Uje Brandelius: familj, fästmön Therese, sjukdomen och Mello 2023

Uje Brandelius och Therese Hörnqvist

Uje Brandelius är en av artisterna i Melodifestivalen 2023.
Här listar vi allt du behöver veta om artisten – från hans sjukdom till hans kärleksliv.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Jon Henrik avslöjar detaljen i kläderna – se klippet här
0:25

Efter reklamen: Jon Henrik avslöjar detaljen i kläderna – se klippet här

(0:25)

Slå på ljud

Uje Brandelius, 51, medverkar i den andra deltävlingen av Melodifestivalen 2023. Om du känner igen Uje kan det vara av flera olika anledningar.

Uje Brandelius barn och sambon Therese – är Uje släkt med Harry Brandelius?

Han bor i Stockholm tillsammans med sin fästmö Therese Hörnqvist, 48. Uje har tre barn, Juno, 22, Bixi, 18 och Vega, 7. Barnen har alla olika mammor. Juno har Uje tillsammans med exfrun Catti Brandelius, Bixi fick han när han var tillsammans med Linda Andersson, och yngsta dottern Vega är han och fästmön Thereses gemensamma barn.

Therese är skådespelare och har bland annat spelat sig själv i Ujes självbiografiska film Spring Uje, spring. Paret tävlade även tillsammans i TV4:s frågesportsprogram Big bang, som de också gick och vann. När Uje medverkar i Melodifestivalen är också Therese med på scenen och körar.

Ujes egna föräldrar är pappa Jerker Brandelius och mamma Ulla Bergholtz.

En vanlig fråga många brukar ställa är om Uje Brandelius är släkt med schlagersångaren Harry Brandelius. Men trots deras lika efternamn så är de faktiskt inte släkt med varandra.

Uje Brandelius drabbades av Parkinsons sjukdom – vann tre Guldbaggar för filmen ”Spring Uje, spring”

Kring samma period som Uje debuterade som soloartist, år 2015, diagnostiserades han med Parkinsons sjukdom.

Parkinson är en nervsjukdom där tillståndet försämras för varje år resten av livet.

När han fick beskedet om sjukdomen bestämde han sig för att skapa en självbiografisk scenföreställning som han kom att kalla Spring, Uje, spring.

År 2020 gjordes pjäsen till en film, med Henrik Schyffert som regissör och Uje som sig själv i huvudrollen. Filmen vann hela tre guldbaggar, för bästa film, bästa manus och bästa manliga huvudroll.

Uje slog igenom med Doktor Kosmos

För många är Uje kanske främst känd som frontman i det svenska popbandet Doktor Kosmos som grundades år 1991. Efter att det varit tyst från bandet under flera år återförenades de 2022 för en konsertturné.

Uje Brandelius friade i Sommar i P1

Uje är idag förlovad till sin fästmö Therese genom ett frieri som inte gick till hur som helst.

Han friade nämligen till Therese i direktsänd radio när han sommarpratade i Sommar i P1 den 15 juli 2018. I slutet av sitt sommarprogram riktade han sig till sin partner.

– Therese, jag vet att du lyssnar på det här. Vill du gifta dig med mig? Jag vet att det är fett cringe att fria i radio men jag orkar inte bry mig, sa han i programmet.

Uje Brandelius debuterar i Melodifestivalen 2023

Nu kommer vi få se Uje i ett helt nytt och något oväntat sammanhang, nämligen när han debuterar på Mello-scenen. Bidraget han kommer framträda med har han gjort alldeles själv.

– Jag är med för det är Sveriges största scen, jag tycker att jag har en bra låt och det ska bli kul, säger han till Nyhetsmorgon.

I programmet talar han om att han befinner sig allra längst ner på listan bland tippade bidrag, och att det är 126 gånger pengarna om man skulle satsa pengar på honom.

– Jag kan säga att jag har bettat tusen spänn på mig själv, säger Uje skämtsamt.

Uje Brandelius kommer delta med bidraget Grytan, med text och musik av Uje Brandelius.

FOTO: Anders Wiklund/TT/Peter Bergström

FRÅN FÖRSTASIDAN