TRENDAR JUST NU!Carina BergBjörn GustafssonDe gick vidare till finalDanny SaucedoDotterLasse StefanzMelloklipp du vill se

Fröken Snusk polisanmäld – därför försvann Rasmus Gozzis musik från Spotify

22 jan, 2024 
Fröken Snusk
SVT tvingas försvara beslutet att låta Fröken Snusk medverka i Melodifestivalen 2024.
Varför försvann hennes låtar plötsligt från Spotify? Varför har hon blivit polisanmäld?
Hänt reder ut alla turer kring artisten och hennes producent Rasmus Gozzi.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Därför väljer Fröken snusk att vara anonymBrand logo
Därför väljer Fröken snusk att vara anonym

Innan 2022 var det inte många människor som hade hört talas om epadunk. Men när den anonyma artisten Fröken Snusks låt Rid mig som en dalahäst började spelas flitigt i sociala medier blev genren snart den stora snackisen. Sedan dess har epadunken fullkomligt exploderat och lett till stora framgångar för musikgrupper som exempelvis Bolaget och Hooja.

Producenten Rasmus Gozzi, 30, är hjärnan bakom Fröken Snusk och äger allt som har med hennes musik att göra. Och nu har duon hamnat i rejält blåsväder. Men vad har egentligen hänt?

Därför försvann Fröken Snusks Rid mig som en dalahäst från Spotify

I december avslöjar SVT alla artister som ska tävla i Melodifestivalen 2024. Med på listan finns Fröken Snusk, som ska ställa upp i deltävling två. Samma månad reagerar branschorganisationen Ifpi på anmärkningsvärt höga strömningssiffror på Spotify. Det handlar då om Fröken Snusks låtar Gynekologen och Rid mig som en dalahäst.

Annons

Bara några veckor efter att upptäckten gjorts plockas flera av Rasmus Gozzis låtar bort från Spotify, bland annat Fröken Snusks ovannämnda monsterhit. För DN uttalar sig Spotify om beslutet.

– Även om vi inte kommenterar enskilda fall så vidtar vi åtgärder om vi upptäcker manipulerade streams.

SVT:s svar efter anklagelserna mot Fröken Snusk – får tävla ändå

I samband med detta höjs ilskna röster som anser att Fröken Snusk bör kastas ut ur Melodifestivalen 2024. Expressens ledarredaktion publicerar en text där de skriver följande:

”Om artisten, eller folket runtomkring henne, kan misstänkas ha betalat för strömningar borde hon inte få uppträda i Melodifestivalen”.

Trots detta står SVT fast vid sin sak – Fröken Snusk ska få medverka i Mello. För SVT förklarar projektledare Anders Wistbacka varför de inte agerar på anklagelserna mot artisten.

Annons

– Olagliga streams är naturligtvis inte bra, men vi baserar inte hennes medverkan på Spotifys streamingtjänst, säger han.

Fröken Snusk polisanmäls för snusförsäljning under spelning

Den 19 januari gör Rid mig som en dalahäst comeback på Spotify. Den här gången är titeln Dalahäst och utges av Dalahäst records istället för Gozzi Records. Men precis när det verkar som att Rasmus Gozzi och Fröken Snusk har överlevt stormen kommer nästa bakslag.

I december har epadunk-artisten en spelning i Ljungby, där det säljs vitt snus i fanshopen. Nu har kommunen polisanmält Fröken Snusk för olaglig försäljning. Polisen ska nu utreda vem som varit ansvarig för försäljningen.

Dalahäst blev inte långlivad på Spotify. Bara ett dygn efter att låten lagts upp plockades den ner.

FOTO: Christine Olsson/TT

Annons