LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

12 år senare – så ser skådisarna från "Andra avenyn" ut idag

15 sep, 2017 
AvLinda-Marie Nilsson
Andra avenyn skådespelarna
Det har gått 12 år sedan tv-serien "Andra avenyn" började sändas på SVT. Men känner du igen skådisarna? Här är de idag!
💥 Lämnade landet och blev klimatkämpe.
💥 Blev så känd att han inte kunde visa sig ute.
💥 En av Hollywoods största stjärnor.
💥 Bytte namn. 💥 Jobbar på Ica.
Annons

SVT-serien om ungdomarna i Göteborg gjorde succé, och har genom tiderna varit en av Sveriges Televisions största framgångssagor. Vem minns inte karaktärerna Kim och Olga – eller Tony som kämpade mot sitt struliga förflutna?

Det är i år 12 år sedan “Andra Avenyn” först visades i tv-rutan, och mycket har hänt sedan dess. Många av skådespelarna har fortsatt med sin karriär, som exempelvis Alicia Vikander som nyligen vann en Oscar. Andra har lagt skådisyrket helt åt sidan.

Hänt har sammanställt – det hände sedan för dina favoritskådisar från Andra Avenyn:

Lämnade landet och blev klimatkämpe

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

Rollen som tonåringen Kim Dahlberg spelades av Jonas Bane.

Annons

Jonas Bane valde att helt lämna skådespelarkarriären efter Andra Avenyn. Efter serien lämnade han landet och började plugga. Bland annat studerade han skådespeleri i New York, ledarskapskurser i Australien och juridik och projektledning i Stockholm.

Han hängde mycket med “Andra avenyn”-kollegan Filip Benko, som har dessutom har drivit en blogg tillsammans med.

Idag kallar Jonas sig själv för klimatkämpe, och driver debatt på sociala medier för klimatet. På en bild delar han med sig av att han deltar i en manifestation för naturen, i texten under skriver han “Hjärtat slår för jorden”.

Blev regissör och SVT-profil

Rollen som Olga Svensson spelades av Nanna Blondell. 

Annons

Nanna, 27, värvades efter “Andra Avenyn” till Dramaten. Efter det har hennes karriär gått spikrakt uppåt. 2016 hade hennes kortfilm ”Noni och Elizabeth” världspremiär på Göteborgs filmfestival. Efter det medverkade hon i SVT-serierna ”Äkta människor”, ”Viva hate” och ”Boys”.

Idag är Nanna dessutom mamma, något hon delar med sig av på sina sociala medier.

https://www.instagram.com/p/Bb1968CFAxq/

Blev så känd att han inte kunde visa sig ute

Rollen som Tony Dahlberg spelades av Stefan Gödicke.

Annons

Stefan Gödicke, 46, medverkade i samtliga avsnitt av “Andra Avenyn”, vilket blev totalt 185 avsnitt. Efter succéserien har han synts i storfilmer som “En man som heter Ove”, ”Morden i Sandhamn” och ”Beck: Gunvald”. På sin Instagram delar han med sig av stunder från skådespelandet.

 

Till Expressen har Stefan sagt att han oftast blivit igenkänd för sin insats i Andra Avenyn.

– Oavsett var jag var i Sverige blev jag igenkänd under nästan två år. Ibland tänkte jag: ”Herregud, är det verkligen värt det?” Jag och mina barn åkte till Åbybadet under påsklovet – vilket var helt galet. Jag hade hundra barn och ungdomar runt mig och kunde inte gå någonstans, sa han till Expressen.

Annons

Fick roll mot “Jockiboi” i zombiefilm

Jesper “Dildo” Dillström pelades av Filip Berg, 30.

Filip spelar huvudrollen i SVT’s nya succé “Svartsjön”, och dessutom har han hunnit medverka i flera långfilmer. Men vad många inte vet är att han innan dess spelade mot Joakim ”Jockiboi” Berg i zombieserien “Den sista dokusåpan”.

Filip Berg har dessutom ett annat yrke på sitt cv. Vid sidan om bioduken har han dessutom jobbat som bartender på en populär bar i Stockholm, där många nog kände igen honom som den stora skådespelare  han ändå är.

Annons

Slog igenom i Hollywood och vann en Oscar

Jossan Björn-Tegebrandt spelades av Alicia Vikander, 28.

Man kan säga att “Andra Avenyn” var startskottet för Alicia Vikanders lysande karriär. På kort tid tog hon sig över till Hollywood och gjorde kometkarriär. Hon vann en Oscar för sin roll i “The Danish girl”, och har hyllats för sin insats i filmen “The light between oceans”.

Innan dess hann hon vinna en  Guldbagge för sin huvudroll i filmen ”Till det som är vackert”, och har en utbildning vid Kungliga svenska balettskolan i Stockholm. Göteborgskan har jobbat med superstjärnor som Mads Mikkelsen, Hugh Grant, Ewan McGregor, Keira Knightley, Jude Law och Jeff Bridges, och dessutom är hon ihop med stjärnan Michael Fassbender. 

Annons

Flyttade till Indien och utbildade sig till journalist

Karim Hussein spelades av Mohamed Said.

Mohamed jobbade efter “Andra Avenyn” som skådespelare i 10 år samtidigt som han utbildade sig till journalist. Han pluggade också företagsekonomi utomlands – bland annat i Indien.

Du som tittar mycket på tv har säkert sett Mohamed i svenska produktioner som ”Kommissarie Winter” och ”Arne Dahl”. Dessutom känns han igen som “Hassan” i Johan Falk under 2015.

Annons

Under den senaste tiden har Mohamed jobbat för SVT, där han varit med och utvecklat nya programformat.

Jobbade med Isabella “Blondinbella” Löwengrip

 

Rollen som Roxana Nilsson spelades av Fortesa Hoti, 27.

Fortesa tvingades hoppa av gymnasiet när hon tog rollen som Roxana, och ägnade därför tiden efter “Andra Avenyn” åt att plugga upp sina betyg. Efter det medverkade hon i långfilmen ”Orion”, där hon spelade mot bland andra Andra Avenyn-kollegan Filip Berg, Dogge Doggelito och Isabella ”Blondinbella” Löwengrip.

Annons

https://www.youtube.com/watch?v=Tv8fRETd-L0

https://www.instagram.com/p/BjfBj4FFjqv/

Blev utskälld i Tv3’s “Kniven mot strupen”

Hamza Hussein spelades av Mohammed El-Assir, 30.

Mohammed hade fullt upp under tiden som han spelade in “Andra Avenyn”. Samtidigt drev han en restaurang i Falkenberg tillsammans med sin syster.

I TV3’s program “Kniven mot strupen” dyker Mohammed senare upp, där hans restaurang blir föremål för den arga tv-kocken Alexander Nilssons ilska. Bland annat klagas det på för bränd kyckling och mat som inte uppfyller gästernas krav.

Annons

 

2013 avslöjade Mohammed att han gift sig, utbildat sig till personlig tränare och flyttade till Dubai.

Bytte namn efter “Andra Avenyn”

 

Liv Hellström spelades av Maya Rung, 29.

Maya tog examen från scenskolan efter “Andra Avenyn” och flyttade till Stockholm där hon började arbeta som musikalartist. Sedan dess har hon stått på musikalscenen tillsammans med namn som Loa Falkman, Niklas Hjulström och Peter Jöback. 

Annons

https://www.instagram.com/p/Bo_fOcOlqNG/

Dessutom har hon bytt namn. När hon spelade in “Andra Avenyn” var hon bara 19 år gammal, och har i en intervju för Aftonbladet berättar att hon tyckte det var coolt att stava med y istället för j. Men nu har hon bytt tillbaka och heter Maja Rung igen.

Den som tittar flitigt på tv har sett Maja dyka upp i flera svenska storfilmer utöver arbetet på musikalscenen. Bland annat medverkar hon i ”En man som heter Ove” och i tv-serien ”Modus”.

Vann en guldbagge och förlovade sig på ett tåg

Bengt ”Hästen” Larsson spelades av Claes Ljungmark.

Annons

Claes är en frilansande skådespelare som synts i flera svenska storfilmer, bland annat i fem ”Arne Dahl”-filmer och i uppmärksammade ”Call girl”.

Han vann 2010 en guldbagge för bästa manliga huvudroll i filmen ”Det enda rationella”.

Men vad många inte vet är att han också är röstskådespelare. Den uppmärksamma kan känna ien Claes röst i dubbade tecknade filmer som ”Det regnar köttbullar” och ”Kung fu panda”.

2013 uppmärksammades Claes för att han på ett romantiskt sätt friade till sin kärlek mitt på ett tåg inför alla resenärer.

 

Blev it-tekniker

Rollen som Markus Niklasson spelades av Filip Benko.

Annons

Filip gjorde karriär som skådespelare redan innan “Andra Avenyn” när han spelade i succéfilmen “Sandor slash Ida”. Men vid sidan om scenen hade han en annan karriär: inom it. Filip läste data- och systemvetenskap på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm.

Men han har inte släppt skådespelande helt. Nyligen kunde tittarna se Filip i hyllade SVT-serien “Innan vi dör”.

Började jobba på ICA

Rollen som Per-Erik Björn spelades av Hans Mosesson, 73.

Efter “Andra Avenyn” är Hans Mosesson kanske mest känd som en av våra mest folkkära reklam-profiler. I många år var han ansiktet för “ICA-Stig” – en karaktär i ICA’s reklamfilmer. Men efter att ha överlämnat stafettpinnen och rollen som Stig till Loa Falkman var det tyst om Hans. Två år senare dök han upp i nytt skägg på en fotbollsmatch för välgörenhet. Där avslöjade han också att han inte lagt skådespelarkarriären helt på hyllan – trots sin ålder.

– Nej för tusan, det vill jag inte göra. Så länge man mår bra och kan arbeta så är det fantastiskt att få arbeta efter man fyllt 70 år, säger Mosesson som har flera projekt på gång längre fram i år, sa han till Expressen.

Foto: IBL, Facebook, Instagram, SVT

Annons