LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1
Festis marknadsföring banner

Alla programledare vi minns i Bingolotto – listan med tv-stjärnorna

18 nov, 2022 
AvJonna Lawaetz
Leif Loket Olsson 2019
I över 20 års tid har svenskarna samlats framför tv-rutan med hopp om att vinna storvinsterna i Bingolotto.
Programmet har haft sina upp- och nedgångar i populäritet.
Här är programledarna vi minns!
Annons
Rickard Olsson om BingolottoBrand logo
Rickard Olsson om Bingolotto

Första avsnittet av Bingolotto sändes den 16 januari 1989. Det svenska lotterispelet har nått ut till miljontals människor och anses numera vara en del av den svenska folksjälen. Programmet har gått till historien som ett av Sveriges största lotterier under modern tid, och över 30 år efter premiären levererar programmet fortfarande.

Sedan premiären 1989 har en mängd välkända ansikten lett tittarna genom bingospelen. Några av dem har blivit kvar under flera års tid medan andra gjort kortare inhopp som programledare.

Bingolottos första säsong bestod av endast tre program som sändes våren 1989 i Göteborgs lokala tv-kanal Kållevisionen, dessa tre program var förinspelade. Leif ”Loket” Olsson, var redan från start påtänkt som programledare, men hade vid tiden ett pågående kontrakt med SVT, så i de tre första pilotavsnitten var han endast med som bisittare. Då var det Helene Engstrand som hade hand om det officiella programledarskapet.

Annons

Leif ”Loket” tog över programledarrollen till nästkommande säsong, och ledde sedan programmet fram till 1999. När Leif valde att lägga skorna på hyllan tog Lasse Kronér över stafettpinnen, Lasse var med och moderniserade programmet vilket delvis resulterade i det program vi ser idag. Därefter har vi sett en uppsjö av välkända ansikten framför tv-kameran och idag är det Stefan Odelberg tillsammans med Lotta Engberg som leder lotterispelet.

Leif ”Loket” Olsson – blev ett med svenska folket

Den programledaren som har gjort mest avtryck i Bingolotto-sammanhang är utan tvekan Leif ”Loket” Olsson. Han blev känd över en natt när Bingolotto började riks-sändas i TV4 1991, och helt plötsligt var han Nordens kändaste person. Loket var älskad av hela svenska folket och han lockade mångmiljonpublik till varje avsnitt. På uppesittarkvällen den 23 december 1995 tittade 3 145 000 människor på Bingolotto, vilket är den allra högsta tittarsiffran programmet någonsin har haft.

Annons

Loket har varit med och skapat oförglömliga tv-minnen under sina år i Bingolotto-studion. Det allra tydligaste kan vara när han ringde upp en vinnare och fick svaret ”Åh vem fan är du då?”.

Loket i Bingolotto 1997
GÖTEBORG 1997. Leif 'Loket' Olsson.

Lasse Kronér – från dansband till världsartister

Lasse Kronér tog över Bingolotto efter att Loket lämnade 1999, och han blev väl mottagen av tittarna. Det var ett oerhört prestigefyllt uppdrag att leda Bingolotto, och Lasse har tidigare berättat att inför hans debut i programmet var han otroligt nervös över att ta Lokets plats.

– Jag kommer aldrig att glömma mitt första program. Klockan är sex och folk börjar strömma in i studion. Jag och min studioman, Janne Persson, går ett varv runt huset. Känslan är att jag är på väg mot min död, har han tidigare sagt.

Annons

Under Lasses era skedde många förändringar i programmet, vilket resulterade i en modernisering. Mellanakterna som brukade bestå av dansbandsmusik ersattes med världsartister. Stjärnor som David Bowie, Robbie Williams och Dolly Parton gästade programmet under Lasses Bingolotto-epok.

Lasses sista år som programledare var 2004.

1999. Lasse Kronér framträdde tillsammans med Loket för att föreviga att Kronér ska ta över Bingolotto efter Leif "Loket" Olsson.
1999. Lasse Kronér framträdde tillsammans med Loket för att föreviga att Kronér ska ta över Bingolotto efter Leif "Loket" Olsson.

Rickard Olsson – den bästa programledaren i Bingolottos historia

Rickard Olsson tog över programmet hösten 2005 och blev snabbt en tittarfavorit. I första avsnittet fick han sällskap av Bingolottos urfader – självaste Leif Loket, vilket givetvis var en hit hos tittarna.

– Jag skulle nog säga att jag fick ett litet genombrott som programledare för Bingolotto. Jag hade aldrig varit programledare i par tidigare, har han tidigare sagt i en intervju.

Annons

Rickard tog tillbaka ett saknat moment från förr, nämligen de traditionella lådorna. Det vill säga lådorna där tittarna på Lokets tid kunde vinna bland annat kattmat, kaffe och glasögon till hela familjen. Vilket blev en succé i hemma i sofforna.

Efter en undersökning genomförd av Expressen utsågs han till den bästa programledaren i Bingolottos historia – till och med populärare än Loket.

Rickard Olsson kastade in Bingolotto-handduken 2008.

Rickard
2005. Rickard Olsson, blev ny programledare för Bingolotto.

Lotta Engberg – dansbandsdrottningen som blandade bingo med talkshow

Lotta Engberg blev den första kvinnliga programledaren att ta över programmet. Hon debuterade i Bingolotto-studion 2008, i samband med att programmet förflyttades till TV4:s systerkanal TV4 Plus. Lottas version av programmet kom med flera nyheter, med fler vinster och mer intervjuer. Momentet Lotta är nyfiken på infördes där Lotta bjöd in en gäst som intervjuades och sedan bjöds det på tillbakablickar från dennes liv.

Lotta Engberg axlade programledarrollen fram till 2011 och är numera en av de som leder programmet!

Lotta
Lotta Engberg under inspelning av Bingolotto 2021.

Ingvar Oldsberg – gav Bingolotto ett rejält uppsving

Sportjournalisten Ingvar Oldsberg klev in i Bingolotto-studion 2014 och ledde programmet i fem säsonger. Ingvar kom in i programmet under en period som gick ganska trögt och gav programmet ett rejält uppsving. Genom hans attraktion och popularitet satte han än en gång Bingolotto på kartan.

Ingvar Oldsberg tvingades lämna programmet 2017 efter att TV4 upptäckt allvarliga miljöproblem i tv-produktionen.

Ingvar
Ingvar Oldsberg 2017.

FOTO: Henrik Jansson / EXP / TT /

Annons