Så lever prinsessan Leonore – hemliga beslutet

Prinsessan Leonores liv

Prinsessan Leonore har levt ett anonymt liv sedan familjen flyttade till USA. Svenska folket har inte sett henne sedan i somras, men nu avslöjar hovet för Hänt hur 6-åringens liv ser ut och vad prinsessan Madeleine och Chris O'Neill bestämt för henne.
Allt om prinsessan Madeleine
Slå på ljud

Prinsessan Madeleine, 37, flyttade förra sommaren till Florida i USA med maken Chris O´Neill och deras barn prinsessan Leonore, 5, prins Nicolas, 4, och prinsessan Adrienne, 1.

Prinsessan Madeleine syns sällan i officiella sammanhang och försöker hålla barnen undan offentlighetens ljus så gott det går.

I en intervju i Mama i september förra året berättade prinsessan Madeleine att hon ännu inte berättat för sina barn om sin kungliga bakgrund.

– Jag tror det kommer komma rätt naturligt. Och jag tror att det var så för mig med, för jag kan inte komma ihåg att mamma och pappa satte oss ner för att tala om det utan det kom nog på ett naturligt sätt. Jag tänker att när tiden kommer så kommer de fråga och undra och då får man ta det då, men nu får de leva i sin lilla bubbla, i sin värld utan titlar, sa prinsessan Madeleine då.

En kort tid därefter kom ett överraskande beskedet från hovet. Nämligen att kung Carl Gustaf beslutat att prins Carl Philip och prinsessan Madeleines barn inte längre ska tillhöra kungahuset. Deras barn ska därför inte tituleras Kungliga Högheter utan ses som privatpersoner.

Prinsessan Madeleine har tagit händelsen med ro. Kanske har beslutet varit efterlängtat då det ger hennes barn en större möjlighet att leva som de själva önskar.

Går i förskola

I tv-programmet Året med kungafamiljen berättade prinsessan Madeleine mer om beslutet.

– Jag känner lite som mina syskon tidigare sagt, det är ju egentligen ett väldigt naturligt steg och vi har ju diskuterat det här väldigt länge, så för oss så är det inte en så stor grej som media har gjort det till, sa hon i Året med kungafamiljen.

Nu lever prinsessan Madeleine och hennes familj ett relativt anonymt liv i Florida.

Om drygt en månad fyller prinsessan Leonore sex år. Hovet är dock förtegna med hur hon kommer att fira sin födelsedag.

– Det vet vi inte. Även där kommer det att firas privat. Så är det överhuvudtaget när barnen fyller år att det firas privat, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Hänt.

Prinsessan Leonore går nu på förskolan och hovet berättar att hon pratar både engelska och svenska till vardags.

– Hon går på en amerikansk förskola. Hon pratar engelska under skoltid och svenska med mamma Madeleine, säger Margaretha Thorgren till Hänt.

FOTO: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN