LÄS MER:Marcus och MartinusLisa AjaxLiamooMaria SurDanny SaucedoDotterMelloklipp du vill se
Festis marknadsföring banner

Föräldrarnas ilska mot Björn Gustafsson – kravet att SVT agerar

24 feb, 2024 
Maria Broberg
Venus Soltani
Björn Gustafsson syns i Melodifestivalen där han gör humorsketcher med Carina Berg.
Men nu har sketcherna väckt starka reaktioner.
Debbatören Paula Dahlberg riktar hård kritik mot SVT.
Annons
Carina Berg betygsätter Björn Gustafssons kärleksinvitBrand logo
Carina Berg betygsätter Björn Gustafssons kärleksinvit

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Björn Gustafsson, 38, är aktuell i Melodifestivalen 2024 där han gör humorsketcher tillsammans med programledaren Carina Berg, 46.

Björns kärlekssång till Carina Berg i Melodifestivalen 2008 är en gammal klassiker. Så när komikern plötsligt dök upp i årets tävling, där Carina är programledare, var det förstås något SVT ville återskapa.

Men när förälskelsehumorn fortsatte även i den andra deltävlingen började flera tv-tittare att skruva på sig. Även temat i sketcherna har väckt starka reaktioner.

Debbatören Paula Dahlberg riktar nu hård kritik mot SVT.

Kritiken mot Björn Gustafssons skämt: ’’Besk smak i munnen’’

I mellanakterna i programmet får Carina Berg sällskap av Björn där de levererar olika humorsketcher. Dessa sketcher har samma tema som kärlekslåten 2008, vilket är att Björn har starka känslor för Carina.

Annons

I ett inlägg på kontot går hon till hård attack mot SVT och Björn Gustafsson:

"Björn stalkar Carina mellan deltävlingarna och dyker upp 'oväntat' på scen, i logerna, i Carinas närhet. Han tar inga nej, han vet att hon är gift osv, men fortsätter förfölja henne och det är ju så 'roligt'".

Paula skriver att hon själv tyckte att sketchen under den första deltävlingen var rolig, men då framgick inte heller hela stalker-temat, menar Dahlberg.

"Efter helgens deltävling gav det en besk smak i munnen och att se detta på Instagram gav total avsmak. För stalking är inte oskyldigt eller "kul". Även när det inte leder till större övergrepp eller till fysikt våld är det fortfarande psykisk terror av den drabbade som kan leda till psykisk ohälsa och PTSD", skriver hon vidare i inlägget och avslutar med:

"Det är 2024 och vi har fortfarande inte kommit längre än att skämt om våld mot kvinnor som något oskyldig ses som "bra humor".

Annons

I kommentarsfältet har det nu uppstått en hetsig debatt bland följarna, där Paula Dahlberg möter både medhåll och mothugg.

Några av reaktionerna lyder:

"Vad signalerar detta till alla barn som tittar? Vad lär vi en ny generation?"

"Tack för att du lyfter detta! Så viktigt!"

"Jag har försökt förklara de här humorinläggen för mina barn men det går inte. Varför känner han inte av gränsen? Varför säger hon inte till? Varför fortsätter han att nästla sig in?"

Sedan finns det även dem som inte håller med Paula Dahlberg, en av motkommentarerna lyder exempelvis:

"Jag tycker du har många intressanta åsikter och har följt dig ett tag. Men allt behöver inte överanalyseras. Vart skulle världen vara om humor var förbjuden. Du får absolut dra dina slutsatser om vad du tycker är idiotiskt, men humor är ett ämne där man ofta behöver överdriva eller gå utanför många ramar för att skapa något nytt..."

Björn Gustafsson om manuset: ’’Det fick skrivas om’’

Björn Gustafsson har tidigare berättat för TT att förälskelsehumorn inte var tänkt att den skulle fortsätta.

Annons

Men på grund av att idéer skrotas och skrivs om med väldigt kort varsel, blir det inte alltid som SVT planerat från början.

– Det fick skrivas om för att det var andra grejer som gjorde att den inte kunde göras. Det där var en sista minuten-grej, berättar Björn till TT om humorinslaget i den andra deltävlingen.

När Hänt träffar Björn under den tredje deltävlingen gjorde han först en sketch under genrepet men under sändningen så hade han ändrat om allting.

– Jag ska inte avslöja för mycket om det för vi kanske sparar det, för vi hade inte riktigt ingången men vi testade den för att se och nosa på en grej som kanske kan dyka upp någon annanstans. Så det här blev en plan-B som skrivs om för att göra det här istället då.

FOTO: Hänt, Johan Nilsson/TT

Annons