LÄS MER:Pernilla WahlgrenAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarna
Festis marknadsföring banner

Abba-Benny sätter stopp för alla – SVT:s stora besvikelse

06 apr, 2024 
ABBA
Abba
Det är exakt 50 år sedan Abba tog över världen med dunder-hiten Waterloo.
Nu ska de hyllas – men huvudpersonerna lyser med sin frånvaro...
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Abba–Björn Ulvaeus framtidsplaner med Christina SasBrand logo
Abba–Björn Ulvaeus framtidsplaner med Christina Sas

År 2024 är ett riktigt legendariskt år, åtminstone om man frågar Agnetha Fältskog, 74, Anni-Frid "Frida" Lyngstad, 78, Björn Ulvaeus, 78, och Benny Andersson, 77, i Abba. Det är ju nämligen exakt 50 år sedan de vann Melodifestivalen och Eurovision song contest med låten Waterloo.

Lördagen den 6 april ska gruppen hyllas stort av SVT och en ensemble på 21 svenska artister. Det kommer bli en fantastisk gala-kväll på Cirkus i Stockholm. Men själva huvudpersonerna kommer lysa med sin frånvaro...

”Agnetha, Frida, Björn och Benny har gemensamt beslutat sig för att tacka nej till samtliga förfrågningar i samband med jubileet”, skriver Abbas manager Görel Hanser i ett mejl till TT.

Abba-Benny dissar Eurovision song contest i Malmö

I maj hålls Eurovision song contest i Sverige tack vare Loreens vinst förra året med Tattoo. Även då hade kunnat vara ett ypperligt tillfälle för ABBA att få hyllas och ta emot all kärlek de förtjänar. Men även inför det är det "nej tack" som gäller.

Annons

– Jag vill inte, sade Benny Andersson i en intervju i BBC Newsnight.

Även 1999 tackade de nej till erbjudanden om en världsturné som skulle gett dem miljarder, enligt Aftonbladet. Inte heller på en hyllningskonsert 2012 i London, sågs de tillsammans.

– Ingen har frågat oss och skulle någon göra det så kommer vi att tacka nej, sade han också i tv-showen Friday night with Jonathan Ross.

Abba-kännaren Carl-Magnus Palm säger såhär om ABBA:s frånvaro:

– Lördagens hyllningsgala är säkert trevlig, men framtagen av andra och har egentligen inte så mycket med Abba-medlemmarna själva att göra. Om alla i Abba ska vara med ska det vara något som de själva producerat, resonerar han enligt Aftonbladet.

SVT:s svar om Abba:s frånvaro under jubileumet

När Hänt når SVT berättar de att det funnits en dialog med Abba och att gruppen självklart är välkomna till galan.

Annons

”Vi har haft dialog med Abba sen starten av det här projektet. Gruppen är självklart inbjudna att närvara men det har aldrig varit aktuellt vilket vi respekterar. Utgångspunkten har inte varit att de själva ska medverka utan att SVT och svenska artister ska få hylla dem.”, skriver programmets pressansvarige Sindre Lind-Åkerblom i ett mail till Hänt.

Under galan kan man förvänta sig musikaliska hyllningar som blandas med tillbakablickar, med aldrig tidigare visat material, och hälsningar från hela världen.

– Abba:s vinst i Brighton förändrade hela världens syn på Sverige som musiknation, det blev startskottet för det svenska popundret. Sedan den dagen har vi exporterat otaliga internationella succéer. Inget känns mer självklart än att bjuda in alla tittare till en stor fest på Cirkus, med en hyllning till musiken och allt det fantastiska som varit och som är, säger Eva Beckman, programdirektör SVT.

FOTO: TOLGA AKMEN

Annons