Här är artisterna som varit med flest gånger i Melodifestivalen

Här är artisterna som varit med flest gånger i Melodifestivalen

Melodifestivalen 2021 är i full gång och i flera veckor framöver kommer tv-tittarna följa med på en resa med både glitter och glamour.
Men vilka är egentligen stjärnorna som lyst klarast på Mellohimlen?

TV: Intervju med Kadiatou inför Melodifestivalen 2021
Slå på ljud

Melodifestivalen tog sina första stapplande steg redan 1958. Sedan dess har musiktävlingen blivit en startgrop för många okända artister. Men för många sångare är det även en viktig del av hela deras musikkarriär. Att inte kunna få nog av årets största musikfest är inget som bara förknippas med schlagerikonen Christer Björkman utan flera artister återkommer år efter år.

Bland dessa finns stornamn som Charlotte Perrelli, Carola och John Lundvik. Men den som idag håller i stafettpinnen för den artist som deltagit i tävlingen flest gånger är Ann-Louise Hansson, 76. Inte mindre än 12 gånger har hon varit en av artisterna i Melodifestivalen. Första gången var redan 1963 då hon tävlade med låten Zum, zum, zum lilla sommarbi. Den som tror att Ann-Louise lagt schlagerklänningen på hyllan under senare år har dock fel. Senast 2019 ställde Ann-Louise upp med låten Kärleken finns kvar.

Någon vinst har det dock inte blivit för Ann-Louise som trots sina många framträdanden inte lyckats ta sig till första plats.

Carola har vunnit Melodifestivalen flest gånger

Någon som däremot haft en enorm framgång i tävlingen är allas vår Carola. Tillsammans med Marie Bergman har hon vunnit tävlingen inte mindre än tre gånger och är därmed även en av de artister som tagit hem Melodifestivalens förstapris flest gånger. På listan över artister som deltagit flest gånger i tävlingen kommer hon dock längre ner. Med sina fem bidrag till tävlingen ligger hon långt efter artister som Nanne Grönvall, Kiki Danielsson och Andreas Lundstedt.

Ofta ser vi artister dyka upp i olika konstellationer från år till år. Ena dagen uppträder de som soloartist och nästa år som en del av en grupp. Så är fallet för populäre Magnus Carlsson som tre gånger deltagit i tävlingen som soloartist, tre gånger som en del i pojkbandet Barbados och två gånger med Alcazar tillsammans med Andreas Lundstedt, Tess Merkel och Annikafiore.

Ställer upp i Melodifestivalen 2021 med sitt nionde bidrag

Bland namnen över dem som återkommer mest frekvent i tävlingen finns flera med i uppställningen av Melodifestivalen 2021. De som märker ut sig är Jessica Andersson som med årets bidrag deltagit i tävlingen hela nio gånger. Även Tess Merkel förknippas ofta med schlagerfesten och deltar i år med sitt sjätte bidrag. Denna gång har hon dock lämnat resten av Alcazar-truppen hemma och deltar i tävlingen som soloartist.

Vilka som kan tänkas bli framtidens fanbärare för Melodifestivalen återstår att se men några namn som har synts frekvent i tävlingen är Arvingarna, Dotter, Eric Saade och Danny Saucedo.

Här är listan över de artister som medverkat flest gånger i Melodifestivalen som soloartister eller som medlem i en grupp:

Ann-Louise Hanson

Ann-Louise Hanson har deltagit i tävlingen inte mindre än 12 gånger. Åren 1963 och 1967 deltog hon dessutom med två bidrag, något som inte längre tillåts i tävlingen.

Kikki Danielsson

Schlagerstjärnan Kikki har briljerat med sin sång 10 gånger. Efter Carola och Marie Bergman är hon dessutom den artist som vunnit tävlingen flest gånger. 1982 med Dag efter dag och 2985 med Bra Vibrationer.

Andreas Lundstedt

Andreas Lundstedt är en av de artister som ställt upp i musiktävlingen både som soloartist och gruppmedlem. 9 gånger har han deltagit i Melodifestivalen varav 5 med Alcazar.

Magnus Carlsson

Magnus Carlsson har varit med i Melodifestivalen 8 gånger varav 3 som soloartist, 3 med Barbados och 2 tillsammans med Alcazar.

Jessica Andersson

Deltar i Melodifestivalen 2021 med sitt 9:de bidrag. 2003 vann hon tillsammans med gruppen Fame och bidraget Give me your love.

Nanne Grönvall

Nanne Grönvall har tävlat i Melodifestivalen åtta gånger. Mest som soloartist men 1996 vann hon tävlingen tillsammans med gruppen One More Time och låten Den vilda.

Andreas Johnson

Andreas Johnson har stått på Mello-scenen som soloartist hela sju gånger. År 2008 chockade han dock publiken då han med sitt åttonde bidrag dök upp tillsammans med Carola.

Lotta Engberg i Melodifestivalen 1987.

Lotta Engberg

Lotta Engberg har deltagit i Melodifestivalen sju gånger. Mest minnesärt är kanske då hon 1987 vann med låten Fyra bugg & en Coca cola – en låt som det än idag visslas friskt på.

Sanna Nielsen

Sanna Nielsen har även hon varit med i Melodifestivalen 7 gånger. 2014 gick hon även och vann hela rasket med låten Undo.

Östen Warnerbring

Sju år har Östen Warnerbring varit med och tävlat i schlagertävlingen. Åren 1959, 1960, 1962 och 1967 tävlade han dock med två bidrag och har därför pyntat in inte mindre än 11 bidrag i Melodifestivalens kontokassa. Dessutom stod han som vinnare både 1960 och 1967.

Anders Glenmark

Sju gånger har Anders Glenmark deltagit i tävlingen. Bland annat tillsammans med Orup och systern Karin.

Linda Bengtzing

Allas vår schlagerdrottning Linda Bengtzing har deltagit inte mindre än sju gånger i tävlingen.

Elisabeth Andreassen

Elisabeth har deltagit i den svenska Melodifestivalen sex gånger varav då hon en gång vann tillsammans med gruppen Chips och låten Dag efter dag. Elisabeth har dock även vunnit Eurovision song contest för Norge.

Lina Hedlund

Lina Hedlund har sjungit i Melodifestivalen 6 gånger varav 3 gånger tillsammans med Alcazar.

Shirley Clamp

Har deltagit som soloartist 5 gånger och 1 gång tillsammans med gruppen Shirley´s angels.

Svante Thuresson

Svante har totalt tävlat med 8 bidrag under 6 år. 1966 vann han Melodifestivalen tillsammans med Lill Lindfors.

FOTO: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN