Victoria om sin hemliga dröm för Estelles framtid: "Önskar att hon..."

Om man finner det lite jobbigt att fylla 40 år och helst vill avstå uppvaktning på födelsedagen – ska man inte heta kronprinsessan Victoria. Jippot ”Victoriadagen” som äger rum invid kungafamiljens älskade sommarresidens Solliden  slott på Öland är i år större än någonsin.

Biljetterna var slutsålda för flera veckor sedan och Jill Johnson, Malena Ehrnman, Magnus Uggla är bara några av alla artister som ska sjunga för Victoria på 40-årsdagen på Borgholms IP den 14 juli.

Nu berättar kronprinsessan själv i SVT-intervjun ”Hennes vänliga höghet” hur ”Victoriadagen” växte fram.

– Det började ganska spontant egentligen… Jag var ett år och mamma och pappa var på Solliden med mig. Det kom några som ville säga: ”grattis”, berättar Victoria.

Och nästa år kom ännu fler…

Victorias födelsedag är idag ett jättearrangemang, mycket tack vare ölandsprofilen Kay Wiestål som såg till att Victoriadagen har blivit att betrakta som en nationell händelse och högtidsdag som även innefattar stipendiatutdelning till framgångsrika idrottare sedan 1979.

– Det är helt fantastiskt egentligen. Varje sommar kommer människor till Sollidens slott. Det är ju en möjlighet för mig att träffa människor, säger Victoria.

Kronprinsessan önskar dock att dottern Estelle, 5, får ha lite lugnare uppvaktningar på sin födelsedag.

– Jag önskar att hon får fira den tillsammans med sin familj och sina vänner, säger Victoria i intervjun.

Victoria och prins Daniel gör sitt yttersta för att ge Estelle och Oscar, 1, en sådan ”normal” uppväxt som möjligt.

När Victoria som 19-åring studerade i Angers i Frankrike noterade hon att familjen hon bodde hos hade ett annat slags familjeliv och vardag än hon själv var van vid.

– Jag tänkte att de fick vara tillsammans så mycket, sa Victoria i TV4-intervjun med Ebba von Sydow tidigare i år.

Och det är precis vad Victoria och prins Daniel försöker vara som familj. Tillsammans så mycket som möjligt.

FOTO: Ibl, SVT