LÄS MER:Marcus och MartinusLisa AjaxLiamooMaria SurDanny SaucedoDotterMelloklipp du vill se
Festis marknadsföring banner

Mello-artisterna avslöjar detaljerna i hemliga kontraktet med SVT – hisnade summorna

03 mar, 2024 
Linn Seipel
mello artisterna 2024
Hur mycket tjänar man på att vara med i Melodifestivalen? Det är inte så lukrativt som kan tro, snarare tvärtom – enligt de här Mello-aktuella artisterna!
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Gunilla Persson om Mello och varför Erika inte är på plats: ”Om Gud vill...”Brand logo
Gunilla Persson om Mello och varför Erika inte är på plats: ”Om Gud vill...”

Under lördagskvällen avslutades deltävling fem av Melodifestivalen 2024, i Löfbergs Arena, Karlstad. Det innebar också finalkval – ett nytt upplägg vilket lämnat många upprörda. Tittarna – men också flera av artisterna, som trott eller ej enligt dem själva inte tjänar en endaste krona på att ställa upp i musikfesten.

Istället innebär det faktiskt en oerhörd kostnad för den tävlande och dess skivbolag, vilket nog inte är så kul om man inte går vidare till final. Det var Samir & Victor som först droppade bomben i en intervju med @tiktokchrille.

– Kostar typ 300 lax att vara med tror jag. Svär på min mamma, säger Samir Badran i TikTok-klippet.

Även artisten Adam Woods, 21 bekräftar informationen i samma klipp. På frågan hur mycket han tjänat på att var med i Melodifestivalen svarar han kort och gott:

Annons

– 0 kronor. Vi lägger typ några hundra tusen.

Så mycket kostar det för artisterna att ställa upp i Melodifestivalen

Hänt blev nyfikna på att ta reda på mer. Tjänar man verkligen ingenting? Ur vems ficka betalas kostnaderna – och vad avgör hur mycket man betalar? Under finalkvällens pressträff stötte Hänt också på Adam Woods, som redde ut flera av våra frågetecken.

Adam Woods i Hänts Instagram-live.
Adam Woods i Hänts Instagram-live.

Måste man betala för att vara med i Mello?

– Nej man måste inte. Man får ju en budget av SVT. Så kan man köra helt utan att lägga egna pengar. Men jag ville ju verkligen skapa något stort.

SVT:s budget – så mycket får ett Mello-bidrag kosta

Exakt hur stora denna budget från SVT är får han inte avslöja, säger Adam. Han intygar dock att han inte lagt lika mycket som Samir och Viktor.

Annons

– Det är vad de har lagt själva. Men jag får inte säga vad SVT ger direkt. Men det jag kan säga är att de ger en budget och då kan du göra bara det, och då blir ofta ett väldigt basic framträdande och sen kan du som artist eller skivbolag välja att lägga in mer pengar. Och vi valde att lägga in ganska mycket pengar, just på planeringen av det som skulle vara med på scenen, led och så vidare, förklarar Adam och fortsätter:

– Det vi inte hade kontroll över var hur kommer kamerorna se ut. Hur kommer man presentera paketet som vi har skapat. Det är ju ett paket som jag jobbade på i åtta månader. Tyvärr så blev det inte exakt som jag ville.

Vad kände du blev fel?

– Mycket vinklar. Jag tryckte mycket på att aldrig lämna scenen. Och jag önskar att det hade blivit så. För jag ville skapa det här att man sögs in i en annan värld, och det blev det inte riktigt.

Mello-debutanten: Därför vill man betala för att vara med i Melodifestivalen

Även Mello-debutanten Chelsea Muco, 26, bekräftar informationen till Hänt på lördagens pressträff, efter deltävling fem avslutats.

Hänts Instagram-live med Chelsea Muco
Chelsea Muco i Hänts Instagram-live.

Får man pengar för att vara med i Mello?

– Nja men inte liksom så. Det här är en promogrej, svarar Chelsea.

Kostar det något att vara med?

– Ja, men det är liksom vad man vill ha på scen. Allt det som ni ser där är inte gratis.

Vem betalar dessa summor – och varför?

– Skivbolaget. De satsar för att de vet att det är en bra plattform.

FOTO: Janne Danielsson/TT, Hänt/Linn Seipel

Annons