hänt exklusivt

Mello-artisten svårt sjuk – tunga bakslaget timmar innan sändning

UJE BRANDELIUS, MELODIFESTIVALEN 2023

Mello-turnén är på plats i Linköping för deltävling nummer två!
Men bakom kulisserna är det oro och panik som råder.
– Om jag tappar rösten helt och hållet så vet jag inte vad vi ska göra, säger Uje Brandelius till Hänt.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Uje Brandelius talar ut om sjukdomskampen – timmar innan Melodifestivalen
0:51

Efter reklamen: Uje Brandelius talar ut om sjukdomskampen – timmar innan Melodifestivalen

(0:51)

Slå på ljud

Uje Brandelius, 51, är en av debutanterna i Melodifestivalen 2023. Men det har inte riktigt blivit som han tänkt. När artisterna presenterades för pressen på fredagen hade han i princip tappat rösten.

Senare på fredagskvällen, när det var dags att repa inför publik för första gången, fick han knappt fram sången. Uje ställer upp med den egenskrivna låten Grytan och på genrepets efterföljande presskonferens var han försvunnen och hade lämnat arenan.

Inför genrepet berättade Uje vad det var som hade hänt med rösten.

– Nej men jag var lite tjock i halsen igår och imorse vaknade jag med den här rösten. Men vi har en plan innefattande många tabletter och en röstcoach, säger han till Hänt och fortsätter:

– Såhär, om jag tappar rösten helt och hållet så vet jag inte vad vi ska göra. Men alltså annars är det ju bara att skrika sönder rösten, det är tre minuter sedan är jag klar.

Uje Brandelius bryter tystnaden om bakslaget: ”Jävligt ledsen”

Genrepet blev allt annat än vad Uje hade tänkt sig, berättar han nu i ett inlägg på Instagram.

”Som alla melloheads redan vet så tappade jag rösten igår. Gjorde ett fasansfullt genrep inför full arena där texten (som är nittio procent av grejen med låten) hade ersatts av ett väsande ljud”, skriver han och fortsätter:

”Jag har alltid tänkt att sjundeplatsen är vikt för mig. Men jag har aldrig tänkt att det skulle gå till så här. Är jävligt ledsen just nu.”

Det verkar med andra ord som läget har försämrats för Uje. När Hänt träffade honom på fredagen var han nämligen på bra humör och oroade sig inte alls för den stora kvällen.

– Nej jag är inte så nervös och det beror på att jag kan det som jag ska göra och det är inte så mycket. Det är ju liksom anpassat till mig, jag ska inte dansa, jag ska inte jonglera, jag ska bara sitta ner och sjunga, sa han och fortsatte:

– Bara jag får tillbaka rösten.

Uje Brandelius om sjukdomen – timmar innan sändning

Men detta är inte det enda som ställer till det för den populära artisten. I flera år har Uje varit öppen med att han har Parkinson. Nu berättar han för Hänt hur han mår på den fronten idag.

– Nej men jag mår bra. Jag har bra medicin och sådär så det funkar fint, men vi har väl gjort lite anpassningar. Jag rör ju mig minimalt i numret och det blir väldigt fint, säger han och fortsätter:

– Jag sitter ju still liksom och det är en anpassning till min kropp. Men det går bra.

UJE BRANDELIUS
Claudio Bresciani/TT

FOTO: Claudio Bresciani/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN