TRENDAR JUST NU!Carina BergBjörn GustafssonDe gick vidare till finalDanny SaucedoDotterLasse Stefanz

Leif Schulman: "Det är dags att tagga ner hela schlagerhysterin"

19 feb, 2015 
AvLeif Schulman
Melodifestivalen är i full gång och är mer majestätisk än någonsin. Men vissa tycker minsann att det var bättre förr då kvaliteten och inte glittret fick stå i fokus.
Annons

Inför årets melodifestival bestämdes att startfältet vid deltävlingarna bara skulle innehålla sju bidrag istället för åtta. ”Det är ett sätt att skapa mer luft i programmet”, sade Christer Björkman. Men vad Melodifestivalen behöver är inte mer luft. Mellon har blivit ett underhållningsprogram med hybris. En gigantisk ballong fylld med alltför mycket luft. Ett schlager-jippo med extra allt.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

Är det inte snart dags att återgå till en mer avskalad variant där låtarna och artisterna står i centrum? Jag har roat mig med att göra en jämförelse mellan årets Melodifestival och tävlingen från 1975, som sändes på dagen nästan 40 år sedan. (Kolla gärna in Schlager-SM anno 75, finns på SVT:s Öppet arkiv!)

Där fanns ett oslagbart startfält med låtar som Lasse Berghagens “Jenny, Jenny” (vinnarlåten), Ann-Christine Bärnstens kultlåt ”Ska vi plocka körsbär”, Svenne & Lotta med ”Bang en boomerang”, Björn Skifs klassiker ”Michelangelo” (som bara kom femma) och Ted Gärdestads ”Rockin’n Reelin”.

Sanna och Robin underhåller tittarna in
Det tar åtta minuter innan Sanna och Robin kör igång deltävlingen. Foto: Stella Pictures

Schlagerfestivalen 2015 börjar bombastiskt med tusen vinjetter, helikopterfilmade vyer och trailers, och det tar åtta minuter innan Sanna Nielsen och Robin Paulsson säger ”Nu kör vi”. Låt nummer 1 startar 10 minuter och 35 sekunder in i programmet.

Annons

1975 var introduktionen/öppningsnumret, som bestod av en kort orkesterversion av 1974 års vinnare ”Waterloo”, 30 sekunder långt och efter knappt en minut hade Karin Falck hälsat välkommen och presenterat första låten! På en timme fick vi höra tio låtar och följa en spännande omröstning.

Dags att tagga ner hela schlagerhysterin.

Men på lördag är det deltävling i Östersund, och då sitter vi där igen i nästan två timmar. Då kööör vi!

/Leif Schulman, TV-chef

Annons