Här är de åtta kandidaterna till Lyssnarnas Sommarvärd 2021

Sommar i P1

Snart börjar Sommar i P1, men först ska vi rösta fram Lyssnarnas Sommarvärd.
I år är det åtta utvalda kandidater.
Läs om kandidaterna och deras bidrag här!

Sommar i P1 drar snart igång för i år, men innan det måste Lyssnarnas Sommarvärd röstas fram av oss lyssnare.

Läs vidare för att ta reda på vilka årets kandidater är och vad deras sommarprat kommer att handla om!

Vad är Sommar i P1?

Sommar i P1 är ett av Sveriges Radios största program under året. Tage Danielsson, som var chef över Radiounderhållningen, kom på idéen om sommarprat och sedan 1959 har det sänts. Sommar i P1 har miljonpublik och lyssningarna i efterhand i podcast-format växer varje år.

LÄS MER: VINST Länderna som vunnit Eurovision flest gånger

Det är 58 sommarvärdar varje år och programchefen Bibi Rödöö presenterar alltid dessa vid en direktsänd presskonferens. Programserien inleds alltid på midsommardagen och avslutas i mitten av augusti.

Vad är Lyssnarnas Sommarvärd?

Lyssnas Sommarvärd har varit en del av Sommar i P1 sedan sedan 2007, det är öppet för alla och man anmäler sig genom att spela in början av sitt sommarprogram. Redaktionen väljer ut åtta bidrag och sedan är det upp till lyssnarna att bestämma den slutgiltiga Sommarvärden.

Programchefen för Sommar i P1 Bibi Rödöö berättar att vem som helst kan bli Lyssnarnas Sommarvärd.

– Det är frågan om hur man berättar. Det är en konst att berätta något som kanske är mer vardagligt eller vanligt, men det kan vara hur inspirerande som helst det också", säger Bibi Rödöö till P4 Kalmar.

Alla kandidater till Lyssnarnas Sommarvärd 2021

Här är alla åtta kandidater till Lyssnarnas Sommarvärd:

Lyssnarnas Sommarvärd 2021 – Nominerade
FOTO: Sveriges Radio

Emelie Ågren - Kriget på äldreboendet

Första kandidaten ut i Lyssnarnas Sommarvärd är Emelie Ågren. Emelie är 38 år gammal och är i grunden utbildad sjukgymnast och jobbar som enhetschef på ett äldreboende. Hennes sommarprat handlar om hur hon och hennes kollegor kallades ut i krig den 8 april 2020 mot ett nytt och okänt virus.


Emelie Ågren
FOTO: Privat

Christoffer Lindahl - Är det så här vi vill ha det?

Christoffer Lindahls sommarprat handlar om hur hans liv tog en vändning från en dag till en annan. Han och hans sambo bor i city och deras liv rullar på, en dag hittar de en annons för en bondgård, de bestämmer sig för att slå till.

Christoffer Lindahl
FOTO: Privat

Mathilda Hofling - Kom nu Mathilda

Mathilda Hofling är 35 år gammal och bor i Västerås. Hon är porträtt- och bröllopsfotograf. Hennes sommarprat handlar om hur hon som 13-åring blev lurad av män att ta bilder sig själv naken och det hela fortsattes då männen hotade med att skicka bilderna till familj och vänner.

Mathilda Hofling
FOTO: Mathilda Hofling

Jan M Lundahl - Fotona på Bruce

Jan M Lundahl är fotograf och hans sommarprat inleds med när han av en slump träffar Nils Lofgren, Bruce Springsteens gitarrist, i Kungsträdgården. Sommarpratet handlar om hur han efter mötet blir bandets fotograf och får följa med på turnéer världen runt.

Jan M Lundahl
FOTO: Jan M Lundahl

Cilla Zbinden - Älskade barn

Cilla Zbindens sommarprat handlar om när hennes 23-åriga dotter Lisa avled i sviterna av missbruk 2020. Cilla vill att den här berättelsen ska handla om den Lisa verkligen var och ge henne en röst.

Cilla Zbinden
FOTO: Privat

Helga Fossum - Operation Osavakim

Helga Fossum föddes den 2 juli 1946 i det som då hette Östtyskland. Hennes sommarprat handlar om hur hon som ungdom flyr och räddas från Sovjet och lyckas till slut hamna i Hunnebostrand.

Helga Fossum
FOTO: Privat

John Moshi - De är ute efter mig

John Moshis sommarprat inleds med när han gömmer sig undan polisen i en tunnel i Rinkeby. Det enda han vill är att börja sköta sig. Johns berättelse skildrar hans hatkärlek till orten.

John Moshi
FOTO: Privat

Johanna Azar - På kyrktrappen

Johanna Azar är enhetschef på Göteborgs stadsmission, hennes sommaprat handlar om hur Göteborg såg ut 1920 när hennes morfar levde och jämförelsen med hur staden ser ut idag 2020.

Johanna Azar
FOTO: Privat

Du kan lyssna och rösta på din favorit av kandidaterna fram tills den 23 maj. Den som får uppdraget att sommarprata avslöjas 1 juni och programmet sänds den 14 juli.

Lyssna på alla kandidater här!

LÄS OCKSÅ: Här är alla program på SVT sommaren 2021

LÄS OCKSÅ: Vi eller aldrig – deltagare och premiär för SVT:s nya realityserie

FOTO: Sveriges Radio, Henrik Montgomery/TT