Äktenskapskrisen fick Glenn Hysén att dricka varje dag

Glenn Hysén äktenskapskris

Äktenskapskrisen fick Glenn Hysén att ta till spriten. Han drack varje dag. "Jag var ett fyllo."

Fotbollslegendaren Glenn Hysén, 55, och jag möts på Centralen i Stockholm. Folk stannar och stirrar. En kille ber om en autograf, en annan viskar med sin kompis och pekar. Någon sträcker på halsen och vänder sig om när vi passerar. Det råder inget tvivel om att han är populär, den här goa gubben.

– Det var redan bestämt vad jag skulle göra sedan jag var spermie. Spela fotboll. Farfar Erik vann SM-guld och spelade i IFK Göteborg och det var aldrig något snack om saken, berättar han när vi bänkat oss på ett café.

Året är 1983 och Göteborg blir svenska mästare efter seger över Öster med 3-0. Foto: IBL

Året är 1983 och Göteborg blir svenska mästare efter seger över Öster med 3-0. Foto: IBL

Hans mamma jobbade på dagis, pappa var elektriker och i familjen fanns även tvillingsystern Carina. Glenn gick i faderns fotspår, utbildade sig till elektriker och gick eltekniks linje efter grundskolan.

– Jag kan inte dra en kabel i dag. Det skulle bli kortslutning direkt, skrockar han.

Han växte upp på Hisingen i Göteborg. Spelade fotboll så fort han kunde och kom till IFK Göteborg, Blåvitt, 1978. Där var han långtifrån bäst.

Glenn Hysén

Många vill stanna och hälsa på Glenn Hysén när vi ses på Centralen i Stockholm. Foto Malin Bondeson

– Jag var yngst och livrädd i omklädningsrummet, men jag har en jävligt bra egenskap har jag förstått. Den sitter uppe i pannan. Viljan. Jag hade ingen teknik direkt, men ett jävlaranamma.

Glenn värvades 1983 till nederländska PSV Eindhoven och fick samma år Guldbollen som Sveriges bästa fotbollspelare.

– Holland är ju som Sverige, samma väder, bara ett språk som är lite svårt att förstå sig på, berättar Glenn och tar en slurk kaffe.

Han träffade Kerstin, 56, de gifte sig och fick barnen Charlotte, 30, och Tobias, 35. Tillsammans delade de livet mellan storklubbar i Holland, Italien och England under drygt 20 år. Men så en dag stod hon bara där, Helena med det blonda håret.

– Vi hade flyttat hem från Holland och jag såg den här kvinnan på en parkering. Hon hade rosa klänning och högklackade skor, jag tror det var 1986. Hon bodde 500 meter från oss i Kallebäck. Och ja, herregud, vad kunde jag göra. Jag blev blixtförälskad.

Glenn blev blixtförälskad när han träffade Helena. Här syns de på en kungamiddag 1989. Foto: IBL

Glenn blev blixtförälskad när han träffade Helena. Här syns de på en kungamiddag 1989. Foto: IBL

Enligt Glenn tog Kerstin den kommande skilsmässan med ro.

– Hon har aldrig sagt ett ont ord om det där och barnen var så små. Charlotte var 2, och Tobbe var 4. Jag tror inte de förstod. Kerstin har ju alltid varit den som var närmast barnen, som funnits där för dem när jag spelat och for omkring. Men Tobbe förstod nog lite och det är klart att jag i dag inte är stolt över det jag gjorde.

Med Helena, 53, fick han Anton, 24, Alexander, 27, och Annie, 20. Glenn spelade i Italien och England medan Helena var hemma med barnen. De kom på besök med jämna mellanrum och 1992 avlutade mittbackslegenden sin karriär. Tre SM-guld, två svenska cup-titlar, en engelsk ligatitel samt två legendariska triumfer i UEFA-cupen är inte illa pinkat, tänker jag som inte kan ett skvatt om sport.

– Fotbollen för mig har alltid varit glädje, när man är på topp. På träningsläger i Marbella och solen skiner eller när man tränar med Skogens IF så är det precis lika roligt och det är i omklädningsrummet det märks. Det måste finnas skratt och skoj.

Det är väl ingen som missat att Glenn skrapade triss i tv? Foto Malin Bondeson

Det är väl ingen som missat att Glenn skrapade triss i tv? Foto Malin Bondeson

Sedan Glenn la fotbollsskorna på hyllan har livet handlat om andra saker.

– Jag hade en tomt som Kerstin och jag köpt tidigare. Där byggde jag hus.

Men jobb behövdes så klart. Han har under åren jobbat som sportkommentator för Viasats kanaler, synts i program som “Rampfeber” och “Let’s Dance” och var invigningstalare på Stockholm Pride 2007, fyra år innan sonen Anton uppmärksammat kom ut som homosexuell. Pappa visste det långt innan.

– Det blev ju ett jävla liv då jag knäade en bög på toaletten på flygplatsen i Frankfurt för 15 år sedan. Han tog mig mellan benen och det bara smällde. För det fick jag en massa skit. När jag pratade på Pride gjorde jag det för att Anton skulle fatta att läggning inte spelar någon roll. Men han hade en plan B, berättade han för mig senare. Om jag inte hade varit ok med hans läggning skulle han ha flyttat. Det var ju lite synd att han trodde det om mig. Att jag inte skulle tycka det var ok.

Anton Hysén och pappa Glenn Hysén. Foto: IBL

Anton Hysén och pappa Glenn Hysén. Foto: IBL

Jag hämtar mer kaffe och trycker ner mig i soffan igen. Klockan är bara 11 på förmiddagen, men det är redan lika mycket fart på Centralen som i Glenns historia.

Kärleken till Helena svalnade. Han började dricka för att döva ångesten över det allt mer urusla äktenskapet. Jag frågar om han någon gång haft problem med sprit.

– Jag gömde wiskeyflaskor hemma. Drack varje dag, men var för feg för att berätta. Jag blev ett fyllo för att dämpa skuldkänslorna. Vi sov inte ens tillsammans.

Det blev en turbulent skilsmässa mellan Helena Hysén och Glenn Hysén. Foto: IBL

Det blev en turbulent skilsmässa mellan Helena Hysén och Glenn Hysén. Foto: IBL

Anledningen var att han träffat Marie Brogren, 50, under en reklaminspelning i Stockholm. Ångesten över att behöva berätta att man blivit kär i en annan var svår och det blev en uppslitande skilsmässa, tapetserad på varenda löpsedel under månader.

– Det tog hus i helvete. Helena blev galen, hon märkte ju att jag höll på att ringa någon hela tiden och till slut stod vi och skrek på varandra och jag bara kastade av mig ringen. Men jag förstod henne. Jag flyttade ifrån henne till en egen lägenhet, jag som aldrig i hela mitt liv bott ensam och det var så jävla skönt. Att kunna bestämma vad jag skulle äta, göra. Men det blev svårt med avståndet till Stockholm och Marie.

Glenn föll pladask för Marie Brogren. Foto: IBL

Glenn föll pladask för Marie Brogren. Foto: IBL

Relationen rann ut i sanden. Glenn var ensam, jobbade på Unibet, skrev krönikor och reser runt med Liverpools supporterklubb på diverse event där han brukar köra en liten enmansshow.

– Folk tror att jag badar i pengar. Att jag tjänat massor på min proffskarriär, men det var ju inte alls de pengarna som finns i dag.

För två år sedan träffade han 20 år yngre Therese Skoglund, 34. Alla bitar verkade falla på plats och de förlovade sig förra året under en familjemiddag hemma hos henne.

Relationen med Therese Skoglund är över. Foto: IBL

Relationen med Therese Skoglund är över. Foto: IBL

– Hon är ju gör go, men jag hade aldrig tänkt gifta mig igen. Inte en tredje gång.

I slutet av april gick de skilda vägar. Efter vår intervju avslöjas det att Therese träffat andra, men det går inte Glenn in på.

– Det var för stor åldersskillnad emellan oss. Du vet, man är på olika platser i livet. Det är synd, det är det verkligen, men hålla på och sms:a, det är inte min grej. Jag vill ju prata på riktigt.

 

SENASTE NYTT!