson, Svensson är ett jättefint minne för mig.

– Alla produktionen man har gjort då är det alltid någon konflikt eller något som skaver. Men där var det ingenting som var negativt. Jag hade ju också längtat efter att göra något komiskt, jag var etablerad som dramatisk skådespelare men jag gillar att vara komisk.

Hur känns det att ha varit med och skapat tv-historia?

– Det är klart att det är fantastiskt. Då gjorde det inget att det tog så lång tid innan jag fick min komiska roll.

Allan Svensson och Suzanne Reuters relation efter inspelningen

Allan och Suzanne spelade äkta makar på filmduken men även i det privata kom de väl överens.

– Vi hade samma humor jag och Suzanne. Hon har temperament precis som jag, hon kan bli förbannad på saker men vi rök aldrig ihop någon gång för vi hade så kul på inspelningarna.

Har du och Suzanne någon kontakt idag?

– Nej men jag hade kunnat slå en signal och höra hur det är med henne. Inget regelbundet. Vi umgicks aldrig privat eller så.

Allan Svenssons jultradition – så börjar han morgonen

Nu väntar ytterligare en jul där Svensson, Svensson sänds både morgon och kväll på SVT. Men hur firar då egentligen Allan Svensson själv julafton, jo han har en viss tradition som han burit med sig genom hela livet.

– Min farsa, han är död sedan flera år nu men han var väldigt bra på att ordna överraskningar. Han skapade många traditioner hemma som jag sedan bevarat själv och tagit till mitt hem. Varje julmorgon började med att han gick upp tidigt och så fick alla kaffe på sängen med lusskatter och pepparkakor. Varje julmorgon började så, han var jättenoga med att det skulle vara julstämning så det har jag med mig. Jag försöker skapa det även när jag är själv, säger Allan.

Svensson, Svensson sänds på julafton 09:30 och 18:15 på SVT.

FOTO: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN