Prinsessan Leonore en orsak bakom kungens beslut

Prinsessan Leonores skola orsaken till kungens beslut
Under måndagen meddelade kungen att barnbarnen tillhörande prinsessan Madeleine och prins Carl Philip inte längre kommer att tillhöra det svenska kungahuset.
Samtidigt var en av de avgörande faktorerna till beslutet 5-åriga prinsessan Leonore.
– Leonores skolgång är en av de tungt vägande anledningarna till att det här kommer nu, säger en källa nära hovet till Hänt. 
Annons

Under måndagen kom det oväntade meddelandet om att prinsessan Leonore, 5, prins Nicolas 4, prinsessan Adrienne, 1, prins Alexander, 3, och prins Gabriel, 2, inte längre kommer att tillhöra det svenska kungahuset. I en kommitté och en efterföljande presskonferens framkom det att barnen friställs från att tjänstgöra för den svenska kungafamiljen.

Annons

Prins Alexander, Prins Gabriel, Prinsessan Leonore, Prins Nicolas och Prinsessan Adrienne är fortsatt medlemmar av Den Kungl. Familjen. De har däremot inte längre ställning som Kungliga Högheter och förväntas inte i framtiden åta sig sådana uppdrag som ankommer på statschefen”, skriver hovet på kungahusets hemsida.

Enligt riksmarskalk Fredrik Wersäll är beslutet något som kungafamiljen länge haft på tapeten och pratat om.

Annons

– Det är en diskussion som pågått i kungafamiljen i flera år, vilket är en funktion att kungafamiljen blivit väldigt stor, säger han till SVT och fortsätter:

– Jag tror att man ska vara medveten om att de begränsningar som följer av kunglig börd inte bara är en tillgång. Jag tror att både prinsparet och Madeleine välkomnar att barnen får en friare roll.

Prinsessan Madeleines glädje för barnens skull

Både prinsessan Madeleine, 37 och prins Carl Philip, 40, välkomnade beslutet på sina sociala medier under måndagen och uttryckte glädje för sina barns skull.

Annons

Tidigare idag gick Hovet ut med informationen att Leonore, Nicolas och Adrienne inte längre ska tillhöra Kungl. Huset. Den här förändringen har planerats under lång tid. Chris och jag tycker det är bra att våra barn nu får en större möjlighet att i framtiden forma sina egna liv som privatpersoner”, skrev prinsessan Madeleine.

Madeleine och hennes familj är förmodligen de som jublar mest över beslutet. Sedan sommaren 2018 bor hon med maken och barnen i Florida där Chris O’Neill, 45, arbetar med sina företag. Samtidigt skulle de behövt ha flyttat tillbaka till Sverige redan om ett drygt halvår om inte kungens beslut kom nu, orsaken är att deras äldsta dotter prinsessan Leonore fyller sex år under 2020 och därmed även är redo att börja skolan.

Enligt successionsordningen skulle hon med titeln Hennes Kungliga Höghet vara tvungen att gå i en svensk skola. Efter kungens beslut att hon inte längre tillhör kungahuset så har prinsessan Madeleine och Chris O’Neill friheten att kunna stanna kvar i Florida.

Leonore orsaken till kungens beslut

Att Leonore närmade sig skolålder med stormsteg bekräftas dessutom som en avgörande faktor till att beslutet kom nu och inte senare.

Annons

– Leonores skolgång är en av de tungt vägande anledningarna till att det här kommer nu, säger en källa nära hovet till Hänt.

Samtidigt kommer även pressen på Madeleine och prins Carl Philip att minska i framtiden, något som riksmarskalk Fredrik Werzäll flaggade om under presskonferensen:

– Vi har under lång tid sett att kronprinsessparet tar ett större ansvar. Det innebär att ansvaret kan mjukas upp för prinsen och prinsessan, säger Fredrik Wersäll och säger också att det på sikt kan innebära minskade resurser.

Förutom att de fem små barnen inte behöver ha några kungliga plikter på sina axlar i framtiden, kommer de heller inte att få något apanage.

FOTO: Pontus Lundahl/TT, Suvad Mrkonjic/TT

Se mer från den spännande nöjesvärlden hos Hänt:

Dela på:
Annons
Laddar nästa artikel…