Så gammal är Tusse Chiza och 6 andra saker du vill ha koll på

Tusse Chiza

FOTO: SVT, TT
Tusse Chiza vann Idol 2019 och tävlar nu i Melodifestivalen 2021 med låten Voices.
Men vem är artisten? Hur gammal är han och vad heter han egentligen?

Tusse Chiza tävlar i deltävling 3 i Melodifestivalen 2021 med låten Voices. Att han kan sjunga är det ju inget snack om. Men vem är egentligen Tusse? Hur blev han känd? Var bor han? Hänt svarar!

Hur gammal är Tusse Chiza och var bor han?

Tusse föddes den 1 januari år 2002 och är idag 19 år gammal. I ung ålder flydde artisten från Kongo till Sverige. Idag bor han i Tällberg, Dalarna tillsammans med bonusmamma Victoria, bonuspappa Andreas samt bonussyskonen Vigg och Mai.

Vad heter Tusse Chiza egentligen?

Tusse är ju faktiskt ett smeknamn och numera ett artistnamn. Sanningen är att det inte är hans riktiga namn. Egentligen heter artisten Tousin. Men enklare är det väl att säga Tusse? Hans fullständiga namn är Tousin Chiza.

Idol 2019

Tousin blev Tusse med hela svenska folket när han golvade allt motstånd i tv-programmet Idol på TV4 år 2019. Efter att ha utvecklats vecka för vecka och få ta emot både ris men också en hel del ros så kammade Tusse hem rubbet. Ja, han blev faktiskt vinnare av Idol 2019.

Tusse vann Idol 2019

Tusse vann Idol 2019.

FOTO: Stina Stjernkvist/TT

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

LÄS MER: Idol-Tusse bryter tystnaden om mystiska kärlekslivet – nya oväntade beskedet

Talang 2018

Men Idol var inte första gången som Tusse syntes i tävlingssammanhang på TV4. År 2018 gjorde Tusse en audition i tv-programmet Talang.

Han tog sig vidare med Adeles låt Make you feel my love. Men tyvärr räckte det inte hela vägen för en vinst. Men ingen skada skedd, den vinsten kammade han ju hem i Idol året därpå!

Tusses familj – kom till Sverige 8 år gammal

Tusse flydde tillsammans med sin familj från Kongo när han var endast åtta år gammal. Men under flykten separerades han från sina föräldrar, vilket sedan resulterade till att han kom ensam till Sverige.

Idag bor han hos en familj i Dalarna och har gjort det i över fem års tid. Och relationen till bonusmamman Victoria har utvecklats till mer än bara bonusmamma.

– Viktoria är min min bonusmamma och min manager. Än så länge är det hon som guidar mig och det är så himla tryggt att hon alltid står på min sida, har Tusse tidigare berättat i en intervju med Siljan News.

Hur lång är Tusse Chiza?

Något som kan vara svårt att bedöma när man som tittare ser folk på tv är hur långa de är. Och just Tusses längd har varit en snackis från och till. Orsak till det är oklart. Men längden är däremot solkar. Tusse är 172 centimeter lång.

LÄS OCKSÅ: Här är startordningen i alla deltävlingar i Melodifestivalen 2021

LÄS OCKSÅ: Tusse Chizas kärleksbeslut – efter succén med Molly Sandén

FOTO: SVT, Mattias Hansson/TT