LÄS MER:Pernilla WahlgrenAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarna
Festis marknadsföring banner

Bråk, fusk och förbjuden kärlek – årets skandaler i Melodifestivalen

23 feb, 2019 
Hannah-Fina Rohrmüller
Har du koll på skandalerna i årets upplaga av Melodifestivalen?
Här kan vi berätta om åtta kontroversiella händelser som skakat den populära tävlingen.
Annons

Melodifestivalen 2019 är den 59:e upplagan av Melodifestivalen. Programledarna är Sarah Dawn Finer, 37, Kodjo Akolor, 37, Marika Karlsson, 45, och Eric Saade, 28. Under årets Melodifestival har det inte bara varit härliga framträdanden och frid och fröjd, utan det har hänt både det ena och det andra bakom kulisserna.

Wiktorias låt läckte

Wiktoria Johansson, 22 gick raka vägen till finalen med sitt bidrag Not with me. Dock riskerades hon att bli diskad då Wiktorias låt hunnit läcka ut på Spotify, vilket bryter mot reglerna.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

Enligt reglerna får finalisterna i Melodifestivalen inte släppa sin låt på varken skiva eller Spotify innan alla finallåtarna är klara. Och om låten släpps tidigare riskeras artisten att bli diskad.

– Det har uppstått ett tekniskt fel och låten har släppts av misstag. Vi jobbar just nu på alla möjliga sätt för att få ner den så snabbt som möjligt och är i kontakt med Spotify, säger Wiktorias skivbolagsrepresentant Nellie Sörman på Sony Music till Dagens Nyheter.

SVT beslutade efter ett möte att Wiktoria inte skulle bli diskad utan får fortsätta tävla.

Wiktoria Johansson sjunger på Melodifestivalen
Wiktoria Johansson. FOTO: IBL

Blev stoppade av SVT

Dolly Style är popgruppen som vi såg tävla i Melodifestivalen i Leksand. Med bidraget Habibi landade gruppen bestående av Vilma Davidsson, 20, Caroline Aronsson, 19, och Mikaela Samuelsson, 25, under namnen Holly, Molly och Polly, slutligen på en femteplats och är där med utslagna ur tävlingen. Men egentligen var det inte låten Habibi som Dolly Style skulle tävla med utan en annan, om Christer Björkman fått välja.

Annons

En person med mycket god insyn i hela processen ska ha sagt att SVT försökte övertala gruppen att helt enkelt välja en annan låt. Till slut ska Christer Björkman gett med sig och det blev låten Habibi.

Dolly Style står på scenen
Dolly Style. FOTO: IBL

Ben Mitkus avslöjar: SVT stoppade mitt bidrag i sista sekund

Youtubesuccén Ben Mitkus skulle enligt sig själv ha varit en del av de tävlande i Melodifestivalen 2019. Men SVT ska ha backat ur i sista sekund.

– Det var jättenära, men juryn vågade inte på grund av låt-texten, det är ett lustigt ämne. Beskedet kom sista dagen när de var tvungna att bestämma sig. I November, en vecka innan presskonferensen, berättar Bens manager och producent Ari Lehtonen för Hänt.se.

Annons

Låten som var tänkt för Melodifestivalen släppte Ben själv i februari. Den heter Why You Sleep With Mama och texten sjungs av hans alter ego-karaktär “Benislav” tillsammans med vännen Denkov.

– Det (låten) handlar om min polare Dennis (Denkov) så låten handlar om att vi har växt upp tillsammans och varit bröder. Men sen svek han mig för att han låg med min mamma, berättar Ben för Hänt Plus.

Men nu i efterhand är han tacksam att han inte är med och tävlar.

– Jag tror att låten kommer gå bra oavsett, jag ser det mer som en förlust för mello. Men jag är nästan lite lättad när man ser hur mycket stress det är att vara med och tävla, berättar han för Hänt Plus.

Ben Mitkus managementbolag Universal bekräftar att bidraget ströks men inte varför.

– Det är ingenting som kommunicerats från SVT till oss utan troligen något som Benislav själv drar slutsats för, säger Robert Olausson, senior projekt manager på Universal till Hänt Plus.

Annons

SVT vill inte kommentera händelsen.

“Vi brukar inte kommentera enskilda inskickade låtar då urvalsprocessen till Melodifestivalen är mycket lång och omfattande med tusentals inskickade bidrag”, skriver Elin Widmark, presskontakt för Christer Björkman till Hänt Plus i ett mail.

HÄR kan du höra låten som SVT ska ha ratat enligt Ben Mitkus.

Bråket bakom kullisserna

Det är mycket jobb och planering bakom Melodifestivalen och många personer inblandade. Bakom kulisserna gick en diskussion om en kritisk ändring i slutskedet av programmet. I deltävlingen i Malmö fick tittarna se i direktsändning en del av konflikten. Artisterna fick gå upp på scen för att få besked om vilka som gick vidare, i stället för att sitta i green room som i tidigare program.

– Det har varit för och emot. Vi har olika uppfattningar om precis allting och gör ändringar, sa Christer Björkman till Expressen.

Christer Björkman ser bekymrad ut.
Christer Björkman. FOTO: IBL

Vlad anklagas för att ha köpt röster

Vlad Reiser, 25, tävlade i Malmö i delfinal två med låten Nakna i regnet. Han hade satsat 25 000 kronor på sin egen vinst i Melodifestivalen och lovade sina följare att han skulle dela 20 procent av vinsten med dem om han vann. Det hardeVlad lovat i en Youtube-video. Vissa tyckte att det sågs som fusk och att Vlad hade köpt röster.

Annons

– Man kan se det som det, jag ser det mer som att vi skulle fira tillsammans. Det beror på hur man ser på sitt community. Jag ser på min kanal och mina följare som en liten familj. Och jag satsar för mig. Jag säger väldigt tydligt att de ska rösta på det de tror på, jag tror stenhårt på att det är en tävling som är rättvis. Och sen om jag vinner ska vi alla fira, för vi gör det här tillsammans, sa han till Aftonbladet.

Vlad Reiser dansar
Vlad Reiser. FOTO: IBL

Plagiatanklagelserna

I Melodifestivalens andra delfinal anklagades Andreas Johnson, 48, för plagiat med sin låt Army of us. Låten anklagas att vara för lik Aviciis låt Without you i versen. Under deltävlingen i Leksand anklagades även Jon Henrik Fjällgren, 31, för plagiat. Jon Henrik tävlade med sin låt Norrsken och flera menade att även den påminde om Aviccis musik och var även lik hiten Sun is shining av Axwell och Ingrosso.

 

Andreas Johnson poserar.
Andreas Johnson. FOTO: IBL
Jon Henrik Fjällgren i vit kostym.
Jon Henrik Fjällgren. FOTO: IBL

Oscar Enestad text var för grov – ändrades

Oscar Enestad, 21, och flickvännen Cecilia Dahlbom, 50, har nu varit ett par i över tre år. Han har varit öppen med att det har varit jobbigt eftersom bland annat hans föräldrar har haft svårt att acceptera hans förhållande med den 29 år äldre flickvännen. I Melodifestivalens andra deltävling i Malmö handlade hans bidrag om just kärleken mellan han och Cecilia. Strax innan tävlingen censurerades delar av texten i hans bidrag I love it. Anledningen var att den var lite för grov.

Oscar Enestad, 21, och flickvännen Cecilia Dahlbom ser väldigt glada ut
Oscar Enestad och flickvännen Cecilia Dahlbom. FOTO: IBL

Jan Malmsjö förbannad

Jan Malmsjö, 86, var årets äldsta deltagare i Melodifestivalen. I andra delfinalen i Malmö deltog han med låten Leva livet. Han kämpade både med minnet och att hålla sig pigg under de långa repetionsdagarna. Jan åkte ut i deltävlingen och berättade för Hänt Plus att han inte förstod varför han var med som tävlande i Melodifestivalen.

Annons

– Att jag åkte ut var det bästa som har hänt, sa han till Hänt Plus.

Jan har dock stöttats av sin fru som försökt få honom att tänka positivt.

– Jag är ingen dysterkvist. Jag försöker att ha en positiv inställning, Min hustru säger till mig: ”du måste tänka positivt”. Jag tänker: ”Vad fan är jag här för?” ”Tänk positivt”, säger hon. Hon är bättre på det än vad jag är, sa han till Aftobladet.

Jan Malmsjö ser bekymrad ut
Jan Malmsjö. FOTO: IBL
Annons